Jokainen pariskunta joutuu toisinaan käsittelemään asioita, jotka voivat saada parin riitelemään. Joskus tilanteet voivat kärjistyä riidaksi myös pienistä, mitättömältäkin vaikuttavista asioista. Sillä voi kuitenkin olla iso merkitys, miten pariskunta riitelee.
Miten sinä riitelet kumppanisi kanssa? Kritisoitko tai syytteletkö kumppaniasi vai aloitatko mykkäkoulun tai olet heti puolustuskannalla? Jos kyllä, sorrut todennäköisesti yleisiin riitelyvirheisiin, joista on kerrottu Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa täällä.
Suhteen tulevaisuuden kannalta sinun ja kumppanisi kannattaa hioa riitelytapanne sellaiseksi, etteivät mahdolliset riidat aiheuttaisi vahinkoa suhteelle. Parisuhdeongelmiin erikoistunut psykologi Anthony Chambers on kertonut Fatherlylle, miten yleiset riitelyvirheet voi korjata.
Näin riitelet kumppanisi kanssa fiksummilla tavoilla
Mieti, miten otat ongelman esiin
Älä ala haukkua ja kritisoida kumppaniasi. Jos nimität kumppaniasi ajattelemattomaksi, kun hän unohti tehdä jonkin kotiaskareen, vaikka lupasi, ei se johda mihinkään hyvään. Sen sijaan ole mahdollisimman tarkka sanoissasi ja käytä minä-toteamuksia, kuten ”Minusta tuntui kurjalta, kun (jokin teko), koska (selitys, miksi asia tuntui kurjalta).”
Kuuntele ja yritä ymmärtää kumppanin näkökulmaa
Kun kumppani ottaa huolen tai ongelman puheeksi, yritä olla menemättä heti vain puolustuskannalle tai tyrmäämättä kumppanin huolia. Champers neuvoo aloittamaan oletuksesta, että kumppanin huolissa on jotain perää. Kuuntele häntä ja vaikka et ymmärtäisi ongelmaa, koeta suhtautua siihen uteliaana ja avoimin mielin.
”On parempi lähestyä sitä uteliaalla kuin tuomitsevalla tai kriittisellä asenteella. Uteliaisuus auttaa avaamaan keskustelua ja auttaa ymmärtämään toinen toistaan paremmin ja monipuolisemmin”, psykologi selitti.
Ole avoin keskusteluille
On tärkeää, että parisuhteen osapuolet tuntevat tulevansa kuulluksi. Mykkäkoulu tai niin sanottu stonewalling estää tätä tapahtumasta. Yleensä taustalla on kertynyttä katkeruutta, jota voi välttää vain työstämällä tunteita ja ongelmia sekä olemalla rehellinen ja kuuntelemalla toinen toistaan. Keskusteluyhteyttä auttaa ylläpitämään, kun muistaa yllämainitun vinkin: kuuntele ja yritä ymmärtää toisen näkökulmia.
Sopikaa, milloin vaikeista asioista puhutaan
On tärkeää, että suhteessa voi puhua vapaasti tunteista sekä huolista, mutta on myös tärkeää miettiä, milloin vaikeista asioista ja riidanaiheista puhutaan. Jotta keskustelu on rakentava, rauhallinen ja terve, on parempi sopia keskustelulle sopiva hetki. Chambersin mukaan se auttaa, kun pari tietää, milloin ongelmista puhutaan eikä keskustelu pääse yllättämään.
Jos on tarve tauolle, sopikaa milloin keskustelu jatkuu
Kumppanille kannattaa sanoa, että tauko on tarpeen, jos ongelmatilannetta ratkaistaessa jommallakummalla tai molemmilla tunteet alkavat käydä kuumana tai tulee halu saada käsitellä omia ajatuksia hetki rauhassa. On kuitenkin myös tärkeä sopia, milloin keskustelua jatketaan eikä vain lähteä keskustelutilanteesta pois. Tee kumppanille selväksi, että asia on vaikea ja tärkeä, mutta alat turhautua ja haluat jatkaa keskustelua, kun olet saanut otettua kierroksia alas.
Chambers muistuttaa myös, että ongelman käsittelemisen riitatilanteessa on mietittävä ratkaisuja. Hän huomauttaakin, että hyvä taktiikka on miettiä mahdollisia ratkaisuja ennen kuin ongelman ottaa edes puheeksi. Näin keskustelu ei ole vain negatiivissävytteinen, vaan myös ratkaisukeskeinen.
Lähde: Fatherly
Teksti: Miia