Lasten ja nuorten pahoinvointi puhuttaa ja huolestuttaa. Keväällä kerrottiin, miten nuorten lääkemyrkytyksissä on tapahtunut iso kasvu, mikä on merkki pahoinvoinnista. Nyt tapetilla on yksi uusi ja ikävä ilmiö, joka jälleen osaltaan kertoo siitä, että lapsilla ja nuorilla on vaikeaa.
Pääkaupunkiseudulla on havaittu hurja ilmiö lasten ja nuorten keskuudessa, niin sanotut tappeluhaasteet. Yle kertoo, että lasten ja nuorten tappeluhaasteita tulee jopa viikoittain poliisin tietoon ainakin Espoon seudulla ja muualla Länsi-Uudellamaalla.
Tappeluhaasteissa on kyse siitä, että lapset ja nuoret haastavat sosiaalisessa mediassa toisiaan tappeluun. Komisario Hannu Väänäsen mukaan tappeluhaasteissa nuoret valitsevat kohteensa usein jonkin keksityn syyn takia.
”Se voi olla joku vuosien takainen heitto tai erimielisyys tai esimerkiksi kosto tyttöystävän puolesta. Sitten lähetetään viesti, että sinun on tultava paikalle ja asia selvitetään”, hän kuvailee Ylellä ja lisää, että haastetut saapuvat usein paikalle siksi, että muuten pahoinpitelijät saattavat mennä hakemaan heitä esimerkiksi kotiovelta.
Tappeluhaasteet ovat yleisimpiä noin 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien nuorten keskuudessa. Kaikki tällaiset haasteet eivät kuitenkaan tule poliisin tietoon. Ylen mukaan joskus tilanteet tulevat poliisille pahoinpitelyilmoituksina, mutta tutkinnan aikana selviääkin, että kyse on ollut järjestetystä tappeluhaasteesta.
Tilanteessa voi olla jopa 50 lasta ympärillä
Komisario Väänänen kertoo Ylellä, että useimmiten tappeluissa on mukana yksi tai kaksi heikommassa asemassa olevaa sekä ympärillä useampi pahoinpitelijä. Lisäksi paikalla on usein jopa kymmeniä lapsia tai nuoria, jotka kuvaavat tapahtumia sekä seuraavat vierestä.
”Eli pahoinpitelijän kohteeksi joutuvan näkemyksen mukaan siinä voi olla 50 lasta ympärillä, jotka osallistuvat tähän”, Väänänen sanoo Ylellä.
Väänäsen mukaan lasten ja nuorten toisilleen tekemä väkivalta on yleistynyt muutaman vuoden sisällä. Lasten ja nuorten käyttämä väkivalta voi olla raakaakin. Väänäsen mukaan tapauksissa on ollut mukana päällä hyppimistä, päähän potkimista ja hakkaamista. Osa tapauksista on edennyt oikeuteen asti.
”Jos aikuiset tekisivät sellaista väkivaltaa toisilleen, mediahuomio ja yleisön reaktiot olisivat taattuja. Mutta koska he ovat lapsia, tuntuu, että emme ole aikuisina aivan ymmärtäneet sitä, että siellä oikeasti tehdään väkivaltaa toisille”, Väänänen huomauttaa Ylen haastattelussa.
Poliisi neuvoo, miten toimia
Ylen mukaan poliisi rohkaisee asianomaisia ilmoittamaan tappeluhaasteista poliisille, vaikka haaste jäisikin uhkauksen tasolle. Poliisi neuvoo lapsia, vanhempia sekä kouluja myös tallentamaan tilanteista, kuten ottamaan kuvakaappauksia somesta ja nauhoittamaan uhkauksia. Tallenteista on hyötyä poliisin tutkinnassa.
Nuorten keskuudessa väkivallalla uhkailuun liittyy usein kielto kertoa asiasta viranomaisille tai edes omille vanhemmille. Tämä voi johtaa siihen, että uhkailun kohde kokee, ettei apua ole saatavilla. Yle kertoo, että Väänäsen mielestä tämä on huolestuttavaa.
”Tähän pystyttäisiin puuttumaan paremmin, jos saisimme aikuisina ja yhteiskuntana luotua asianomistajille uskoa siihen, että viranomaisjärjestelmä auttaa, kun joutuu uhkausten ja vaatimusten kohteeksi”, komisario päättää.
Lähde: Yle
Teksti: Miia