Joka toisen odottajan kokema ihomuutos: Tällainen on melasma

Kuva: Pexels/Tima Miroshnichenko

Keho kokee monia muutoksia raskauden aikana aina hormonaalisista muutoksista fyysisiin, joista ilmeisin muutos lienee pyöristyvä raskausvatsa. Raskausaikana kehossa voi tapahtua myös yllättäviä muutoksia nenän kasvusta näön huononemiseen. Raskaus voi näkyä myös kasvojen iholla.

Oletko ennen kuullut ”raskausnaamiosta”, virallisemmin melasmasta? Tämä kasvojen ihomuutos voi tulla hyvinkin tutuksi raskauden aikana. HuffPostin mukaan maailman väestön keskuudessa melasman esiintyminen vaihtelee 1,5 ja 33 prosentin välillä, mutta on huomattavasti yleisempää raskaana olevilla, joiden joukossa sitä esiintyy 15-50 prosentilla. Toisin sanoen, joka toinen raskaana oleva voi saada melasman.

Ihotautilääkäri Susan Massickin mukaan melasma on hyperpigmentaatio, joka voi ilmestyä mihin tahansa kohtaan kasvoja. Yleisimmin sitä on kuitenkin otsalla, poskilla ja ylähuulen yläpuolella. Melasma ei ole vaarallinen eikä se aiheuta mitään muita oireita, kuten kutinaa, kipua tai inflammaatiota.

Me Naiset kertoo, että melasmaa kutsutaan raskausnaamioksi, koska se tulee usein raskaana ollessa hormonien ja UV-säteiden vaikutuksesta. Melasmaa voi tulla myös e-pillereitä syödessä. Se onkin naisten ja etupäässä nuorten naisten ihomuutos.

”Raskausnaamio on saanut nimensä siitä, että silmien ympärille ilmaantuu tumma pigmentaatiokehä, joka jättää silmien alueen vaaleaksi, mikä antaa ’naamiomaisen’ vaikutelman”, Terveystalon iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen selittää Me Naisissa.

Hormonit, hormonit, hormonit

Ihotautilääkäri Christine Grevesin mukaan melaniinin lisääntyminen aiheuttaa tummia iholaikkuja. Massick lisää, että monet eri tekijät vaikuttavat siihen että iholle tulee tummempia kohtia, kuten hormonaaliset muutokset, auringolle altistuminen, geenit/perhetausta, lääkitys tai muut koko kehoon vaikuttavat sairaudet, kuten kilpirauhasongelmat. Hormonit vaikuttavat kuitenkin usein olevan melasman laukaiseva tekijä.

”Hormonitasot nousevat raskauden aikana ja lisäävät veren virtausta sekä ihon öljyjen tuotantoa. Ihmisiholla on omia estrogeenin ja progesteronin reseptoreita”, Grevers selventää HuffPostin sivuilla.

Jos tummia laikkuja ilmenee kasvoille, kannattaa aiheesta mainita lääkärille, vaikka olisit lähes täysin varma, että kyse on juuri melasmasta. Lääkäri auttaa löytämään sopiva hoitomuotoja sekä hän voi varmistaa, että kyse on juuri raskausnaamiosta eikä jostain muusta ongelmasta.

Massickin mukaan esimerkiksi kilpirauhassairauksien ja melasman välillä voi olla yhteys, koska kilpirauhassairaudet vaikuttavat hormonitasoihin. Hän myös suosittelee uusien tai muuttuneiden ihomuutosten näyttämistä lääkärille, jotta haitalliset ihomuutokset voi sulkea pois.

”Yksi melanooman muoto (lentigo maligna melanoma) voi vaikuttaa epäsäännölliseltä hyperpigmentaatiolaikulta kasvoilla”, Massick huomauttaa.

Melasma voi vaalentumisen jälkeen tulla takaisinkin

Miten melasmaa sitten hoidetaan? Koska UV-säteet ovat yksi vaikuttava tekijä, on niiltä suojautuminen yksi ensimmäisistä keinoista. Massickin mukaan melasma-alueen suojaaminen päivittäin käytetyllä aurinkosuojalla on kriittinen osa hoitoa. Jos taas melasma liittyy ehkäisyn käyttöön tai muuhun lääkitykseen, voi lääkityksen vaihtaminen olla mahdollinen hoitomuoto.

Massickin mukaan reseptivapaat ihonhoitotuotteet, jotka sisältävät esimerkiksi C-vitamiinia ja retinolia, voivat olla avuksi. Ihotautilääkärin kanssa voi keskustella myös värimuutoksia vaalentavista voiteista.

”Jos olet raskaana, pitäisi sinun keskittyä vain suojautumaan auringolta ja välttämään aurinkoa. Voit kokeilla rajumpia hoitovaihtoehtoja synnytyksen ja imettämisen lopettamisen jälkeen”, Massick toteaa HuffPostin sivuilla.

Pysyvää hoitokeinoa melasmalle ei ole, mutta se voi vaalentua synnytyksen jälkeen, jos vaihdat ehkäisymuotoa tai vähennät auringolle altistumista. Ei kuitenkaan ole tavatonta, etteikö se palaisi myöhemmin. Grevesin mukaan melasma mielletään krooniseksi, eli se voi tulla takaisin, vaikka se olisi jo kerran vaalentunut näkyvistä. Jos sitä ei hoideta tai jos iho altistuu toistuvat auringolle ilman suojaa, voi melasma myös pahentua.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.