Joskus raskauspahoinvointi voi olla niin voimakasta, että se käytännössä estää työnteon. Tuleva äiti saattaa kuitenkin yrittää hammasta purren sinnitellä töissä ottamatta sairaslomaa, koska työnantaja saattaa suhtautua nihkeästi poissaoloihin tai vanhempi itse saattaa kokea, että työ kärsii kohtuuttomasti poissaolosta. Yrititkö sinä pärjätä raskauspahoinvoinnin kanssa töissä, vai otitko matalalla kynnyksellä sairaslomaa?
Toisinaan raskauspahoinvointi voi olla hyvin voimakasta. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia työpaikalla, jos työ on luonteeltaan sellaista, että ei ole mahdollista pitää taukoa pahoinvoinnin aallon vyöryessä päälle. Tämä saattaa tehdä töissä käymisestä hyvin haastavaa.
Samaan aikaan kynnys sairasloman pitämiseen voi kuitenkin olla korkealla, jos työpaikalla suhtaudutaan nihkeästi sairaslomiin tai jos tuleva äiti ei halua vielä kertoa tilanteestaan työnantajalle. Jos raskaus on vasta hyvin alkuvaiheessa, ei ymmärrettävästi aina tunnu siltä, että vielä haluaisi jakaa tiedon esihenkilön tai kollegoiden kanssa.
Työnantajan on hyvä tietää voimakkaasta raskauspahoinvoinnista
Terveyteen liittyvät asiat ovat yksityisiä eikä sairasloman syytä tarvitse avata työnantajalle, ellei itse halua. Kuitenkin psykologisista syistä on ymmärrettävää, että monet työntekijät luottamuksellisesti paljastavat jotain pitkän sairasloman syistä työnantajalleen. Sairaslomalla on kuitenkin aina lääketieteellinen perusteltu syy, muutoin lääkäri ei sairaslomaa myönnä. Kun työnantaja on tietoinen siitä, minkä takia työntekijä on poissa, hänen on helpompi suhtautua tilanteeseen oikealla tavalla. Tästä syystä monet työntekijät oma-aloitteisesti kertovat syyn pitkään sairaslomaan työnantajalle, vaikkei tähän minkäänlaista pakkoa olekaan.
Voimakkaan raskauspahoinvoinnin tapauksessa voi olla henkisesti helpottavaa, jos asiasta kykenee hyvässä hengessä keskustelemaan oman esihenkilönsä kanssa. Kyseessä on kuitenkin tilanne, johon itsellä ei ole vaikutusvaltaa. Erityisesti jos vanhemman työtehtävä on sellainen, jossa ollaan paljon tekemisissä asiakkaiden kanssa, ei työnantaja usein halua riskeerata, että asiakaspalvelukokemus kärsii työntekijän pahoinvoinnin takia.
Jos työnantajalle ei kerro voimakkaasta raskauspahoinvoinnista ja joutuu pitämään sairaslomapäiviä usein, tai pahimmillaan voi pahoin töissä niin, että muut kollegat sen huomaavat, työnantajalle saattaa muodostua vääränlainen kuva tilanteesta. Työnantaja saattaa joskus jopa virheellisesti epäillä elämänhallintaan tai alkoholinkäyttöön liittyvien ongelmien estävän työnteon, vaikka kyse on aivan muusta. Tämä saattaa pahimmillaan johtaa esimerkiksi huomautukseen työntekijälle, mikä olisi voitu välttää, jos työnantaja olisi ollut tietoinen raskauspahoinvoinnista. Avoimuus on siksi usein tällaisessa tilanteessa paras vaihtoehto.
Viime aikoina voimakkaan raskauspahoinvoinnin aiheuttama toimintakyvyttömyys on ollut aiempaa enemmän esillä eri medioissa, joten asia ei mitä luultavimmin ole työnantajalle vieras. Siksi kannattaakin rohkeasti kertoa tilanteesta omalle esihenkilölle ja ottaa sairaslomaa juuri sen verran kuin kokee tarvitsevansa, sen sijaan että yrittää sinnitellä töissä pahoinvoivana.
Oletko sinä joutunut ottamaan raskauden aikana paljon sairaslomaa voimakkaan pahoinvoinnin takia?
Teksti: Sonja