Nykypäivänä ja aina 2000-luvun alusta lähtien on ollut entistä tärkeämpää opettaa lapselle kriittistä ajattelua. Lapset nimittäin törmäävät joka päivä valtavaan tiedon määrään. Heitä pommitetaan kuvilla, videoilla ja viesteillä monia kertoja päivässä, liikkuivatpa he missä vaan tai tekivätpä he mitä vaan.
Kriittiset ajattelutaidot ovat kykyä arvioida ja analysoida tietoa ja selvittää, mikä on totta ja mikä ei. Se edellyttää ideoiden ja ajatusten aktiivista alistamista kriittiseen tarkasteluun ilman, että ne hyväksyttäisiin passiivisesti ajattelematta asiaa sen enempää.
Lapsia tulisi opettaa kehittämään päättelytaitoja ja kyseenalaistamaan asioita. Kriittinen ajattelija kysyykin oikeita kysymyksiä sen sijaan, että nyökyttelisi päätään ja olisi kaikesta samaa mieltä. Lapset ovat luonnostaan melko hyviä kyseenalaistamaan asioita. He kyselevät jatkuvasti ”Mitä, miksi, milloin?” Kriittinen ajattelu auttaa lapsia muodostamaan omia mielipiteitä ja ajatuksia, sekä helpottaa heitä ymmärtämään, kuka on heidän ystävänsä ja kuka ei.
Ikävä kyllä kouluissa ei opeteta tarpeeksi kriittistä ajattelua, vaan tieto annetaan lapsille ylhäältä päin. Lisäksi kouluissa ei käytetä tarpeeksi oppimisen työvälineitä, joilla voitaisiin kehittää kriittistä ajattelua. Niitä ovat luovat työvälineet ja esimerkiksi rakennuspalikat, kuten legot ja palapelit, sekä muut lautapelit. Lapsille tulisi nykypäivänä opettaa myös yhä enemmän medialukutaitoa.
Kodilla onkin tärkeä tehtävä opettaa lapselle kriittistä ajattelua. Sitä voi tehdä antamalla oman esimerkin, sekä opettamalla kriittistä ajattelua arjen askareiden keskellä.
Riippumatta siitä, mitä lapsesi aikoo tulevaisuudessa tehdä työkseen, hänen on osattava ajatella kriittisesti, ratkaista ongelmia ja tehdä päätöksiä. Vanhempana sinun on varmistettava, että lapsesi kykenevät ajattelemaan itse ja ovat kehittäneet terveen kriittisen ajattelutavan, ennen kuin hän muuttaa pois kotoa.
Keinoja opettaa lapselle kriittistä ajattelua
1. Lukeminen
Lukutaito on kuin kompassi, jonka avulla lapsi oppii navigoimaan elämässä ja maailmassa. Lukutaito on myös avain kriittiseen ajatteluun. Lisäksi lukeminen antaa työkaluja empatian kehittämiseen ja auttaa ymmärtämään toisia ihmisiä.
Ikävä kyllä tutkimusten mukaan suomalaisten lasten ja nuorten lukutaidon taso on laskevassa suunnassa. Sama suuntaus on kaikissa OECD-maissa. Se on huolestuttavaa, koska kriittisen ajattelun lisäksi, lukutaidon avulla lapsi saa kyvyn ottaa asioista selvää ja muodostaa omat näkemyksensä.
Lukutaito käsittää nykyään monipuolisempaa osaamista, kuten kykyä arvioida, tulkita ja tuottaa tekstien lisäksi, videoita, ohjeita, kuvia, karttoja ja tilastoja. Tällöin puhutaan monilukutaidosta. Se on perusta kaikelle oppimiselle ja pääsy tiedon fantastiseen maailmaan.
2. Luovat leikit
Lasta kannattaa rohkaista ilmaisemaan itseään luovilla tavoilla eri taiteellisten kanavien kautta. Lapsen kanssa voi piirtää, maalata, tehdä musiikkia tai askarrella. Se kehittää hänen kriittistä ajatteluaan.
3. Ongelmanratkaisu
Ongelmanratkaisutaidot ovat erittäin tärkeitä taitoja. Voitte pohtia lapsen kanssa erilaisia pulmia ja ratkaista niitä yhdessä. Myös erilaiset pelit, kuten palapelit ovat hyödyksi.
Vanhemman on tärkeää antaa lapsen ratkaista ongelmia itse niin pitkälle kuin se on mahdollista, mutta olla taustatukena ja turvana lapselle liian vaikeissa pulmatilanteissa. Yhdessä pelaaminen tai ongelman ratkaiseminen voi muodostua hauskaksi ja upeaksi yhdistäväksi kokemukseksi. Ongelmanratkaisutaidot kehittävät lapsen luottamusta itseensä ja omiin kykyihinsä.
4. Kysymysten esittäminen
Kannusta lasta esittämään kysymyksiä ja kyseenalaistamaan asioita. Voit vastata lapsen kysymykseen tai sitten voitte yhdessä pohtia ratkaisua, tilanteesta riippuen.
5. Roolimalli
Ole lapsellesi hyvä roolimalli myös kriittisessä ajattelussa. Lapsi ottaa mallia vanhemmistaan kaikessa. Osoita, kuinka käytät kriittistä ajattelua omassa elämässäsi. Vanhempi voi sanoittaa omia ajatuksiaan ongelmanratkaisutilanteissa, jolloin lapsi pääsee mukaan vanhemman ajatuksen juoksuun.
Osaavatko lapsesi ajatella kriittisesti? Miten voisit opettaa sitä heille lisää?
Lähteet: Engineering for Kids, Otava, Parenting for brain, Verywell family
Teksti: Anne-Mari Valta