Jokaisessa parisuhteessa on joskus riitoja. Yhden riidan takia suhdetta ei toki kannata päättää. Jos riitoja kuitenkin on toistuvasti, ei loppuelämäänsä kannata pilata huonon parisuhteen takia. On myös lasten edun mukaista lopettaa liian ahdistavaksi muuttunut suhde, vaikka se merkitsisi vanhempien eroa.
Maailmasta tuskin löytyy sellaista parisuhdetta, jossa ei koskaan olisi minkäänlaista erimielisyyttä puolisoiden välillä. Jotkut parit saattavat kokea, ettei heidän suhteessaan koskaan ole riitoja. Jos on oltu yhdessä vuosikausia, on kuitenkin todennäköistä, että jossakin kohtaa matkan varrella toinen on vähintäänkin herättänyt ärtymyksen tunteita. Jos ärtymystään ei näytä, pahimmassa tapauksessa tunne voi jäädä kytemään pinnan alle ja nakertaa hiljakseen parisuhteen perustaa.
Tunteet saa näyttää – myös parisuhteessa
Jotkut parit näyttävät ärtymyksensä ja saattavat suuttua toiselle helposti, mutta leppyvät yhtä nopeasti. Jos suuttumuksen kykenee aidosti unohtamaan nopeasti riitatilanteen jälkeen, ärtymyksen näyttäminen puolisolle voi joskus jopa raikastaa ilmaa ja sitä kautta parantaa parisuhdetta. Jos molemmat puolisot kokevat, että he uskaltavat ja kykenevät näyttämään tyytymättömyytensä toiselle ilman pelkoa siitä, että toinen jää murjottamaan päiväkausiksi ja pahimmillaan alkaa jopa uhkailemaan erolla, moni kokee tällaisen suhteen olevan paremmissa kantimissa kuin sellaisen, jossa saa jatkuvasti varoa sanomisiaan ja toisen suututtamista.
Joillekin pareille keskinäinen nahistelu voi olla elämäntapa
Viime kädessä tärkeintä on, että itse kokee olonsa tyytyväiseksi ja onnelliseksi omassa parisuhteessaan. Jos molemmat puolisot ovat luonteeltaan sellaisia, että he saattavat sanoa toisinaan hyvin kipakasti ärtyessään, mutta samantien myös unohtavat suuttumuksensa ja kykenevät säilyttämään lämpimän tunteen toista kohtaan, tällainen parisuhde voi riidoista huolimatta olla onnellinen ja kestävä. Jos kuitenkin huomaa kokevansa usein ahdistuksen ja surun tunteita liittyen oman parisuhteen riitatilanteisiin, kannattaa miettiä, kuinka pitkään suhdetta on järkevää saada toimimaan.
Entisaikoina suhteen ongelmia saatettiin salailla häpeän pelossa
Huonossa suhteessa kärvisteltiin usein loppuun asti, koska ero olisi ollut ennenkuulumatonta. Ajat ovat onneksi muuttuneet, eikä nykyään ole enää häpeä kertoa lähipiirille, että on käynyt parisuhdeterapiassa kumppaninsa kanssa. Päinvastoin on viisauden osoitus hakea ulkopuolista apua, jos itse ei kykene ratkomaan suhteen ongelmia. Parisuhdeterapiasta voi saada hyödyllisiä työkaluja, joiden avulla voi avata arjessa syntyviä solmuja.
Jos kuitenkin yrityksistä huolimatta suhde ei tunnu parantuvan ja riidat ahdistavat enenevässä määrin omaa mieltä, jossain vaiheessa on myös viisauden osoitus tehdä päätös suhteen lopettamisesta. Varsinkin jos kuviossa on mukana lapsia, jotka myös kärsivät vanhempien riitelystä, on myös lasten edun mukaista laittaa piste liian riitaisalle parisuhteelle.
Verywell Mind- sivustolta voi lukea lisää merkeistä, jotka viittaavat siihen, että avioliitttoa ei kenties enää voi pelastaa ja ero saattaa olla kaikille paras ratkaisu.
Teksti: Sonja