Erilaiset deittisovellukset ovat tätä päivää. Erilaisten sovellusten myötä meille on rantautunut myös uusi ikävämpi ilmiö nimeltään deittiuupumus. Sitä voi aiheuttaa deittisovelluksessa pyöriminen päivästä ja viikosta toiseen. Aina vain uusien tyyppien kanssa kirjoittelu uuvuttaa, varsinkin jos lopulta huomaa ettei treffeillä sitten klikannutkaan.
Deittisovelluksissa on kuitenkin myös paljon hyviä puolia ja siksi ne ovatkin niin suosittuja. Siellä tapaat ihmisiä, joihin et välttämättä muutoin olisi saanut live-elämässä mahdollisuutta koskaan tutustua välimatkan takia. Nettideittailu on siinä mielessä matalan kynnyksen deittailua, että voit itse määritellä, minkä verran haluat kertoa itsestäsi ja tehdä sen aluksi vain kirjoittaen. Profiilien perusteella on helpompi löytää samanhenkisiä ihmisiä, joilla on samanlaiset elämänarvot ja kenties mielenkiinnon kohteet kuin sinulla itselläsi.
Deittiprofiilit eivät ole kuitenkaan aina totta. Deittisovelluksissa on turhan helppoa valehdella ja kuvatkin voivat olla käsiteltyjä tai jonkun aivan toisen henkilön kuvia. Kun tällaisia profiileja tulee tarpeeksi monta vastaan ja varsinkin, jos olet antanut itsestäsi heille paljon, voi iskeä deittiuupumus.
Ennen kuin ihminen sairastuu deittiuupumukseen, on ilmassa joitakin siihen viittaavia merkkejä: niitä ovat esimerkiksi toivon menettäminen romanttista elämää ajatellen, sydämen särkyminen liian monta kertaa ja pitkään sinkkuna oleminen deittisovelluksia käyttäen.
Kaikki ihmissuhteet vaikuttavat mielenterveyteemme, mutta niin tekevät erityisesti romanttiset suhteet. Vaikka romanttinen suhde herättääkin positiivisia tunteita, sen hiipuminen tai loppuminen aiheuttaa päinvastaisia tuntemuksia. Olo voi olla tällöin ahdistunut, masentunut ja toivoton, voit kärsiä huonosta itsetunnosta sekä mielenterveyden heikkenemisestä.
Lisäksi, jos sinusta tuntuu, että käyt niin sanotusti autopilotilla, etkä jaksa oikeasti treffeillä tutustua vastapäätäsi istuvaan henkilöön, pitäisi hälytyskellojesi soida. Tuolloin et voi olla oma itsesi ja tuoda esiin uteliasta ja leikkisää puoltasi. Tällaiset treffit ovat melko hyödyttömiä.
Tinderin kaltaisissa deittisovelluksissa ihmiset hylkäävät ja tulevat hylätyksi useita kertoja päivässä. Sen takia ihminen voi kehittää hylkäämisen ajattelutavan, jonka takia treffit tuntuvat uuvuttavilta, eivätkä vaikuta lupaavilta. Se voi myös saada sinut liian varovaiseksi ihmisten suhteen, jolloin et uskalla luottaa kehenkään edes hivenen vertaa. Mutta ilman riskinottoa todellista rakkauttakaan ei voi löytää.
Mitä tehdä deittiuupumukselle?
1. Pidä tauko deittailusta
Pidä tarvittaessa tauko deittailusta, mutta älä luovuta kokonaan. Tiedät ja tunnet itsesi parhaiten, milloin se on paikallaan. Tauon aikana saat uusia näkökulmia asioihin.
2. Keskity treffeillä määrän sijasta laatuun
Deittaillessa tulisi keskittyä määrän sijasta laatuun, jottei uupumus iskisi. Tutustu ihmisiin riittävän pitkään ennen kuin lähdet treffeille, muuten se olisi aivan sama kuin menisit sokkotreffeille.
Selvitä treffikumppanista muutamia tärkeitä perusasioita ennen treffejä: jaatteko suunnilleen samanlaiset arvot? Etsittekö deittisivustolta samaa asiaa? Selvitä myös toisen perustiedot, kuten ikä ja asuinpaikka. Mahdolliset yhteiset mielenkiinnon kohteet lisäävät keskustelunaiheita.
3. Suoritatko sinkkuutta?
Käytkö treffeillä siksi, että tahdot sitä, vai siksi että sinkkujen täytyy tehdä niin? ”Moni saattaa ajatella, että treffeillä käyminen kuuluu sinkkuuteen. Joku taas voi etsiä pakonomaisesti kumppania eli suorittaa sinkkuudesta eroon pääsemistä”, asiantuntija Sari Hälinen Väestöliitosta sanoo.
4. Huolehdi itsestäsi
Deittailun keskellä on erityisen tärkeää huolehtia itsestään. Deittailu voi olla rankkaa ja aikaavievää puuhaa, mutta itseään ja omaa hyvinvointiaan ei pidä unohtaa. Tee asioita, joista nautit, tapaa ystäviäsi ja hemmottele itseäsi. Kun huolehdit itsestäsi, sinulla on myös enemmän annettavaa treffeillä ja voit näyttää treffikumppanille parhaat puolet itsestäsi.
5. Seuraa sovelluksiin käyttämääsi aikaa
Et välttämättä huomaakaan, kuinka paljon käytät aikaa selatessasi deittisovelluksia. Se aika on pois kaikesta muusta tärkeästä. Tutkimusten mukaan jokainen ylimääräinen tunti puhelimella ja sovellusten parissa heikentää ihmisen psyykkistä hyvinvointia, sekä lisää ahdistusta ja emotionaalista epävakautta. Lisäksi se laskee itsetuntoa.
6. Keskity potentiaalisiin treffikumppaneihin
Keskity oikeasti potentiaalisiin treffikumppaneihin ja unohda muut. Näin säästät omaa aikaa ja vaivaa. Esimerkiksi, jos jo heti alkuun tiedät, että sinun ja treffikumppanisi arvot tai elämäntilanteet eivät sovi yhteen, niin on turhaa haaskata kummankaan aikaa.
Kun olet valinnut huolellisesti treffikumppanisi, niin valmistaudu treffeille hyvin. Mieti valmiiksi keskustelunaiheita ja kysymyksiä, joita haluat kysyä. Huolehdi myös siitä, että olet treffeillä keskittynyt, läsnä ja virkeä. Nuku riittävästi ennen treffejä, äläkä tee liian tiukkoja aikatauluja treffipäivälle.
Onko sinulla deittiuupumusta? Kuinka voisit hoitaa sitä?
Lähteet: Eeva, Psychology today, USA Today
Teksti: Anne-Mari Valta