Hirvittääkö ajatus lapsen seurustelun aloittamisesta?

man and woman hugging each other on brown wooden dock
Kuva: David Cajilima

Kun lapsi on pieni, seurusteluun liittyvät asiat ovat kaukana vanhemman mielestä. Ajatuksissa voi välähtää absurdilta tuntuva ajatus siitä, kuinka joskus omalla lapsella saattaa olla tyttö- tai poikaystävä. Ajatus kuitenkin usein työnnetään pois mielestä, koska se tuntuu niin epärealistiselta. Vanhemmalle saattaakin tulla yllätyksenä, kuinka nopeasti aika kuluu. Hetki sitten lapsi oli taapero ja nyt hän jo miettii seurusteluasioita. Jännittääkö sinua ajatus siitä, että oma lapsi jossain vaiheessa tuo näytille tyttö- tai poikaystävänsä?

Monet aikuiset tietävät omakohtaisen kokemuksen kautta, kuinka stressaavia ihmissuhteet joskus voivat olla. Seurustelusuhteet saattavat varsinkin nuorella iällä toisinaan aiheuttaa voimakkaitakin sydänsuruja. Ajatus siitä, että oma lapsi joutuisi kokemaan tällaisia henkisiä haasteita voi tuntua vanhemmasta hyvin pahalta.

Vanhemmalle on luonnollista haluta suojella lastaan maailman kolhuilta

Ajatus lapsen seurustelun aloittamisesta voi tuntua vanhemmasta ahdistavalta, koska siihen liittyy usein paljon elementtejä, joihin vanhemmalla ei ole vaikutusvaltaa. Vanhemmalla voi siksi olla voimakas tarve pitää huolta siitä, että nuori aloittaa seurustelun vasta vanhemmalla iällä. Joskus vanhemman oma käsitys sopivasta iästä saattaa poiketa huomattavasti lapsen omasta käsityksestä.

Tällaisissa tilanteissa olisi tärkeää pystyä hyvässä hengessä juttelemaan oman nuoren kanssa seurusteluun liittyvistä asioista. Niin kauan kuin nuori vielä asuu kotona, vanhemmalla on mahdollisuus esittää toiveita ja tarvittaessa myös määräyksiä liittyen esimerkiksi lapsen kotiintuloaikoihin ja siihen, keitä nuoren huoneessa vierailee ja millaisina vuorokaudenaikoina. Useimmissa perheessä tällaiset asiat voidaan sopia hyvässä hengessä yhdessä. Yhteisen sopimisen onnistuminen edellyttää toimivaa keskusteluyhteyttä nuoren ja vanhempien välillä.

Liika kontrollointi voi pahimmillaan vieraannuttaa nuoren vanhemmasta

Jos vanhempi pyrkii liikaa käyttämään määräysvaltaansa perheenpään roolissa ja vaikuttamaan siihen, keiden kanssa hänen lapsensa liikkuu, pahimmillaan tämä saattaa synnyttää nuoressa vastareaktion. Moni nuori kokee vanhemman voimakkaan kontrolloinnin tukahduttavana. Pahimmillaan välit vanhempiin voivat nuoruuden herkkinä vuosina katketa kokonaan.

Jos keskusteluyhteys lapsen ja vanhemman välillä on hyvä, vanhempi voi suoraan kertoa lapselleen, minkä takia hän kokee tarpeelliseksi jonkin verran kontrolloida tämän seurusteluasioita niin kauan, kun lapsi asuu kotona. Vanhempi voi selittää, että kontrolloinnin tarve johtuu vanhemman rakkaudesta ja halusta suojella lastaan. Useimmiten nuori kyllä ymmärtää, ettei vanhempi ilkeyttään pyri rajoittamaan hänen elämäänsä, vaikka teini-iässä saatetaan protestoida joskus voimakkaastikin esimerkiksi kotiintuloajoista ja muista säännöistä.

Vanhemman ei kuitenkaan pidä huomaamattaan “demonisoida” seurusteluasioita, eikä nuorta tule turhaan pelotella pahoilla asioilla, joita hänelle mahdollisesti voi sattua. On kuitenkin tärkeää, että nuori on tietoinen esimerkiksi verkossa piilevistä riskeistä tuntemattomien kanssa kommunikoidessa. Tällaisista asioista nuoren kanssa keskusteleminen ei ole ylikontrollointia tai ylisuojelua, vaan tervettä varovaisuutta ja vanhemman tarpeellista ohjausta.

Hirvittääkö sinua ajatella, että oma nuori eräänä päivänä aloittaa seurustelun?

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.