Minkä oppiaineiden hallinta on lapselle tärkeintä?

boy in blue crew neck t-shirt using macbook pro on brown wooden table
Kuva: Thomas Park

Jotkut peruskoulussa opiskeltavat aineet voivat olla tärkeämpiä lapsen tulevaisuuden kannalta kuin toiset. Voiko oppiaineiden joukosta nostaa esille joitakin selkeästi tärkeimpiä aineita, vai ovatko kaikki aineet samanarvoisia?

Monilla vanhemmilla on oma käsityksensä siitä, mitkä ovat koulussa kaikkein tärkeimpiä aineita. Myös vanhemman omat kiinnostuksen kohteet saattavat toisinaan vaikuttaa hänen ajatuksiinsa. Jos vanhempi on esimerkiksi itse matemaattisesti suuntautunut, hän saattaa useammin ajatella, että matemaattiset aineet ovat tärkeimpien oppiaineiden joukossa.

Kaikki koulussa opetettavat aineet ovat omalla tavallaan tärkeitä. Jos kuitenkin aineita keskenään vertailee, jotkut saattavat nousta esiin sellaisina, joiden hallitseminen auttaa lasta selviytymään paremmin aikuisena yhteiskunnassa. Tärkeitä perustaitoja ovat luonnollisesti lukutaito, kirjoitustaito ja laskutaito. Ilman näitä perustaitoja on hyvin vaikeaa toimia yhteiskunnassa. Sillä, kuinka hyvin nämä taidot hallitsee, onkin usein suuri merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta.

Matemaattinen ajattelukyky voi antaa etulyöntiaseman monissa tilanteissa

Vaikka lapsi ei suunnittelisi suuntautuvansa matemaattiselle uralle, on matematiikan hallinnasta ja ymmärryksestä silti paljon hyötyä riippumatta siitä, mille alalle lapsi myöhemmin hakeutuu. Matematiikka ja matemaattinen ajattelukyky ovat paljon muutakin kuin pelkkää laskemista. Kun nuori ymmärtää matematiikan perusteet, hänellä on pääsy hyvin monenlaisen tiedon äärelle liittyen maailmaan ja yhteiskunnan toimintaan.

Yhteiskuntaa ja ihmisten käyttäytymistä säätelevät usein tietyt lainalaisuudet, jotka tulevat ilmi, kun tarkastellaan asioita suuressa mittakaavassa. Tietyt trendit maailmassa seurailevat usein matemaattisia todennäköisyyslaskennan sääntöjä. Tässä mielessä matematiikan ymmärtäminen helpottaa hahmottamaan esimerkiksi tietynlaisten ilmiöiden normaalijakaumia maailmassa.

Jos matemaattista ymmärrystä ei ole, saattaa helpommin sortua esimerkiksi tietyntyyppiseen “taikauskoon” liittyen tietynlaisten ilmiöiden todennäköisyyksiin. Tällöin voi olla haavoittuvaisemmassa asemassa esimerkiksi monenlaisten huijausten suhteen. Myös tästä syystä matemaattisesta ajattelukyvystä on paljon hyötyä monilla elämän osa-alueilla.

Kirjoitustaito on tärkeä työkalu ihmisten välisessä kommunikaatiossa

Nuori itse saattaa ajatella, että riittää, kun hän osaa jotenkuten kirjoittaa, kielioppisäännöillä ja pilkuilla ei välttämättä ole hänelle niin suurta merkitystä. Nykymaailmassa monet kirjoittavat lyhyitä ja nopeita viestejä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jolloin oikeinkirjoitussäännöt saattavat jäädä sivuosaan.

Jos nuori näkee vain tämäntyyppistä viestintää ympärillään, on hänen luonnollista itsekin viestiä samalla tavalla. Ongelmia saattaa ilmetä siinä vaiheessa, kun nuoren täytyy kommunikoida kirjallisessa muodossa sellaisten ihmisten kanssa, jotka hallitsevat kieliopin paremmin. Erityisesti virallisissa yhteyksissä on tärkeää kyetä esittämään asiat niin selkeästi kuin mahdollista myös kirjallisesti.

Työhakemuksessakin ulkoasu on eräs elementti, johon työnantaja kiinnittää huomiota. Jos kirjoituskyky on hyvin heikko, nuorella ei käytännössä ole käytössään kaikkia samoja työkaluja kuin ikätovereillaan esimerkiksi työnhakutilanteissa. Tämä voi vaikeuttaa hänen elämäänsä monin tavoin.

Mitkä aineet peruskoulussa sinun mielestäsi ovat kaikkein tärkeimpiä lapsen tulevaisuuden kannalta?

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.