Opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2022 valtakunnallisessa Koululaiskyselyssä etenkin alakouluikäiset pojat kertoivat jalkapallon kiinnostavan; se oli heidän suosituin toiveharrastus. Monen lapsen haaveammatti on myös jalkapalloilija. Lukuisissa lapsiperheissä jalkapallo onkin osa elämää tavalla tai toisella.
Jalkapallo on hauska ja vauhdikas joukkuelaji, jossa ei kuitenkaan aina voi välttyä haavereilta ja itsensä loukkaamiselta. Jos perheessä on nuori futari, on vanhempienkin hyvä tietää, miten loukkaantumistilanteessa sekä sen jälkeen on syytä toimia. Terveystalon fysioterapeutti Karin Sallmén on antanut tärkeitä ohjeita loukkaantumisten varalle.
Kun loukkaantumistilanne tapahtuu
Jos lapsi loukkaa itsensä kentällä jollain tavalla, on ensimmäinen tuntemus kivun lisäksi usein säikähdys. Sallménin mukaan apuun tulevan vanhemman tai muun aikuisen on tärkeä reagoida nopeasti ja auttaa lapsi pois kentältä, mutta hänen on pysyttävä itse koko ajan rauhallisena.
Ensihoito käyntiin
Terveystalon mukaan yleisimpiä lasten ja nuorten jalkapallovammoja ovat nilkan nyrjähdykset. Jalkapallossa loukkaantumiset osuvat useimmiten juuri alaraajojen alueelle. Ensimmäiseksi kannattaa kysyä, missä lapsella on kipua tai epämukavuutta. Jos kipu on jalan alueella, on tärkeintä saada jalka nopeasti kohoasentoon turvotuksen ja sen myötä kivun vähentämiseksi.
”Lapsi voi vaikka mennä selinmakuulle ja nostaa jalan vaihtopenkille. Sen jälkeen vamma-alueen ympärille kannattaa sitoa tukisidos, eli kompressio estämään turvotusta. Tähän voi käyttää ideaalisidettä tai apteekista saatavaa joustosidosta. Jos jalka alkaa puutua, pistellä tai kylmetä vamma-alueen alapuolelta, sidos on liian tiukalla ja sitä pitää löysätä”, Sallmén neuvoo.
Ennen on puhuttu kolmesta K:sta: kylmä, koho, kompressio. Kylmää voi yhä käyttää, vaikka sen hyödyistä tai haitoista ei ole nykyään vahvaa tutkimusnäyttöä.
”Minusta kylmää voi käyttää turruttamaan kipua, ja usein se on lapselle henkinenkin apu. Vartti kylmähoitoa riittää, ja on hyvä katsoa, ettei kylmäpaketti ole suoraan iholla”, Sallmén kertoo.
Arvioi tilanne
Sallménin mukaan pelaajaa voi harmittaa vamman lisäksi se, jos hän on ulkona pelistä. Se voi voimistaa vammasta aiheutunutta reaktiota. Tällaisessa tilanteessa on tärkeä rauhoittaa tilanne.
”Maajoukkueessa saatoimme välillä kysyä, onko reaktion takana enemmän kova kipu vai harmitus”, 16-18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen fysioterapeuttinakin toiminut Sallmén sanoo.
Lapsen olon arvioinnissa helpottaa paljon se, että tuntee lapsen. Jos lapsi pystyy varaamaan jalalleen, liikuttamaan niveltä normaalisti tai juoksemaan, vamma on harvoin vakava. Jos taas on kyse pään alueen vammasta, on peli jätettävä kesken heti. Päähän tulleen iskun vakavuutta on vaikea arvioida ilman ammattilaisen osaamista. Jos lapsi saa voimakkaita aivotärähdyksen oireita, kannattaa hakeutua hoitoon.
Tarvittaessa lääkäriin
Loukkaantumisen vuoksi on tärkeä lähteä tietyissä tilanteissa lääkäriin. Sallmén listasi seuraavat tilanteet:
- jalalle ei pysty varaamaan lainkaan
- kipu on kova tai niveltä ei pysty liikuttamaan normaalisti eli esimerkiksi polven koukistaminen tai suoristaminen sattuu
Lisäksi voimakas verenvuoto tai murtumaan viittaava virheasento vaativat nopeaa ensiapua.
Lähde: Terveystalo
Teksti: Miia