Etätöiden tekeminen on yleistynyt ja moni työnantaja tarjoaa mahdollisuuden tehdä töitä kotona tai muualla kuin varsinaisella työpaikalla. Aina etätyöpäivä ei kuitenkaan suju ilman kommelluksia ja noloja hetkiä, kuten yhden kyselytutkimuksen tulokset osoittavat.
Moni suomalainen tekee säännöllisesti etätöitä. Osa tekee koko työaikansa etänä, osa käy joinakin päivinä työpaikalla: Valokuitusen teettämän Suomalaisten digiarki 2024 -kyselytutkimuksen mukaan työssäkäyvistä yli puolet (58 %) tekee etätöitä ainakin joskus ja joka viides on etätöissä miltei joka päivä.
Yksi syy etätyön suosioon on se, että moni kokee sen mahdollistavan paremman keskittymisen ja arjen hallinnan sekä lisäävän hyvinvointia ja tehokkuutta. Etätyöt ovat pääosin positiivinen kokemus, mutta kömmähdyksiltä ja kommelluksilta niiden aikana ei kuitenkaan vältytä.
Kyselyn mukaan reilusti yli kolmannes (41 %) on töpännyt joskus etätöissä. Tulokset osoittivat, että nuoret aikuiset (18-29-vuotiaat) tekevät etätyömokia useammin kuin vanhemmat ikäryhmät.
Yleisin etätyökommellus on se, että työpaikalle on unohtunut jokin oleellinen tavara. Tämän on kokenut noin viidennes (18 %) vastaajista. Toinen yleinen kommellus liittyy ajanhallintaan: 13 prosenttia vastaajista kertoi unohtaneensa etäpalaverin tai myöhästyneensä siitä, koska oli uppoutunut liikaa kotitöihin.
Äänekkäitä pieruja ja vaatteiden vaihtoa kesken etätyöpalaverin
Kun etätyöpäivän aikana on pitänyt olla yhteydessä työkavereihin kameran ja mikin välityksellä, on vastaajien mielestä noloja tilanteita syntynyt esimerkiksi ulkoasun, sotkuisen kodin tai perheen ojentamisen vuoksi. 12 prosenttia kertoi olleensa etäpalaverissa omasta mielestään ”epäedustavassa” ulkoasussa ja seitsemän prosenttia totesi, että kun kamera on ollut päällä, ovat ihmiset nähneet sotkuisen kodin.
Osa etätyötä tekevistä (5 %) on kokenut kiusallisia hetkiä, kun mikrofoni on ollut huomaamatta auki ja hän on ojentanut perhettään ja huutanut puolisolleen tai lapsille. Pieni osa vastaajista (2 %) on myös niistänyt tai pieraissut kovaa huomaamatta, että mikki oli päällä. Yhtä moni on myös käynyt palaverin aikana vessassa eikä ole hoksannut, että mikki on ollutkin auki.
Yksi prosentti vastaajista kertoi vaihtaneensa vaatteita etäpalaverin aikana eikä ollut huomannut, että kamera on auki. Tällaisilta kommelluksilta voi välttyä, jos etäpalaverien aikana ei olisi pakko pitää kameraa auki. Kyselyn mukaan neljä viidestä etäpalavereihin osallistuvista kokee, että kameran kiinnipitäminen on hyväksyttävää ja kaksi kolmesta kertoi pitävänsä oman kameransa yleensä kiinni.
”Potevatko suomalaiset kamerastressiä? Ilmeet ja eleet ovat tärkeä osa ihmisten välistä viestintää ja tarjoavat henkilökohtaisemman yhteyden. Kun kamera on päällä, on myös vaikeampi tehdä muita asioita samanaikaisesti, jolloin palaveriin tulee keskityttyä paremmin”, Valokuitusen viestintäpäällikkö Kirsi Jännes pohtii.
Suomalaisten digiarki 2024 -kyselyyn vastasi huhtikuussa 2 003 henkilöä. Otos oli väestöä edustava ja vastaajat olivat kaikki täysi-ikäisiä.
Etätyössä on monia loistavia puolia, mutta niiden toteutumisessa auttaa, kun ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja. Voit lukea aiheesta enemmän Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa täällä.
Teksti: Miia