Tuottaako ammatinvalinta päänvaivaa – 7 vinkkiä avuksesi!

Kuva: Pexels/ RF._. studio

Työelämä on murroksessa ja nykyään on täysin normaalia, että ihminen kokeilee elämänsä aikana useita eri aloja ja työpaikkoja tai perustaa oman yrityksen. Joskus ammatinvalinta voi tuottaa päänvaivaa ja silloin on hyvä pysähtyä tilanteen äärelle sekä etsiä vastauksia mielessä oleviin kysymyksiin. On myös tiettyjä vinkkejä, joiden avulla itsetutkiskelu ja ammatinvalinta on helpompaa.

1. Ajatuskartta

Ihan ensimmäiseksi kannattaa alkaa avoimin mielin ideoimaan ja pohtimaan sitä, mitä elämältään ja työltään haluaa. Siinä voi käyttää avuksi ajatuskarttaa. Ota puhtaita papereita ja yhdistä ne teipeillä isoksi alustaksi tai käytä kartonkia. Laita se seinälle. Sen jälkeen ota vanhoja aikakausilehtiä (kannattaa käydä taloyhtiön paperikierrätyksestä etsimässä). Leikkaa ja liimaa lehdestä lauseita, sanoja ja kuvia, joista pidät ja jotka sykähdyttävät sinua.

Anna luovuutesi kukoistaa. Älä anna minkään rajoittaa itseäsi tai kuvittele, että jokin asia ei olisi mahdollista. Lisää paperille ajatuksia unelmatyöstäsi. Voit kirjoittaa yksittäisiä sanoja tai pidempiä lauseita, kuten: ”Tiimityössä on voimaa” tai ”Rakastan uppoutua numeroiden maailmaan.”

2. Kiinnostuksen kohteet

Selvitä seuraavaksi omat kiinnostuksen kohteesi suhteessa työelämään. Pohdi erilaisten kysymysten avulla kiinnostuksen kohteitasi ja tee niistä lista paperille. Mieti esimerkiksi minkä asian tekemisestä nautit eniten, mitkä saavat sinut syttymään ja mitä harrastuksia sinulla on. Aina ei ole mahdollista saavuttaa heti työtä, jossa pääsee toteuttamaan kaikista suurinta intohimoaan. Kun tunnistat useampia kiinnostuksen kohteitasi ja saat siirrettyä ne työelämään, saavutat kuitenkin sillä jo paljon.

3. Tunnista vahvuutesi/ osaamisesi

Opi tunnistamaan omat osaamisesi ja vahvuutesi. Ota huomioon sellaisetkin asiat, jotka eivät ole olleet vielä osa työelämääsi. Tee niistä toinen lista paperille. Pohdi, millaisten asioiden tekeminen on sinulle helppoa, mistä olet saanut hyvää palautetta aiemmissa töissäsi, missä yleensä onnistut. Oman osaamisen tunnistaminen ja työnantajalle vakuuttaminen ovat tärkeitä nykypäivän työelämässä. Ei pitäisi sortua olemaan liian vaatimaton, vaan tuoda rohkeasti esille omaa osaamistaan. Ota huomioon myös ne osaamiset, jotka olet saanut niin sanotusti syntymälahjana ja jotka ovat sinulle kehittyneet muun kuin aiemman työkokemuksen tai virallisen koulutuksen kautta. Osaamista on erilaista ja sitä voi saada monin eri tavoin. Taidot kehittyy esimerkiksi käymällä erilaisia kursseja, opiskelemalla itsenäisesti ja harrastusten avulla.

4. Motiivit, arvomaailma ja tavoitteet

Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan hyvän työmotivaation on huomattu olevan merkittävin tekijä työnhaussa. Se erottaa hyvän työnhakijan muista hakijoista. Pohdi rehellisesti, mitkä asiat sinua motivoivat työelämässä. Onko se oman osaamisen käyttäminen? Hyvä palkka tai muut edut? Vai joustava työ, joka mahdollistaa runsaasti vapaa-aikaa?

Samalla on hyvä käydä läpi tavoitteita, niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Haluaisitko joskus tulevaisuudessa asua esimerkiksi ulkomailla vai onko haaveissasi perustaa oma yritys? Pohdi myös omaa arvomaailmaasi, koska ihminen viihtyy parhaiten työpaikassa, joka sopii hänen arvoihinsa. Omien arvojen mukainen ja positiivinen työkulttuuri saa työntekijän voimaan hyvin ja antamaan työssä parhaansa.

5. Oman persoonan hyödyntäminen

Työssään kannattaa ehdottomasti hyödyntää omaa persoonallisuuttaan. Oletko introvertti, joka rakastaa työskennellä kirjastossa vai nautitko ihmisten kanssa seurustelusta ja heidän auttamisestaan? Oma työ kannattaa valita oman persoonallisuuden mukaan, koska muutoin se voi uuvuttaa liikaa. Esimerkiksi introvertin tai nepsy-oireisen voi olla hankala olla päivästä toiseen asiakaspalvelutyössä, jossa on lisäksi kova kiire ja hulina. Tiimipelaajan voi olla vaikeaa työskennellä tehtävissä, joita tehdään itsenäisesti omassa rauhassa.

Jos haluat saada lisää tietoa omasta persoonallisuudestasi, niin kannattaa ottaa avuksi erilaiset persoonallisuustestit. Tee pari kolme erilaista testiä, niin saat parhaan mahdollisen tuloksen. Lisäksi voit kysyä perheenjäseniltä ja ystäviltä, millainen ihminen olet heidän mielestään ja missä olet hyvä.

6. Opiskelu ja tulevaisuuden työnäkymät

Alanvaihdossa kannattaa ottaa myös huomioon tulevaisuuden työnäkymät. Onko haaveilemallasi alalla nyt hiljaista ja onko sitä luvassa tulevaisuudessakin? Kannattaa selvittää, mitkä alat ovat suosiossa ja pärjäävät hyvin muuttuvassa maailmassa. Ota huomioon, mitä koulutusta toivomasi ala vaatii ja kuinka pitkä koulutus on. Miten koulutusajan rahoitus onnistuu?

7. Ammattilaiset

Joskus alanvaihdossa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, kuten ammatinvalintapsykologin. Lisäksi voit kokeilla tehdä erilaisia ammatinvalintatestejä. Kannattaa myös tutustua ihmisiin, jotka työskentelevät jo haaveilemallasi alalla ja kysellä heiltä asioista.

Lopuksi raivaa esteitä oman ammatinvaihdon tieltä; niitä voivat olla omat mielen esteet, kuten kuvitelmat siitä, että sinusta ei ole johonkin työtehtävään. Liiallinen negatiivisuus voi olla myös esteenä sopivan työn löytämiselle. Jotkut ihmiset ovat epävarmoja itsestään ja siitä, mistä he ovat kiinnostuneita. Tällöin erilaiset persoonallisuustestit ja ajatuskartat voivat auttaa.

Toisilla sen sijaan voi olla liikaakin kiinnostavia uravaihtoehtoja, joista heidän on vaikeaa valita tärkein. Se on niin sanottu positiivinen ongelma, mutta voi silti hankaloittaa sen juuri oikean urapolun löytämistä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kirjoittaa ylös eri uravaihtoehtojen plussat ja miinukset. Karsi sen avulla pois vähiten hyviä vaihtoehtoja. Keskustelu esimerkiksi luotettavien ystävien kanssa voi tuoda myös uusia näkökulmia.

Millainen on unelmiesi urapolku? Aiotko kokeilla seuraavia keinoja sen löytämiseen?

Lähteet: CFNC, Duunitori, Indeed, Rastor-instituutti, Simpli learn

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.