Syksyllä hengitystieinfektiot yleistyvät ja saavat niin lapsia kuin vanhempia vuoteen pohjalle sairastamaan. Sairastaessa oloa voi yrittää helpottaa monenlaisin keinoin, mutta lasten kohdalla tehdään usein yksi virhe.
Flunssat ja muut hengitystieinfektiot ovat alkaneet jälleen levitä enemmän kesän jälkeen. Myös koronatapaukset ovat kääntyneet nousuun; esimerkiksi Mediuutiset on kertonut Maailman terveysjärjestö WHO:n antaneen jo kansainvälisen myrskyvaroituksen koronaan liittyen.
Vastustuskykyä voi yrittää tukea ja tehostaa, mutta tulevien kuukausien aikana hengitystieinfektiot voivat tulla kylään. Virukset eivät katso, keneen ne tarttuvat. Kun lapsi sairastuu, saattavat vanhemmat tehdä kuitenkin kotihoidossa yhden yleisen virheen, joka on lapsen alilääkitys.
Kuluttajaterveydenhuollon yritys Haleonin mukaan koska pienet lapset eivät aina osaa ilmaista kipuaan, antavat vanhemmat lapselle usein liian vähän lääkettä. Liian pienellä annoksella saa harvemmin hyötyä, mutta mahdollisia haittavaikutuksia voi silti saada.
”Flunssaisilla lapsilla voi olla esimerkiksi korva- tai kurkkukipua. Vastaanotolla huomaa, kuinka vanhemmat epäröivät hoitaa kipua, ellei kivun syy ole jo varmasti tiedossa”, yleislääkäri Emilia Lagus kertoo Haleonin tiedotteessa.
”Tietenkin vanhemmat ajattelevat lapsensa parasta, mutta kivunhoidon välttäminen aiheuttaa usein vain turhaa kärsimystä. Ja tutkimuksetkin onnistuvat helpommin, kun lapsi ei ole kivulias”, hän huomauttaa.
Kuumeen laskeminen helpottaa vointia
Laguksen mukaan kuumemittarin lukema ei aina kerro koko totuutta hengitystieinfektiosta. Sen sijaan paremman kuvan lapsen voinnista antaa hänen yleistilansa.
”Kuumetta ei ole pakko laskea, mutta usein se helpottaa vointia. Jotkut lapset nukkuvat tyytyväisinä kuumeessa, kun taas toisia kolottaa ja paleltaa, vaikka lämpötila ei olisi paljoa noussut”, yleislääkäri toteaa.
Kuumeen ja kivun hoidossa lapsille suositeltavin lääke on parasetamoli. Sitä voidaan käyttää ilman lääkärin määräystä yli kolmen kuukauden ikäisille lapsille. Parasetamoli on turvallinen vaihtoehto kivunhoidossa, koska sen käyttö aiheuttaa vähemmän ruoansulatuskanavan haittoja kuin tulehduskipulääkkeet.
”Parasetamolia suositellaan usein kuumeeseen. Sillä on vähiten esimerkiksi mahalaukun haittavaikutuksia tai haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa”, Lagus sanoo.
Lapsen lääkeannoksen on kuitenkin oltava sopiva ikään ja kehitystasoon nähden eikä suositeltuja vuorokausiannoksia saa ylittää. Voit lukea lisää lasten kivusta ja kuumeesta sekä niiden hoidosta lääketieteellisestä Aikakauskirja Duodecimista.
Ole tarkkana itsehoitolääkkeiden kanssa
Lagus muistuttaa, että itsehoitolääkkeitä käyttäessä yksi yleisimmistä virheistä on käyttää lääkkeitä päällekkäin. Tällä tarkoitetaan sitä, että kipua hoidetaan kahdella eri nimisellä valmisteella, joissa on kuitenkin samaan ryhmään kuuluva vaikuttava aine. Tässä on riskinä, että elimistöön päätyy haitallinen määrä lääkettä.
”Päällekkäislääkityksen välttämiseksi on tärkeää selvittää ennen käyttöä, mitä vaikuttavia aineita lääkkeet sisältävät. Tämä on erityisen tärkeää flunssan hoidossa”, Lagus korostaa ja lisää, että monet kuumaan veteen sekoitettavat valmisteet sisältävät samoja vaikuttavia aineita kuin muut kipulääkkeet, vaikka niitä ei aina mielletä lääkkeiksi.
Lisäksi kun valitaan kipulääkettä niin lapselle kuin aikuiselle, on tärkeä ottaa huomioon mahdolliset yleisvaikutukset muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa, sivuvaikutukset sekä mahdolliset perussairaudet. Tarvittaessa lääkkeiden sopivuus on syytä tarkistaa ammattilaiselta.
Hengitystieinfektion iskiessä lepo on usein paras lääke, etenkin jos on kuumetta tai on niin sanotusti veto pois. On tärkeä jäädä kotiin sairastamaan rauhassa, jottei tauti leviä. Vaikka oireet olisivatkin hyvin lieviä, on myös tärkeä huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja siitä, ettei tartuta muita.
Virusten lisäksi nyt leviää streptokokkibakteeri, josta voit lukea lisää Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista täällä.
Teksti: Miia