Teinin itsenäistyminen voi olla vanhemmalle kova paikka

smiling girl wearing blue denim jacket outdoor
Kuva: Baylee Gramling

Teinivuodet ovat tärkeää itsenäistymisen aikaa. Vanhemmalle voi olla kova paikka, jos suhde lapseen on ollut hyvin läheinen ja yhtäkkiä nuori haluaakin viettää aikaa mielummin ystäviensä kanssa. Ahdistuksen sijasta kannattaa pyrkiä löytämään uudenlainen yhteys oman nuoren kanssa.

Kun lapsi on pieni, vanhempi on hänen elämänsä keskipiste. Lapsi ihailee vanhempaansa ja haluaa viettää aikaa tämän kanssa. Vanhempi voi tottua tähän elämäntyyliin ja siihen, että suhde omaan lapseen on tietynlainen. Kun lapsi kasvaa vanhemmaksi, hän kuitenkin väistämättä alkaa itsenäistymään. Tämä on suuri muutos myös vanhemmalle ja irti päästäminen voi joskus olla hyvin vaikeaa.

Jos lapsi ei enää jaa omia ajatuksiaan vanhemman kanssa tai vietä tämän kanssa aikaa samalla tavalla kuin aiemmin, tämä voi alkuvaiheessa aiheuttaa vanhemmalle suurta surua. Oma lapsi on voinut olla vanhemmalle tärkeä ystävä, jonka kanssa on voinut harrastaa ja jakaa monia asioita. Kun lapsi alkaa itsenäistymään ja hänellä alkaa olla omia menoja, tämä voi jättää suuren tyhjän aukon vanhemman elämään. Jos vanhemmalla ei ole monia omia läheisiä aikuisystäviä, lapsella on voinut olla suuri rooli hänen sosiaalisessa elämässään. Kun tämä yhdessä vietetty aika vähentyy, on luonnollista tuntea surua.

Vanhemman kannattaakin asennoitua siten, ettei nuoren aikuistumista voi estää, joten tässä vaiheessa kannattaa pyrkiä muodostamaan nuoreen uudenlainen suhde. Jos yhdessä on aiemmin tehty asioita, jotka ovat tyypillisempiä pienelle lapselle ja vanhemmalle, vanhemman kannattaa miettiä uudenlaisia asioita, joista teini-ikäinen voisi olla kiinnostunut. Nuorelta voi myös suoraan kysyä, minkälaisia asioita hän haluaisi tehdä yhdessä vanhemman kanssa.

Vanhempi voi itsekin opetella uusia taitoja nuorensa kanssa

Jos nuorta kiinnostavat paljon esimerkiksi tietokonepelit, vanhempi voi itsekin opetella pelaamaan joitakin pelejä, jolloin pelaamisesta voi tulla uusi yhteinen harrastus teinin kanssa. On selvää, että teini mieluusti pelaa omien ikätoverien kanssa, mutta mikäli vanhempikin osaa pelata, teinillä ei usein ole mitään sitä vastaan, että hän pelaa välillä myös vanhemman kanssa. Vanhemmalle taas tärkeää on yhteinen ajanvietto lapsensa kanssa, joten molemmat hyötyvät.

Teini-iässä mielessä myllertävät monenlaiset asiat ja vanhemman tuki on tärkeää

Vaikkei teini välttämättä koe luontevaksi puhua kaikista asioista vanhemman kanssa, vanhempi voi varovasti tunnustellen etsiä oikeita suuntia, joiden avulla hän voi auttaa nuorta avautumaan tälle vaikeista asioista. Usein tällainen onnistuu helpoiten esimerkiksi kävelyllä tai vaikkapa automatkalla. Sen sijaan nuori voi kokea olonsa hyvin kiusaantuneeksi pöydän ääressä tapahtuvassa keskustelussa, jolloin hän voi kokea vanhemman tuijottavan itseään häiritsevästi. Toisen ihmisen tuijotus voi joskus tuntua hyvin ahdistavalta, vaikka ihminen olisi läheinen. Siksi kävely tai automatka voi olla nuorelle helpompi paikka avautua omista ajatuksistaan.

Tärkeintä olisi pyrkiä säilyttämään toimiva yhteys nuoren kanssa läpi tämän nuoruuden. Näin vanhempi pysyy kärryillä siitä, mitä teinin elämässä tapahtuu ja voi tarvittaessa auttaa häntä vastaantulevissa vaikeissa tilanteissa.

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.