Moni suomalainen nuori kokee voimakasta ahdistusta, koska hänen vanhempansa julkaisee hänestä materiaalia verkkoon lupaa kysymättä. Vanhemman voi olla vaikeaa asettua lapsensa asemaan ja ymmärtää, kuinka pahalta lapsesta tuntuu, jos hänestä julkaistaan nettiin tunnistettavia kuvia ja videoita. Moni aikuinenkin ahdistuisi vastaavasta, puhumattakaan nuoresta, joka muutoinkin saattaa kokea voimakasta epävarmuutta itsestään.
Iltalehdessä kerrotaan tapauksesta, jossa italialaisen äidin 16-vuotias poika oli nostanut vanhempiensa avioeroprosessin yhteydessä esiin häntä vaivaavan asian. Poika oli toistuvasti pyytänyt äitiään olemaan julkaisematta somessa hänestä ottamiaan kuvia ja videoita, mutta pyynnöt olivat kaikuneet kuuroille korville. Kuvissa poika oli selvästi tunnistettavissa.
Tuomioistuimen ratkaisussa äiti määrättiin poistamaan jo julkaisemansa kuvat ja videot sekä olemaan jatkossa julkaisematta kuvia lapsestaan. Mikäli äiti jatkaisi julkaisutoimintaa, hän joutuisi maksamaan sakon, joka olisi suuruudeltaan 10 000 euroa.
Vanhemmat eivät aina tiedosta lastensa oikeuksia
Iltalehden artikkelissa lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen toteaa, että vaikka lasten oikeudet on Suomessa turvattu perustuslailla, tilanne ei siitä huolimatta ole paras mahdollinen. Vanhemmat eivät Pekkarisen mukaan aina tiedosta lapsensa oikeuksia. Toisaalta Pekkarinen kertoo huomanneensa, että jotkut sosiaalisen median vaikuttajat ovat alkaneet kutsua lapsiaan lempinimillä eikä lasten kasvoista enää julkaista kuvia. Nämä vaikuttajat toimivat hienona esimerkkinä siitä, että someen voi tuottaa sisältöä myös sellaisilla tavoilla, jotka kunnioittavat lapsen yksityisyyttä.
Vanhempi voi ajatella, että hänen jakamansa sisältö on harmitonta ja positiivista
Vaikka vanhempi kokee jakamansa sisällön kepeäksi ja vaarattomaksi, lapsi ei kuitenkaan välttämättä näe asiaa samalla lailla. Pahimmassa tapauksessa vanhempi saattaa kertoa positiivisten asioiden sijasta myös perheeseen ja lapseen liittyvistä haasteista tai sairauksista siten, että lapsen kasvot ja nimi voidaan liittää näihin asioihin. Pekkarinen toteaa, että lapsilla on oikeus yksityisyyteen samoin kuin aikuisilla. Ei aikuinenkaan suostuisi siihen, että omat sairaudet ja muut yksityisasiat julkaistaan avoimesti verkkoon kaikkien näkyville.
Joskus ääritapauksessa lapsi voi aikuistuttuaan kokea niin suurta ahdistusta vanhemman hänestä jakaman materiaalin johdosta, että hän päätyy haastamaan vanhempansa oikeuteen yksityiselämää loukkaavien kuvien jakamisesta. Pekkarisen mukaan tällainen ei toistaiseksi ole mahdollista Suomessa, koska kyseessä on tietyssä ajassa vanheneva asiaomistajarikos. Tällaisia tapauksia on kuitenkin ollut ulkomailla.
Vanhempien kannattaisikin huolella miettiä jokaisen jakamansa kuvan tai videon kohdalla, millaiselle ryhmälle hän materiaalin on jakamassa. On toki hyväksyttävää jakaa lapsesta videoita ja kuvia lähipiirille, mutta laajemmalle ystäväpiirille ulottuva jakaminen ei välttämättä ole aina hyvä ajatus. Iltalehden artikkelissa mainitaan esimerkkinä Tanskassa tehty tutkimus, joka käsitteli sitä, kuinka tavalliset perheiden arkiset kuvat päätyvät leviämään pedofiilisivustoille. Kannattaa siis mieluumin olla liian varovainen kuin liian lepsu lasten kuvia julkaistessa.
Lähde: Iltalehti
Teksti: Sonja