Nämä 3 keinoa auttavat pysymään terveenä flunssakaudella

Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio

Kipeänä oleminen ei ole kenestäkään mukavaa. Kun syksyllä erilaiset pöpöt leviävät ja aiheuttavat flunssaa ja muita tauteja, voi omaa puolustusjärjestelmää ja vastustuskykyä yrittää tukea, jotta niin itse kuin muu perhe pysyisivät todennäköisemmin terveenä.

Flunssakauden käynnistyessä elimistön puolustusjärjestelmää eli immuunijärjestelmää kannattaa yrittää tukea, jotteivät pöpöt onnistuisi tartuttamaan sairauksia. Miten se onnistuu? Siihen on tieteen ja tutkimusten avulla löydetty erilaisia keinoja, jotka voivat auttaa pysymään terveenä.

Kiinnitä huomiota ruokavalioon

Monipuolisen ruokavalion noudattaminen on ylipäänsä hyvästä terveydelle ja se tukee hyvinvointia. Etenkin suolisto kiittää, kun ruokavalio on monipuolinen. Iltalehti kertoo, että tutkimustietojen perusteella suolistomikrobien pitäminen tasapainossa auttaa torjumaan sairauksia. Southamptonin yliopiston ravitsemustutkija Caroline Childs on tutkimuksessaan todennut, että yksi parhaista tavoista auttaa mikrobiomeja kukoistamaan on se, että syö erilaisia hedelmiä, vihanneksia ja papuja.

Paljon liikuntaa

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion ohella liikunta kuuluu terveellisten päivittäisten tapojen joukkoon jo ihan yleisesti. Liikunta myös auttaa parantamaan suoliston toimintaa, minkä lisäksi se parantaa vastustuskykyä muilla tavoilla. Glasgow Caledonian Universityn kansanterveystutkija Sebastien Chastin mukaan jo pelkästä kävelystä on hyötyä.

Iltalehti kertoo, että Chastin tiimeineen on tutkinut liikunnan merkitystä tartuntatautien torjumisessa. Hän on saanut selville, että vähintään 150 minuuttia viikossa liikkuvilla ihmisillä on kolmanneksen pienempi todennäköisyys sairastua tartuntatauteihin kuin heillä, jotka liikkuivat vähemmän. Chastinin vuonna 2021 julkaistu tutkimus myös osoitti, että fyysisesti aktiivisemmilla ihmisillä oli 37 prosenttia pienempi todennäköisyys kuolla infektioon.

Chastinin tutkimuksen mukaan säännöllisesti treenaavilla ihmisillä oli enemmän immuunisoluja elimistössään, minkä vuoksi heidän kehonsa voivat reagoida nopeammin, jos elimistöön päätyy haitallisia bakteereja. Chastinin mukaan jokainen liike on tärkeää, mutta erityisesti hyviä tapoja ovat kävely, urheilu ja painojen nostaminen. Myös stressin vähentäminen on tärkeää, missä auttavat niin leikkiminen, iloisuus, ajanvietto ystävien kanssa ja fyysinen aktiivisuus.

”Jos voimme vähentää stressiä, voimme parantaa immuunivastettamme yleisesti”, Chastin kertoi Iltalehden mukaan.

Ulkoile ja ole luonnossa

Tuoreiden tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen voi tarjota terveyshyötyjä. Kööpenhaminan yliopiston tutkija Liisa Andersen on havainnut tutkimuskatsauksessaan, että metsässä liikkuminen vähentää allergisia reaktioita, kuten kutiavaa ihottumaa ja astmasta johtuvaa hengenahdistusta.

Andersen perehtyi 33 tutkimukseen, joissa oli käsitelty ajanviettoa luonnossa ja terveyttä. Kaksi tutkimuksista oli havainnut, että jo vain vesiputousten lähellä olevan ilman hengittäminen paransi astmaa sairastavien lasten hengitystä. Andersenin mukaan on epäselvää, mitä luonto tekee näiden terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Hän kuitenkin huomautti, että vaikka toimintamekanismeja ei täysin ymmärretä, selvää on se, että se toimii.

”Ulkoilu on helppoa ja maksaa vähän”, Andersen sanoi Iltalehden mukaan.

Jos haluat valmistautua flunssakauteen ja hioa vastustuskykyäsi täyteen terään, lähde siis ulkoilemaan yhdessä ystäviesi kanssa ja nauttikaa jokin terveellinen välipala luontoretken aikana. Iltalehden mukaan niiden yhdistelmä voi tehostaa elimistön toimintaa, mikä auttaa pysymään terveenä.

Jos flunssa kuitenkin iskee, mikä avuksi? Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa kerrotaan lääkäreiden keinoja, joilla he hoitavat tavallista flunssaa.

Lähde: Iltalehti

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.