Olipa se sitten puhelin, tietokone, imuri tai lasten lelu, löytyy jokaisesta suomalaiskodista jokin laite, joka toimii ladattavalla akulla. Useissa kotitalouksissa näiden akkukäyttöisten laitteiden kanssa pelataan vaarallista uhkapeliä.
Miten usein jätät jonkin laitteen lataukseen yön ajaksi tai kun poistut kotoa? Jos olet kuin moni muu suomalainen, teet sitä ainakin silloin tällöin. LähiTapiolan teettämä Arjen katsaus -kysely on paljastanut, että valtaosa suomalaisista lataa akulla toimivia laitteitaan valvomatta.
Kyselyn tulosten mukaan yli puolet on jättänyt laitteen lataukseen, kun on poistunut kotoa. Lähes 40 prosenttia puolestaan lataa usein jotain laitetta öisin, vaikkei tämä ole suositeltavaa. Vain 20 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi, ettei lataa laitteitaan yöllä.
Laitteiden lataaminen valvomatta on yleisempää nuorten vastaajien keskuudessa. Vain 17 prosenttia alle 25-vuotiaista vastaajista ei koskaan jätä laitteita lataukseen poistuessaan kotoa. Vaikka tämän kyselyn vastaajat olivat yli 18-vuotiaita, ovat tulokset hyvä muistutus vanhemmille siitä, että lapsille kannattaa opettaa miten laitteita ladataan turvallisesti.
Suomalaisten kodit ovat täynnä monenlaisia akkukäyttöisiä laitteita, mutta laitemääriin nähden akuista aiheutuu onneksi vain vähän vaaratilanteita; Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan pelastuslaitoksella oli viime vuonna yhteensä 65 akku- tai laturipaloon liittyvää tehtävää. Riski on siis pieni, mutta jos vahinko sattuu, voi se aiheuttaa suurta tuhoa – etenkin jos esimerkiksi akkupalo syttyy kenenkään huomaamatta.
”Kyselytulosten perusteella iso osa suomalaisista pelaa vaarallista uhkapeliä kotinsa turvallisuudella. Akkupalot ovat todella arvaamattomia: Ne voivat syttyä räjähtäen ja levitä asunnossa nopeasti. Jos paikalla ei ole ketään hälyttämässä apua, koti voi pahimmillaan palaa maan tasalle”, LähiTapiolan ennaltaehkäisypalvelujen kehityspäällikkö Jussi Riikonen sanoo tiedotteessa.
”Viallinen laturi on aina paloturvallisuusriski”
LähiTapiolan vahinkotietojen mukaan akkupalot voivat olla rajuja. Esimerkiksi jos akkupalo syttyy sängyn lähellä, voi se levitä nopeasti lakanaan, patjaan ja muihin palaviin materiaaleihin. Jos taas akku räjähtää, voi se itsessään rikkoa ja sotkea lähellä olevia esineitä ja pintoja. Akkupalojen ennaltaehkäisy on entistä tärkeämpää myös sen vuoksi, että paloa voi olla vaikea sammuttaa turvallisesti itse.
Laitteita ladatessa on syytä muistaa, että akkua ei saa ladata herkästi syttyvällä alustalla tai esimerkiksi pöydällä, jonka yllä olevaan kaapistoon palo voi levitä. Esimerkiksi sähköisiä liikkumisvälineitä ei myöskään pidä ladata eteisessä, jossa mahdollinen palo voi estää asunnosta poistumisen.
Yksi riski on laitteen lataaminen rikkinäisellä laturilla. Näin ei pitäisi koskaan toimia, mutta LähiTapioloan kysely kuitenkin osoitti, että epäkunnossa olevien laturien käyttö on melko yleistä. Kaikista vastaajista noin kolmasosa käyttää vähintään harvakseltaan laturia, vaikka se toimisi heikosti tai latauspiuha olisi rikki.
”Viallinen laturi on aina paloturvallisuusriski. Rikkinäisen laturin käyttäjä asettaa myös itsensä vaaraan, sillä se voi aiheuttaa sähköiskun”, Riikonen muistuttaa.
Ethän ala kokeilla omia Pelle Pelottoman taitojasi
Toisinaan puhelimen akku voi syttyä akun tai näytön vaihtamisen yhteydessä. LähiTapiolan vahinkotiedoistakin löytyy tällaisia tapauksia. Arjen katsaus -kyselyn vastaajista 41 prosenttia kertoi, että on vaihtanut akkukäyttöisen laitteensa akun itse tai voisi harkita tekevänsä näin.
”Akun tai näytön vaihtaminen ei ole se toimenpide, jonka kohdalla kannattaa lähteä kokeilemaan omia Pelle Pelottoman taitojaan. Turvallisinta on viedä puhelin aina asiantuntijan arvioitavaksi”, Riikonen sanoo.
Muistisäännöt: näin lataat akkukäyttöisen laitteen turvallisesti (lähde Tukes)
- Käytä lataamiseen vain tuotteelle tarkoitettua laturia
- Kun lataus on valmis, irrota laite laturista
- Jos laturi on vaurioitunut, toimii epävarmasti tai sen johto tai liittimet ovat vaurioituneet, älä käytä sitä
- Tilassa, jossa laitetta tai akkua ladataan, tulee olla palovaroitin sekä alkusammutuskalustoa. Varmista, että varoittimen hälytys kuuluu kiinteistössä
- Älä lataa laitetta tai akkua silloin, kun kotona ei ole ketään
- Ladattavan akun tai laitteen lähettyvillä, erityisesti yläpuolella, ei saa olla palokuormaa. Älä lataa akkua hyllyssä tai huonekalun alla. Lataa laitetta vain palamattomalla alustalla
- Akun tai laitteen ylikuumentuessa irrota laturin verkkojohto, jos voit tehdä sen turvallisesti
- Akkuja ei saa ladata pakkaskelissä. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, vaurioittaa lataaminen kylmässä akkua ja lyhentää sen käyttöikää
- Pitkään tyhjänä olleen akun elvyttäminen on turvallisuusriski. Mikäli akun käyttöohjeissa ohjeistetaan estämään ajoittaisella latauksella akkujen tyhjäksi pääseminen pitkän säilytyksen aikana, noudata kyseessä olevia ohjeita
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1 053 henkilöä huhti-toukokuun vaihteessa. Vastaajat edustavat 18 vuotta täyttänyttä suomalaisväestöä.
Teksti: Miia