Luontoon lasten kanssa – Kansallispuistot tutuksi

Kuva: Pexels/ Tatiana Syrikova

Lapsi kannattaa tutustuttaa luontoon jo varhaisesta lapsuudesta lähtien. Hyvä suhde luontoon antaa lapselle voimia ja energiaa kaikissa elämänvaiheissa sekä erilaisissa tilanteissa. Luonnosta voi tulla lapselle turvapaikka, jossa keho ja mieli saavat levähtää sekä rentoutua. Luonto on kuitenkin lapselle ennen kaikkea leikkikenttä, jossa saa liikkua, tutkia, leikkiä, temmeltää ja iloita.

Kun lapsen ottaa mukaan luontoon, täytyy ottaa huomioon muutamia asioita. Näin luontoretkestä tulee mahdollisimman positiivinen kokemus ennen kaikkea lapselle, mutta myös koko perheelle. Lapsen ollessa mukana luontoretki täytyy tehdä hänen ehdoillaan. Retkeily ei saisi olla liian raskasta lapselle, jolloin se tuottaa iloa.

Useissa kansallispuistoissa on eripituisia luontopolkuja. Lapsen kanssa tulee valita sopivan pituinen reitti. Mikäli lapsi ei pysty kävelemään juurikaan itse, tulee mukaan ottaa lastenrattaat ja valita luontokohteeksi esteettömiä luontopolkuja. Niitä löytyy esimerkiksi Luontoon.fi-sivustolta.

Jos lapsen on tarkoitus kävellä itse, mutta hän on pieni, voisi ensimmäisen luontopolun pituus olla noin 1-2 kilometriä. Sen sijaan 10-vuotiaalle tottuneelle liikkujalle saattaa sopia jopa 10 kilometrin päivämatka. Sopivaa luontopolkua tai reittiä valitessa tulee ottaa huomioon lapsen kunto sekä se, onko hän kokenut luonnossa liikkuja.

Kun alkaa pohtimaan sopivia kansallispuistoja ja niiden luontopolkuja lapsen kanssa, voi sopivia kohteita löytää esimerkiksi Retkipaikan sivuilta. Lisää jännitystä retkeen voi hakea valitsemalla kohteeksi esimerkiksi luolan, lähteen, lohkareen tai suuren puun, joihin liittyy jokin tarina. Hyvien luontopolkujen varrella on sopivasti tuli- ja taukopaikkoja, joissa voi lapsen kanssa nauttia evästä, jotta jaksaa taas kävellä. Tuli- ja taukopaikat ovat yleensä merkitty reiteille. Joillakin luontopoluilla on myös vessoja, mikä on sekin tärkeää.

Huomio varusteisiin

Lapsen kanssa retkeillessä tulee kiinnittää huomiota oikeanlaisiin varusteisiin. Lapsen varusteista ei kannata tinkiä. Kuitenkin hyväkuntoisia varusteita voi ostaa myös käytettynä. Lapsen reppua valitessa tulee ottaa huomioon samat kriteerit kuin aikuisen kantolaitetta hankkiessa. Repun hihnojen tulisi olla pehmustetut. Repussa olisi hyvä olla myös lantiovyö. Sen tulisi istua hyvin lapsen selkään, eikä se saisi roikkua. Alle kouluikäinen lapsi jaksaa kantaa vain pienen osan tarvitsemistaan varusteista eli reppua ei voi pakata täyteen.

Vaatteiden tulee olla miellyttävät päällä ja pitää lapsi kuivana. Lapselle kannattaa ottaa yksi vaatekerta enemmän kuin aikuiselle. Lisäksi tarvitaan vaihtosukkia. Kannattaa myös varautua erilaisiin säätiloihin, koska sääennusteet eivät aina pidä paikkaansa. Lapselle olisi hyvä ottaa varulta sadevaatteet tai pukea päälle vettähylkivät ulkovaatteet. Lisäksi tarvitaan hanskat ja varapäähine, koska lapsi voi hikoilla pään kautta.

Pikkuhaavereiden varalta mukana tulee olla ensiapupakkaus, jossa on vähintäänkin laastarit ja puhdistusaine. Oman harkinnan ja retken pituuden mukaan, voi ottaa lisäksi muita ensiaputarvikkeita.

Lapsille sopivia kansallispuistojen luontopolkuja

1. Lammassaaren pitkospuut, Helsinki

Lammassaari on esteetön ulkoilureitti. Leveillä pitkospuilla on mittaa noin kilometrin verran. Se on reitti, jota täytyy tulla samaa matkaa takaisin eli se ei kierrä ympyrää.

2. Kurjenrahkan kansallispuisto, Pöytyä

Kurjenrahkan kansallispuistossa pystyy retkeilemään esteettömästi. Se sijaitsee Pöytyällä. Siellä on Karpalopolku, jonka leveitä pitkospuita pitkin pääsee ihailemaan kaunista suomalaista maisemaa. Karpalopolun reitti on 1,7 kilometrin mittainen. Reitillä on korkeuseroja, joten se tulee ottaa huomioon lapsen kanssa liikkuessa.

3. Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa

Leivonmäen kansallispuisto sijaitsee Joutsassa Keski-Suomessa. Siellä kulkee Harjujärven esteetön reitti, joka on 700 metrin mittainen. Se kulkee kahden metsälammen välillä. Kyseessä on janareitti eli lähtöpaikalle palataan samaa matkaa. Reitin pääpisteeltä löytyy puolikota, nuotiopaikka ja kuivakäymälä sekä telttailualue.

4. Etelä-Konnenveden kansallispuisto, Konnevesi

Etelä-Konnenveden kansallispuisto hurmaa järvimaisemillaan sekä karuilla kallioillaan. Esteetön Vuori-Kalajan reitti on lyhyt 300 metrin mittainen polku kansallispuiston huikeisiin maisemiin. Matkalla on Vuori-Kalajan laavu, jossa voi pysähtyä nauttimaan lapsen kanssa eväistä.

Mikäli mukana on vähän isompia lapsia tai haluaa kulkea hieman pidemmän reitin, tarjoaa siihen mahdollisuuden Loukkuvuoren reitti, joka on 2,2 kilometrin mittainen. Reitillä on kuitenkin melkoisia korkeuseroja, joten se on haasteellinen ja sopii lapsille, jotka liikkuvat paljon ja monipuolisesti. Reitti ei ole esteetön, joten vaunujen ja rattaiden kanssa sinne ei voi lähteä.

5. Nuuksion kansallispuisto, Espoo

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Espoossa. Reiteillä on monia tulentekopaikkoja ja keittokatoksia. Kansallispuistossa jokaisen telttailualueen, tulentekopaikan, keittokatoksen sekä laavun yhteydessä on kuivakäymälä. Se helpottaa lapsen kanssa retkeilyä. Nuuksion alueella maasto on mäkisyytensä takia melko haastavaa. Kuitenkin Kattilan alueella ja Haukkalammen välittömässä läheisyydessä pääsee liikkumaan esteettömästi, jolloin se soveltuu myös lastenrattaille.

6. Hepokönkään reitti, Puolanka

Hepokönkäällä sijaitsee vesiputous, jossa vesi syöksyy jyrkänteeltä yli 20 metriä kanjonin pohjalle. Putousta pääsee ihailemaan sen kupeessa sijaitsevilta kahdelta katselutasanteelta. Sinne pääsee noin 600 metrin mittaista esteetöntä ja helppokulkuista reittiä pitkin. Kyseessä on janareitti eli samaa reittiä täytyy tulla takaisin. Hepokönkäältä löytyy myös esteetön kota-laavu.

Nämä olivat vain esimerkkejä huikean hienoista ja esteettömistä lyhyehköistä reiteistä, jotka sopivat lapsiperheelle. Sopivia luontopolkuja löytyy esimerkiksi googlettamalla ”esteettömät luontopolut” tai ”lapsille sopivat lyhyet luontopolut”. Netistä löytyy myös paljon perheiden tarinoita, jotka ovat olleet retkellä kansallispuistoissa lasten kanssa.

Aiotko tutustua kansallispuistoihin lapsen kanssa? Mitä sinun tulisi ottaa huomioon luonnossa lapsen kanssa retkeillessä?

Lähteet: Iltalehti, Luontoon, Retkipaikka, Visit Jyväskylä, Yle

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.