Mistä tiedät, että lapsesi tarvitsee silmälasit?

baby wearing black framed eyeglasses
Kuva: Andriyko Podilnyk

Näkökyvyllä on suuri merkitys lapsen kehitykselle. Jos lapsella on synnynnäinen näkövamma, hän voi elää täysin hyvää elämää myös ilman normaalia näkökykyä. Jos lapsen näkökyky kuitenkin alkaa heikentymään siten, että se on mahdollista korjata silmälasien avulla, lasit on hyvä hankkia mahdollisimman varhain. Millaiset merkit voivat viitata siihen, että lapsesi tarvitsee silmälasit?

Monet merkit voivat viitata siihen, että lapsi saattaa tarvita silmälasit. Esimerkiksi jälkeenjääminen koulussa verrattuna ikätovereihin ja haluttomuus katsoa kirjoja tai kuvia saattaa johtua siitä, ettei lapsen näkökyky ole normaali. Jos suvussa on ollut silmäsairauksia, on mahdollista, että lapsi saattaa kärsiä samankaltaisista perinnöllisistä ongelmista.

Jos vanhempi epäilee lapsensa näön olevan normaalia heikompi, tulee käydä ensitilassa silmälääkärin vastaanotolla. Joidenkin silmäsairauksien kohdalla on tärkeää hakeutua lääkärihoitoon nopealla aikataululla, tai näkö saattaa jäädä pysyvästi heikoksi. Onneksi suuri osa lasten näköongelmista voidaan hoitaa silmälasien avulla, mikäli ongelma havaitaan riittävän aikaisin.

Laiska silmä eli lapsen amblyopia

Laiskalla silmällä tarkoitetaan tilannetta, jossa lapsen toisen silmän yhteys aivoihin ei ole yhtä vahva kuin toisen silmän. Tämä johtaa siihen, että kyseinen silmä on toista silmää heikompi. Ilman hoitoa “laiska silmä” saattaa johtaa näön pysyvään heikentymiseen. Jos toinen silmä näkee syntymästä asti heikommin kuin toinen, aivot voivat pikkuhiljaa jättää tämän silmän välittämän visuaalisen informaation vähemmälle huomiolle, koska informaatiota on vähemmän tarjolla. Tämän seurauksena silmän näkökyky heikentyy entisestään. Siksi on hyvin tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin heti, kun lapsella todetaan amblyopia.

Laiskan silmän hoito on sitä tehokkaampaa, mitä nuorempana se aloitetaan

Silmälasit auttavat tehokkaasti korjaamaan tilanteen, jos hoito on aloitettu ajoissa. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että seitsemännen ikävuoden jälkeen täyden näkökyvyn palauttaminen amblyopiasta kärsivän lapsen silmään on vaikeaa. Kahdennentoista ikävuoden jälkeen hoitamattoman laiskan silmän takia heikentynyt näkö on käytännössä lähes mahdotonta palauttaa normaalille tasolle.

Laiska silmä on siis hoidettavissa oleva tila, mutta hoito on aloitettava riittävän aikaisin. Hoitona käytetään silmälaseja sekä usein myös peittohoitoa, jossa paremmin näkevä silmä peitetään silmälapulla, jolloin aivot joutuvat käyttämään heikomman silmän tarjoamaa informaatiota. Tämä vahvistaa heikomman silmän ja aivojen välistä yhteyttä ja parantaa heikomman silmän näkökykyä.

Älylaitteet voivat vaikuttaa lapsen näkökykyyn

Nykyään lapset katselevat paljon enemmän lähelle verrattuna aiempiin sukupolviin. Älylaitteet vievät lasten huomiota tehokkaasti ja myös oppiminen kouluissa tapahtuu nykyään usein osittain ruudun välityksellä. Jatkuva älylaitteen ruudun tuijotus voi osaltaan heikentää lapsen näkökykyä. Pitkään jatkuva lähelle katsominen on silmälle suuri rasite.

Lasten näkökykyä voivat heikentää myös monet muunlaiset silmiin liittyvät seikat ja sairaudet. Lisätietoa lasten silmäsairauksista ja niiden hoidosta voi lukea Verywell Familyn ja Mehiläisen sivuilta.

Lähde: Verywell Family ja Mehiläinen

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.