Kuinka välttää jatkuvaa draamaa ihmissuhteissa? 5 vinkkiä!

Kuva: Pexels/ Liza Summer

Jos ihmissuhteesi sisältävät jatkuvia konflikteja ja draamaa, voit kärsiä draamariippuvuudesta. Draama voi tarkoittaa pakoa yksitoikkoisesta elämästä, saada adrenaliinisi nousemaan sekä pitää huolta siitä, että tunnet olevasi elossa. Lisäksi se voi ruokkia huomiontarvettasi. Tämänkaltaisen jännityksen hinta on kuitenkin yleensä korkea; vieden rauhan, turvallisuuden tunteen ja aidot ihmissuhteet. Kuinka selvittää kärsitkö draamariippuvuudesta sekä välttää jatkuvia konflikteja ihmissuhteissasi?

Mikäli kaipaat usein huomiota ja vahvistusta toisilta ihmisiltä, voi se olla merkki siitä, että kärsit draamariippuvuudesta. Ulkoisen vahvistuksen etsiminen saattaa estää sinua kehittämästä hyvää itsetuntoa ja johtaa draamakierteeseen.

Draamariippuvaisilla henkilöillä on myös toistuvasti hankaluuksia ratkaista riitoja. Näin ollen pienetkin konfliktit voivat kehkeytyä suureksi draamaksi. Tällaiset ihmiset pitävät kaaoksesta ja vierastavat rauhanomaista elämää. He houkuttelevat elämäänsä myrkyllisiä ihmissuhteita. Draamariippuvaiset henkilöt myös keksivät tarinoita ja liioittelevat asioita kehittääkseen draamaa ympärilleen.

Draamaan tottuneelle ihmiselle rauhallinen ja turvallinen elämä voi tuntua tylsältä ja epämukavalta. He kaipaavat emotionaalista vuoristorataa, jolloin mielialat heilahtelevat rajusti ääripäästä toiseen. Draamaa kaipaavat henkilöt eivät myöskään välitä itsestään tarpeeksi. He valitsevat usein kaaoksen oman terveytensä ja hyvinvointinsa sijaan.

5 keinoa vähentää draamaa ihmissuhteissasi

1. Älä etsi syyllisiä

Ymmärrä, että vaikka jotkut ihmiset voivat olla hankalia ja ilkeitä, niin riidat voivat johtua myös sinusta itsestäsi. Pohdi seuraavan kerran jonkun kohdellessa sinua huonosti, että tulkitsetko hänet tahallaan väärin vai yritätkö oikeasti ymmärtää toista. Joskus kyse on siitä, että ilkeäksi kokemamme ihmisen sanoissa on totuuden siemen, jota emme halua kuulla ja tällöin tuomitsemme toisen ilkeäksi.

Mieti myös sitä, millä tavalla reagoit asioihin. Joskus draamaa syntyy sen vuoksi, että sinulla on puutteelliset tunteiden käsittelytaidot ja äkkipikainen temperamentti. Teetkö asioista nopeasti negatiivisia johtopäätöksiä? Suututko helposti?

2. Arvioi ihmissuhteesi

Vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa sinun tulisi olla täysin läsnä ja oppia kuuntelemaan sekä tarkkailemaan muita ihmisiä. Pohdi sanomisiasi ennen kuin lähdet mukaan keskusteluun varsinkin, jos keskustelun sävy muuttuu reaktiiviseksi ja tunteelliseksi. Mikäli joku on liian dramaattinen, ota askel taaksepäin ja pidä etäisyyttä. Älä tyrkytä neuvojasi, jos niitä ei ole sinulta kysytty. Vähennä draamaa omalla puheenvuorollasi ja yritä muuttaa keskustelua neutraalimmaksi.

Mikäli joku suuttuu sinulle siitä, ettet lähde mukaan hänen draamaansa, kerro suoraan ja rehellisesti, miltä sinusta tuntuu. Sano myös se, kuinka paljon olet valmis tekemään jonkun ihmissuhteen eteen. Mikäli se ei riitä hänelle, anna suhteen mennä. Sinun ei tarvitse jatkaa ihmissuhteessa, jossa joku ei hyväksy tunteitasi, purkaa pahaa oloaan yksipuolisesti ja käyttäytyy dramaattisesti.

Etsi sen sijaan lähellesi ystäviä, joiden kanssa sinun on helppo olla ja joilla on myönteinen elämänasenne. Panosta ihmissuhteisiin, jotka antavat sinulle yhtä paljon kuin ottavat. Ystäväsi väliaikainen tarve purkaa pahaa oloaan hankalassa elämäntilanteessa on kuitenkin eri asia. Hyvän ystävän kanssa voit luottaa siihen, että hän tekee samoin, kun sinulla on vaikeaa.

3. Kiinnitä huomiota kommunikointitaitoihisi

Monet konfliktit johtuvat väärinkäsityksistä ihmisten välillä. Voit välttää niitä olemalla rehellinen, avoin ja selväsanainen. Tunteellisissa puheenaiheissa, suosi kasvokkain puhumista, nopeasti kirjoitettujen viestien sijaan. Pyri olemaan suora ja kysymään, jos et ymmärrä jotain asiaa. Rauhoita itsesi riitatilanteessa. Älä vie keskustelua epäolennaisuuksiin tai anna kummankaan hypätä sivupolulle. Sen sijaan pysytelkää nykyhetkessä ja ohjaa keskustelua sinnikkäästi takaisin raiteilleen. Unohda huutaminen ja kiroilu. Mikäli toinen tekee niin, sano painokkaasti ettet aio sietää asiatonta kielenkäyttöä. Jos mokaat, pyydä anteeksi.

4. Keskity omaan elämääsi

Itse kullekin oman elämän tulisi olla tärkeintä ja jokaisen olisi hyvä keskittyä siihen. Mitä enemmän teet asioita elämäsi eteen, sitä vähemmän sinulla on aikaa ja mielenkiintoa välittää toisten ihmisten asioista. Jos haluat auttaa muita ihmisiä, älä tee sitä oman hyvinvointisi kustannuksella.

5. Aseta rajat

Aseta muille ihmisille rajat, joita he eivät saa ylittää. Rajojen avulla vältyt osallistumasta toisten ihmisten juonitteluihin ja draamaan. Rajojen asettaminen toimii signaalina muille, että sinulla on omat rajat, etkä halua osallistua riitoihin.

Sisältävätkö ihmissuhteesi jatkuvaa draamaa? Kuinka voisit välttää sitä?

Lähteet: Anna, City magazine, Psychology today

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.