Maanantaina 23. syyskuuta vietetään valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää. Käpy Lapsikuolemaperheet ry haluaa tänä vuonna muistuttaa muistopäivän yhteydessä lasten sekä nuorten surusta ja heidän tarvitsemasta tuesta.
Kuolema ja siihen liittyvä suru ovat osa elämää, ja jokainen käsittelee menetystä ja surua omilla tavoillaan. Joskus läheisen kuolema voi olla helpompi hyväksyä. Kun vanhemmat menettävät lapsensa ja lapset sisaruksensa, voi suurta surua olla kuitenkin erittäin vaikea käsitellä.
Etenkin lapsella tai nuorella ei välttämättä ole keinoja tuoda suruaan esiin. Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n mukaan aikuinen saattaa esimerkiksi ajatella, että lapsi ei sure, jos hän ei tuo suruaan ilmi näkyvästi tai ei puhu sisaruksensa (tai muun läheisen) menettämisestä.
”Useimmiten lapsi tai nuori kuitenkin ajattelee paljon enemmän kuin mitä aikuiset näkevät ja kuulevat. Lapsi tai nuori saattaa suojella ympärillään olevia aikuisia, tai hänellä ei ole keinoja tuoda ajatuksiaan esiin. Hän tarvitsee aikuisen apua ajatustensa ja tunteidensa sanoittamiseen”, yhdistyksen tiedotteessa muistutetaan.
Vertaissuhteet ovat tärkeitä myös lapsille ja nuorille, mutta heillä ei välttämättä ole kaveripiirissään ketään, joka olisi kokenut vastaavan menetyksen. Tuolloin lapsi tai nuori voi kokea, että hän on erilainen kuin muut ja menetyksestä voi olla vaikea puhua muille.
Tuen tarve jatkuu usein vuosia
Kuolleiden lasten muistopäivää on alettu viettää 2010-luvulla. Joukko lapsensa menettäneitä vanhempia teki aloitteen muistopäivästä vuonna 2010, koska he halusivat nostaa esiin tätä vaiettua aihetta. Muistopäivä on tarkoitettu lapsensa menettäneille vanhemmille sekä sisarustaan sureville.
Päivä on myös lapsenlapsensa menettäneille isovanhemmille, kummilastaan sureville, päiväkoti- tai koulukaveria ikävöimään jääneille ja muille läheisille ja tuttaville. Lisäksi muistopäivä on tarkoitettu heille, jotka tuntevat surua tragedioiden uhreista Suomessa ja maailmalla.
Käpy Lapsikuolemaperheet ry on valtakunnallinen vertaistukiyhdistys, joka tukee lapsen kuoleman kokeneita perheitä. Vertaistukea on saatavilla ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsena, nuorena tai nuorena aikuisena. Kaikki lapsensa menettäneet perheet voivat olla yhteydessä Käpyyn.
Suomessa kuolee vuosittain noin 450 alle 20-vuotiasta lasta, joista noin 200 syntyy kuolleena, ja 20-29-vuotiaita nuoria aikuisia kuolee vuosittain noin 400. Käpy ry kuitenkin huomauttaa, että tuen tarve lapsen kuoleman jälkeen jatkuu usein vuosia, joten tukea tarvitsevien määrä vuosittain on paljon mainittuja lukuja suurempi.
Leikkaukset vaikuttavat myös vertaistukiyhdistyksen toimintaan
Käpy ry:n tarjoamaa tukea joudutaan todennäköisesti vähentämään tulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti syyskuun alussa sote-järjestöihin kohdistuvista määrärahaleikkauksista. Ne koskevat myös Käpy ry:n toimintaa.
”Olen hyvin huolissani järjestöihin kohdistuvien määrärahaleikkausten vaikutuksista kriisissä olevien henkilöiden ja perheiden saamaan tukeen. Mekin joudumme Käpy ry:ssä vähentämään lapsen kuoleman kokeneiden perheiden saamaa tukea, mikäli avustusleikkaukset toteutuvat suunnitellusti”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki toteaa tiedotteessa.
”Kuka näistä perheistä huolehtii? Kukaan muu Suomessa ei järjestä vastaavaa toimintaa, jota on saatavilla heti lapsen kuoleman jälkeen ja pitkäkestoisesti. Suru lapsen kuolemasta jatkuu vuosia eikä poistu kokonaan milloinkaan”, hän jatkaa ja lisää:
”On hyvin tärkeää, että perheet voivat saada vertaistukea, joka on tutkitustikin merkittävä tukimuoto lapsen kuoleman jälkeen. Jos nämä perheet jäävät ilman tukea, on vaarana että sosiaali- ja terveysalan palvelut ruuhkautuvat entisestään ja tarvitaan entistä enemmän korjaavia tukimuotoja edullisemman ennaltaehkäisevän tuen sijaan.”
Käpy ry on haastanut tämän vuoden kuolleiden lasten muistopäivän kampanjassaan yritykset sekä kaikki muut halukkaat lahjoittamaan varoja surevien lasten sekä nuorten tukemiseen. Löydät osallistumiskeinoja muistopäivän sivulta täällä. Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa kerrotaan terapeutin neuvoja, miten puhut kuolemasta lapsen kanssa. Lisäksi löydät neuvoja surevan lapsen ja nuoren tukemiseen löydät myös Surevan kohtaaminen -toiminnan tietopankista.
Teksti: Miia