Maanantaina 23. syyskuuta alkaa Hävikkiviikko, joka haastaa jokaisen suomalaisen vähentämään arjen ruokahävikkiä ja lisäämään kasvisten käyttöä ilman turhaa kasvishävikkiä. Hävikkiviikkoa on vietetty vuosittain jo vuodesta 2013 lähtien. Viikon aikana pyritään herättämään keskustelua ruokahävikistä sekä jaetaan vinkkejä, miten hävikkiä voi vähentää omassa arjessa.
Syyskuun viimeisellä kokonaisella viikolla (23.-29.9.) vietetään Hävikkiviikkoa. Kuluttajaliiton koordinoima kampanja keskittyy tänä vuonna erityisesti kasvishävikin vähentämiseen ja samalla lisäämään kasvisten käyttöä.
Kasviksia pitäisi syödä ravitsemussuositusten mukaisesti nykyistä enemmän, mutta sen sijaan kasvikset ovat yksi yleisimmistä hävikkiin joutuvista elintarvikkeista. Kuluttajaliiton mukaan kasvisten hävikin vähentäminen ja niiden käytön lisääminen ovat haasteita, joiden kanssa kamppaillaan niin kotitalouksissa kuin joukkoruokailuissa.
”Kasvisruokaa lisäämällä ja ruokahävikkiä vähentämällä on mahdollista napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla – säästämme samalla sekä rahaa että luonnonvaroja”, Sirje Stén ympäristöministeriöstä kommentoi Kuluttajaliiton tiedotteessa.
Ruokahävikillä tarkoitetaan syömäkelpoista ruokaa, joka on jostain syystä päätynyt syömisen sijasta jätteeksi. Suomalaiskodeissa ruokahävikkiä syntyy yhä enemmän. Koko ruokaketjun vuotuinen ruokahävikkimäärä on noin 400 miljoonaa kiloa, mutta eniten ruokahävikkiä tulee kodeissa.
”Uusimpien arvioiden mukaan kotitalouksien hävikin määrä on kasvanut jo 155 miljoonaan kiloon vuosittain. Jokainen suomalainen heittää siis vuosittain lähes 30 kiloa ruokaa hukkaan”, kertoo hankevastaava Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta.
Ruokahävikki vähenee pienillä arjen teoillakin
Hävikkiviikolle osuu YK:n kansainvälinen ruokahävikkipäivä (International Day of Awareness of Food Loss and Waste), jota vietetään sunnuntaina 29. syyskuuta. Kuluttajaliitto muistuttaa, että ruokahävikin ennaltaehkäisy on maailmanlaajuinen haaste: samaan aikaan kun syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan, kärsivät miljoonat ihmiset nälästä.
”YK:n jäsenmaiden kestävän kehityksen tavoite puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä on haastava, mutta saavutettavissa jatkuvalla hävikkityöllä”, erityisasiantuntija Petri Koskela maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa tiedotteessa.
Hävikkiviikon aikana jaetaan neuvoja ja vinkkejä, miten ruokahävikkiä voi vähentää. Tänä vuonna kampanjaviikolla etsitään myös uusia tapoja, joilla saadaan lisättyä kasviksia suomalaisten lautasille ilman turhaa hävikkiä.
”Pienillä arjen teoilla jokainen voi vaikuttaa siihen, ettei syömäkelpoista ruokaa päädy hukkaan”, Vainioranta kannustaa.
Hävikkiviikon yhteydessä Kuluttajaliitto on antanut seuraavat vinkit, joilla kasvishävikkiä voi vähentää arjessa:
- Säilytä kasvikset oikeassa lämpötilassa. Osa kasviksista säilyy parhaiten jääkaapissa, kuten salaatit, juurekset ja sienet. Osa kasviksista viihtyy huoneenlämmössä, kuten banaani, tomaatti ja kurkku.
- Opettele, mitkä kasvikset tuottavat etyleeniä ja mitkä kasviksista ovat sille herkkiä. Vältä näiden kasvisten säilyttämistä lähekkäin. Kasvikset kypsyvät – eli vanhenevat – nopeammin etyleenin takia. Etyleeniä tuottavat esimerkiksi banaani, omena ja tomaatti. Etyleenille ovat puolestaan arkoja muun muassa appelsiini, porkkana ja yrtit.
- Suunnittele ateriat aina etukäteen ja tee lista kauppaostoksia varten. Kun mietit kerralla useamman päivän ruoat, pystyt ostamaan vain tarvitsemasi määrän kasviksia. Kotitalouksissa syntyy kaikista eniten hävikkiä juuri vihanneksista, juureksista ja perunoista ja toiseksi eniten hedelmistä. Vihanneksia ei siis kannata ostaa liikaa varastoon, jos osa uhkaa jäädä käyttämättä.
- Hyödynnä tähteet. Jos sinulla jää yli kasviksia muista ruoista, käytä niitä luovasti seuraavilla aterioilla. Voit laittaa esimerkiksi ylijääneet juurekset keittoihin, patoihin tai kastikkeisiin. Tai ehkäpä teet keitetyistä perunoista herkullisia mäiskyperunoita tai munakkaan muiden ylijääneiden kasvisten kanssa höystettynä? Kasvisruokatähteet uppoavat monenlaisiin herkkuihin.
Voit lukea lisää vinkkejä täältä. Lisäksi Ruuhkavuosien kesällä 2023 julkaistussa artikkelissa kerrotaan vinkkejä, miten voit vähentää ruokahävikkiä lasten kanssa kotona. Lisätietoa Hävikkiviikosta löydät sen sijaan täältä.
Teksti: Miia