Näin autat puolisoasi jaksamaan ruuhkavuosien kiireessä

man and woman lying on grass
Kuva: Clem Onojeghuo

Ruuhkavuodet voivat olla stressaavaa aikaa parisuhteelle. Kun lapset ovat pieniä, vanhempien oma aika ja ylipäätään lepoaika voi jäädä niin vähiin, että väsymys alkaa nakertaa jaksamista ja samalla myös parisuhdetta. Puolisot voivat kiireen keskellä auttaa toisiaan jaksamaan paremmin huomioimalla toista arjessa pienillä iloa tuottavilla teoilla.

Toista voi muistaa kiireisen arjen keskellä hyvin monilla tavoilla. Jotkut parit ovat sitä mieltä, että pienet kosketukset arjen askareiden keskellä saavat aikaan tunteen, että on toiselle tärkeä. Päivittäin vaihdetut suudelmat ja rakkaudentunnustukset kuuluvatkin monien mielestä ehdottoman tärkeisiin työkaluihin parisuhteen ylläpitämisessä. Toisten mielestä taas tällaiset teot ovat teennäisiä, eikä esimerkiksi toisen päivittäinen suutelu tunnu lainkaan luontevalta. Riippuu ihmisten persoonista, mitkä keinot toimivat parhaiten juuri oman parisuhteen ylläpidossa.

Arvostuksen ja rakkauden näyttäminen kantavat pitkälle

Hyvässä parisuhteessa molemmilla kumppaneilla on tunne, että toinen tukee ja arvostaa raskaan arjen keskellä. Monet riidat aiheutuvat tunteesta, ettei kumppani arvosta tarpeeksi toisen kodinhoitotyötä. Puoliso voi myös pitää “itsestäänselvänä”, että työnjako kotitöiden osalta on esimerkiksi sellainen, että äiti hoitaa ruuanlaiton, tiskit, pyykit ja muut sisällä tapahtuvat kotityöt siinä missä isä hoitaa pihatyöt, kuten lumenkolauksen ja ruohonleikkuun.

Joissakin perheissä tällainen työnjako toimii hyvin, mutta se edellyttää, että molemmat osapuolet hyväksyvät asian. Yhteisymmärrys on tärkeää, koska toiselle saattaa tällaisessa työnjaossa langeta käytännössä huomattavasti enemmän suoritettavaa arjessa kuin toiselle. Jos selkeää sovittua työnjakoa ei ole, toiselle puolisolle voi ymmärrettävästi syntyä tunnelma, että toinen tekee vähemmän yhteisen kodin eteen.

Varsinkin vanhempainvapaalla oleva puoliso saattaa joskus kokea ahdistusta, mikäli työssäkäyvä vanhempi automaattisesti olettaa, että kotonaolija hoitaa kaikki kotityöt päivällä ja illalla. Vauvan kanssa kotona päivisin yksin oleminen ei ole lepolomaa, vaan usein päinvastoin varsin raskasta. Jos päivän lisäksi vielä illallakin pitäisi laittaa ruokaa ja pestä pyykkiä ilman, että vastuuta voi jakaa toisen kanssa, tämä saattaa ymmärrettävästi ruveta ahdistamaan.

Tärkeintä on, että omista tunteistaan pystyy puhumaan toiselle. Myös säännölliset pienet välittämisen ja rakkauden osoitukset ovat tärkeitä loiventamaan ärtymyksen tunteita ja ylläpitämään hyvää tunnelmaa kotona. Jos päivittäin kokee positiivisia tunteita toista kohtaan väsymyksen keskelläkin, tämä auttaa muistamaan, miksi elämänsä haluaa jakaa juuri tämän ihmisen kanssa.

Joidenkin parien kohdalla teot toimivat paremmin kuin sanat

Jos puolisoista tuntuu, että fyysiset rakkauden osoitukset eivät ole toimivin tapa hoitaa suhdetta, heidän kohdallaan voivat toimia paremmin pienet käytännön teot arjessa. Esimerkiksi jos tietää, että puoliso on pian aikeissa tehdä jonkin sellaisen askareen, joka ei ole hänestä hirvittävän mieluisaa, kuten esimerkiksi pyykinpesu tai astianpesukoneen tyhjentäminen tai täyttäminen, voi toista ilahduttaa tekemällä tämän askareen yllätyksenä hänen puolestaan. Tällainen käytännön auttaminen saa toiselle aikaan hyvän mielen ja kertoo siitä, että hän on tärkeä ja hänestä välitetään.

Minkälaisilla keinoilla sinä autat itseäsi ja puolisoasi jaksamaan kiireisten ruuhkavuosien keskellä?

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.