Kärsitkö miellyttämisenhalusta vai osaatko sanoa myös “ei”?

woman with head resting on hand
Kuva: Niklas Hamann

Ystävällisyyys ja huomaavaisuus muita kohtaan ovat tärkeitä luonteenpiirteitä, jotka auttavat tulemaan paremmin toimeen muiden kanssa. Joskus tarve muiden miellyttämiseen voi kuitenkin mennä liiallisuuksiin. Tämä voi johtaa ahdistuksen tunteisiin ja heikentää elämänlaatua monella tavalla. Ruuhkavuosien stressi voi entisestään pahentaa liian miellyttämishaluisen vanhemman henkistä ahdinkoa.

Ihmiselle on luonnollista miettiä, millaisena muut hänet näkevät. On hyvä pyrkiä käyttäytymään siten, ettei loukkaa ympärillään olevia ihmisiä tarpeettomasti. Joskus tämä pyrkimys voi kuitenkin saada liialliset mittasuhteet, jolloin ihminen voi kokea pakottavaa tarvetta saada aina ja joka tilanteessa muiden hyväksyntää. Jos kokee, ettei tätä hyväksyntää ole tullut tai että muiden mielipide syystä tai toisesta on negatiivinen, tämä voi aiheuttaa voimakasta ahdistusta.

Jos toisia ei ota huomioon, tämä todennäköisesti jossain vaiheessa kostautuu, kun muut eivät koe tarpeelliseksi auttaa tylyä kanssaihmistä. Jos itse aktiivisesti auttaa muita kun siihen on mahdollisuus, voi useimmiten odottaa apua myös itselleen, kun sellaista tarvitsee. Siksi on kannattavaa pyrkiä käyttäytymään muita kohtaan yhtä hyvin kuin toivoo muiden käyttäytyvän itseään kohtaan. Suhteellisuudentaju on kuitenkin hyvä säilyttää.

Kaikkia ei ole mahdollista miellyttää

Pidemmän päälle ei ole mahdollista toimia siten, ettei koskaan joutuisi tuottamaan kenellekään minkäänlaista pettymystä. Jos tunnistaa itsessään liiallista miellyttämisenhalua, kannattaa pyrkiä päästämään irti tunteesta, että joka tilanteessa olisi asetettava muut itsensä edelle. Huomaavaisuus muita kohtaan on toki tärkeää, mutta mikäli aina asettaa omat tarpeensa toisarvoiseksi, tämä voi pahimmillaan johtaa ahdistukseen ja uupumukseen, jolloin on entistä vaikeampaa säilyttää toimintakykynsä.

Jotkut ihmiset eivät välitä mitään siitä, mitä muut heistä ajattelevat. Tämä ei automaattisesti merkitse, että ihminen olisi tyly muita kohtaan. Toisia kohtaan voi olla huomaavainen ja samalla voi olla ajattelematta joka käänteessä, mitä muut jäivät ajattelemaan omasta toiminnasta.

Liika miellyttämishalu voi tehdä onnettomaksi

Iltalehden artikkelissa kuvaillaan, kuinka liiallinen tarve miellyttää muita voi viime kädessä jättää miellyttäjän itsensä onnettomaksi. Tietyt merkit voivat viitata siihen, että miellyttämisen tarve on jo mennyt liiallisuuksiin. Näitä merkkejä voivat olla vaikeus asettaa itselleen rajoja ja kieltäytyä tarvittaessa muiden pyynnöistä. Jos koskaan ei osaa sanoa ei, saattaa lopulta olla mukana liian monessa, mikä voi aiheuttaa kuormitusta ja stressiä. Myös syyllisyyden tunne tilanteissa, joissa ihminen kokee, että muut eivät ole tyytyväisiä häneen, koska hän ei ole kyennyt tekemään kaikkea, voi viitata liialliseen miellyttämisenhaluun.

Itseään voi onneksi opettaa myös sanomaan ei. Aina tämän yksinkertaisen sanan opettelu ei ole helppoa, mutta pienin askelin voi harjoitella päästämään irti ajatuksesta, että olisi aina pakko miellyttää muita. Iltalehden artikkelista voi lukea lisää vinkkejä, kuinka itseään voi auttaa pääsemään irti liiallisesta miellyttämisen halusta.

Lähde: Iltalehti

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.