Draamahakuinen ystävyyssuhde voi vaikuttaa negatiivisesti henkilön terveyteen ja stressitasoon. Jos ystävyyssuhde vie energiaasi, eikä teillä ole enää yhteisiä kiinnostuksen kohteita, voivat ne kertoa siitä, että ystävyyssuhde kannattaisi päättää. Muita tällaisia varoitusmerkkejä ovat jatkuva kilpaileminen, toisen ankara arvosteleminen ja rajojen kunnioittamisen puute. Mistä tietää, että ystävyyssuhde on aika lopettaa?
Pitkäaikainen ja luottamukseen perustuva ystävyys on arvokas asia. Joskus ystävyyteen tulee kuitenkin säröjä tai suurempiakin ongelmia. Luottamus saattaa kokea kolauksen, ystävä voi etääntyä tai alkaa arvostelemaan sinua. Hän saattaa unohtaa sinut ja sinun kokemuksesi ja korostaa vain omien kokemustensa merkitystä.
Joskus ystävä voi kaataa kaikki murheensa sinun niskaasi, niin ettet sinä saa suunvuoroa saati kuuntelijaa. Ystävä alkaa ehkä piikittelemään tai nimittelemään sinua. Tällaisia asioita kohdatessa voi tulla kysymykseen ystävyyden puntaroiminen ja se, kannattaako ystävyyttä ylipäänsä enää jatkaa.
9 varoitusmerkkiä, joiden mukaan ystävyys olisi hyvä päättää
1. Ainoastaan sinä yrität säilyttää ystävyyden
Niin kuin parisuhteessa, myös ystävyyssuhteen ylläpitämiseksi tarvitaan kaksi ihmistä. Ystävyys vaatii vastavuoroisuutta, jotta se säilyy. Ilman sitä ystävyys alkaa tuntumaan epätasapainoiselta ja ainoa ystävyyteen panostava osapuoli voi ajansaatossa alkaa tuntemaan sisimmässään katkeruutta.
2. Luottamuksen pettäminen
Ystävyys perustuu luottamukselle. Jos ystävä pettää sinut, kannattaa pohtia, onko petos anteeksiannettavissa vai ei.
3. Jatkuva draama
Mikäli ystävyyssuhteenne sisältää enemmän draamaa kuin hyviä hetkiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida.
4. Epätasapaino yhteydenpidossa
Jos ainoastaan sinä pidät yhteyttä ystävääsi ja näet vaivaa ylläpitääksesi ystävyyttä, ei sitä kannata enää jatkaa. Mikäli tilanne on toisinpäin, on parempi antaa ystävyyssuhteen mennä.
5. Jatkuva kritisointi
Mikäli ystäväsi kritisoi sinua jatkuvasti, on se huono asia ystävyyden kannalta. Jos ystäväsi näkee sinussa vain huonoja puolia, onko hän silloin todellinen ystävä?
6. Erilainen arvomaailma
Jos huomaat, että teillä on ystäväsi kanssa hyvin erilaiset arvomaailmat, voi olla ettet halua jatkaa sellaista ihmissuhdetta. Ehkä ystäväsi joutaa tuolloin niin sanotulle kaverit-listalle.
7. Uupumus ystäväsi seurassa
Jos tunnet olosi uupuneeksi vietettyäsi aikaa ystäväsi seurassa, sinun tulisi pohtia, mistä se johtuu ja mitä voisit asialle tehdä. Jos lisäksi hälytyskellosi soivat myös muissa asioissa, tulee ystävyyssuhteen päättäminen kysymykseen.
8. Kaatopaikkana oleminen
Joskus käy niin, että ystävä alkaa pitämään sinua kaatopaikkana, johon hän purkaa aina kiukkunsa ja oman pahan olonsa. Psykologi ja psykoterapeutti Tiina Ekmanin mukaan tällaisessa tilanteessa kannattaa pohtia, onko ystävyys todellista ystävyyttä. Et voi toimia ystäväsi terapeuttina, vaan sellaisessa tilanteessa hän tarvitsee ammattiauttajaa.
Silloin tällöin oman pahan mielen kertomisesta ystävälle ei pitäisi tehdä numeroa. Varsinkin, jos se tapahtuu vastavuoroisesti. Mutta, jos käytös on viikosta ja kuukaudesta toiseen jatkuvaa omien negatiivisten vuodattamista ystävälle, ei kyseessä ole enää aito ystävyys vaan hoivasuhde. Vastaavaa tapahtuu parisuhteissa.
9. Jatkuva kilpaileminen
Joskus ystävä alkaa syystä tai toisesta kilpailemaan kanssasi kaikesta: kummalla on hienompi työ, kumpi saa enemmän huomiota miehiltä tai naisilta ja kumman lapset pärjäävät paremmin koulussa.
Ennen ystävyyssuhteen katkaisemista kannattaa kuitenkin nostaa kissa pöydälle ja keskustella suoraan asioista ystävän kanssa. Varsinkin, jos kyse on pitkästä ystävyyssuhteesta, on hyvä ottaa selvää ystävän muuttuneen käytöksen taustoista ennen kuin loukkaantuu ja katkaisee koko ystävyyssuhteen, neuvoo psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru.
Kannattaa myös muistaa se, että pitkissä ihmissuhteissa ihmiset muuttuvat ja elämäntilanteet voivat vaihdella. Kuormittavassa elämäntilanteessa ystäväsi saattaa purkaa pahaa oloaan ihmiselle, johon hän luottaa eli sinulle. Muista kuitenkin vastavuoroisuus.
Löytyykö ystävyyssuhteestasi näitä varoitusmerkkejä? Mitä voisit tehdä asialle?
Lähteet: Psychology today, Terve, Voice
Teksti: Anne-Mari Valta