Miten suhtautua negatiivisiin juoruihin?

Kuva: Pexels/Yaroslav Shuraev

Tutkimusten mukaan ihmisten välisistä keskusteluista 65-80 prosenttia on positiivisia, neutraaleja ja negatiivisia juoruja. Negatiivinen juoruilu on kuitenkin haitaksi. Kuinka päästä eroon siitä?

Satunnainen juoruilu on inhimillinen tapa, jonka avulla voimme luoda yhteisöllisyyttä. Näin ilmaisemme juorukaverille, että hän kuuluu meidän sisäpiiriimme. Usein on myös helppoa puhua muiden asioista, jos ei keksi muita puheenaiheita. Juoruilu saattaa jopa koukuttaa tuomalla jännityksen tunnetta ja suosiota muiden keskuudessa.

Negatiiviset juorut aiheuttavat yleensä pysyviä vaikutuksia sekä juorujen uhreille kuin niihin osallistuville. Uhreilla voi olla huonompi työssä suoriutuminen tai koulussa pärjääminen ja alhainen itsetunto. Heillä on suurentunut riski kokea itsemurha-ajatuksia, saada syömishäiriöitä ja potea masennusta/ahdistusta.

Myös juorujen levittäjät ja niitä kuuntelevat kokevat negatiivisia vaikutuksia. Niitä voivat olla konfliktit ihmissuhteissa tai muuten huonot ihmissuhteet, huonompi itseluottamus ja itsetunto, sekä negatiivinen itsepuhe (esimerkiksi olen ruma ja arvoton).

Mitä tämä tarkoittaa joka päiväisessä vuorovaikutuksessamme? Vaikka negatiivinen juoruileminen ja niiden kuunteleminen voivat olla houkuttelevia ajatuksia ja herättää keskustelua, niin täytyy muistaa niiden haitalliset seuraamukset. Pidättäytyminen juoruilemisesta ja niiden kuuntelemisesta voi parantaa emotionaalista hyvinvointia ja auttaa sillä tavoin tavoitteiden saavuttamisessa.

Juorujen erottaminen toisistaan positiiviseksi, neutraaliksi tai negatiiviseksi juoruksi ei ole aina helppoa. Ihmiset ovat erilaisia ja mikä toiselle voi tuntua pikkuseikalta, voi olla jollekin toiselle kovinkin henkilökohtainen asia. Hyvänä nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää sitä, että toisen terveydentila ja ihmissuhteet ovat teemoja, joita ei ensimmäisenä kannata olla jakamassa muiden korville, neuvoo psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtala.

Suurimmalla osalla ihmisistä on kuitenkin jonkinlainen tietämys siitä, mitkä ovat selkeästi negatiivisia juoruja, joita ei pitäisi kertoa muille. Joskus juoruilun takana ei ole niinkään halu jakaa toisen asioita eteenpäin ja varsinaisesti juoruilla, vaan taustalla voi olla aidosti hyvä tahto ja huolenpito ystävästä. On esimerkiksi eri asia vihjailla muille, että näittekö minkä näköisenä juuri eronnut ystävä oli kaupungilla kuin kertoa toisille, että kyseinen ystävä on ollut kovin alamaissa ja tarvitsisi ehkä apua.

Joskus juoruilun taustalla voi olla tarve kysyä toisten mielipidettä omaan tilanteeseen. Näin voi käydä esimerkiksi, jos jonkun toisen ystävän kanssa on riitatilanne tai parisuhteessa on hankalaa.

Kuinka päästä eroon negatiivisesta juoruilusta?

1. Pysähdy

Pysähdy aika ajoin pohtimaan keskustelujen kulkua ja sitä, sorrutko sinä juoruiluun. Mieti, miten toivoisit itsestäsi puhuttavan selän takana ja toimi itse samoin.

2. Miksi haluat kertoa jonkin asian?

Juoruilun halun iskiessä, yritä rauhoittaa impulssi. Pohdi ennen suusi avaamista, mitä olet tekemässä ja miksi. Edistääkö tiedon jakaminen hyvää? Vai synnyttääkö se hämmennystä tai konfliktin? Yritätkö juoruilulla miellyttää muita tai kenties pönkittää omaa egoasi? Ole itsellesi rehellinen. Mikäli toteat, että jonkin asian kertomisesta on selkeästi enemmän haittaa kuin hyötyä, jätä se kertomatta.

3. Muuta keskustelun kulkua

Jos huomaat olevasi mukana juoruilemisessa, yritä kääntää keskustelu rakentavaksi tai vaihtaa puheen aihetta. Mikäli se ei onnistu, sano suoraan, että et halua olla mukana juoruilussa. Jos sekään ei auta, ainoa vaihtoehto on lähteä pois tilanteesta.

4. Älä yritä kostaa juoruilemalla

Joskus juoruilu voi olla keino kostaa toiselle. Silloin juoruilija käsittelee omia vaikeita tunteitaan uhraamalla toisen luottamuksen. Kun sinun tekee mieli juoruta jostain toisesta, mieti johtuuko se kateudesta tai katkeruudesta. Onko juorun takana selvittämättömiä asioita? Juoruilu ei ole ratkaisu ongelmiin, vaan todennäköisesti vain pahentaa tilannetta.

5. Puhu suoraan, älä selän takana

Mikäli juoruilun himosi takana on riita tai konflikti, yritä ottaa yhteyttä riidan toiseen osapuoleen. Selvitä asiat hänen kanssaan sen sijaan, että levittäisit juoruja tai kuuntelisit niitä. Jos sopua ei saada aikaan, älä silti puhu toisesta pahaa. Annat itsestäsi fiksun vaikutuksen, kun oikaiset väärät huhut, mutta sen jälkeen keskityt omaan elämääsi. Toisen haukkuminen vie turhaan energiaasi, jonka voisit käyttää toisella tavalla.

Onko sinulla tapana juoruilla toisten asioita? Mikä on silloin tarkoitusperäsi?

Lähteet: Anna, Cincinnati center for DBT, Duunitori ja ET-lehti

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.