Mikä on sinun salainen aseesi maltin menetystä vastaan?

woman sitting on floor wearing brown dress
Kuva: Priscilla Du Pree

Kuinka helppoa elämä olisikaan, jos emme koskaan menettäisi malttiamme toisten ihmisten käytöksen takia. Vaikka suuttumusta ei voi täysin estää, on mahdollista oppia hillitsemään raivon pahinta kärkeä tilanteissa, joissa maltin menetys on todennäköistä. Jokaisella on omat keinonsa tunnekuohun suitsimiseksi. Mikä on sinun salainen aseesi suuttumuksen hillitsemiseksi, kun kipinät sinkoilevat mielessä?

Kukaan vanhempi tuskin täysin välttyy tilanteilta, joissa pinna joskus palaa, vaikka kuinka yrittäisi hallita itseään. Jälkeenpäin usein on huono omatunto, jos on esimerkiksi tullut huudettua lapselleen. Itseään kohtaan kannattaa näissä tilanteissa olla armollinen, sillä jokainen vanhempi menettää joskus malttinsa.

Omia tunnereaktioitaan voi oppia ainakin jossakin määrin hillitsemään harjoittelemalla. Ihmisillä on erilaisia strategioita, joiden avulla he onnistuvat tasaamaan tunnekuohujaan. Joku luottaa kymmeneen laskemiseen, minkä aikana ehtii hieman rauhoittua. Toinen taas kokee tehokkaimpana keinona tilanteesta hetkeksi poistumisen.

Jos ärtymyksen tunne on seurausta lasten käytöksestä ja lapset ovat niin pieniä, ettei heitä voi jättää yksin, tilanteesta poistuminen ei ole silloin vaihtoehto. Sen sijaan jos riita syntyy puolison kanssa, voi joskus olla viisasta ottaa pieni aikalisä, ennen kuin asiaa alkaa selvittämään. Pienikin rauhoittumisen hetki suuttumuksen voimakkaimman aallonharjan kohdalla auttaa usein käsittelemään asiaa huomattavasti aikuismaisemmin.

Ihmiset käsittelevät konfliktitilanteita eri tavoin

Joku haluaa selvittää asian välittömästi puhumalla, siinä missä toinen tarvitsee enemmän aikaa rauhoittumiseen ennen keskustelua. Joku taas saattaa kokea, ettei halua keskustella riidoista enää jälkeenpäin. Tällainen strategia ei pidemmän päälle ole toimiva, koska ongelmat jäävät selvittämättä. Jos riitatilanteita ei ratkaise, asiat jäävät helposti hautumaan mieleen.

Vaikka tuntuisikin siltä, ettei haluaisi keskustella asiasta jälkeenpäin, kannattaa kuitenkin pyrkiä kuuntelemaan, mitä toisella osapuolella on sanottavaa. Tämä on pidemmän päälle parempi vaihtoehto kuin itsepäisesti kieltäytyä konfliktien selvittelystä jälkeenpäin.

Tarkkaile, miltä tunne tuntuu kehossa

Jotkut kokevat, että ärtymyksen hyökyessä päälle auttaa, kun pysähtyy tarkastelemaan, miltä tunne tuntuu kehossa fyysisesti. Sen sijaan, että antaisi tunteen viedä mukanaan, voi pysähtyä kuulostelemaan, missä osassa kehoa tunne tuntuu voimakkaimpana. Suuttumus voi tuntua pantamaisena tunteena pään ympärillä, tai möykkynä vatsassa. Joskus hengitys voi tuntua vaikealta tai lihakset jännittyneiltä. Toisinaan tunne saa aikaan kaikkia edellä kuvattuja reaktioita. Kannattaa keskittyä kuulostelemaan, minkälaiselta juuri oma ärtymyksen tunne tuntuu kehossa. Samalla voi muistuttaa itseään siitä, että kyseessä on tietyllä tavalla tahdosta riippumaton reaktio, jonka syntymistä ei aina voi estää, mutta jolle ei myöskään tarvitse antaa liikaa valtaa.

Vaikka kaikki tunteet ovat sallittuja, on itselle helpompaa, jos ei jää vellomaan negatiiviseen tunteeseen pitkäksi aikaa. Myöskään tunteiden tukahduttaminen ei usein johda hyvään lopputulokseen. Jos sen sijaan rauhallisesti tarkastelee, miltä kyseinen tunne tuntuu omassa kehossa, tämä voi auttaa päästämään nopeammin irti tunteesta, kun pyrkii tarkastelemaan tunnetta ulkopuolisen havainnoijan silmin.

Mikä on sinun salainen aseesi suuttumuksen hillitsemiseksi erilaisissa tilanteissa?

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.