Monien suomalaisten mielestä kesä lomakausineen on vuoden odotetuin aika. Syksyn tulo, valomäärän väheneminen, sään viileneminen sekä arkisen aherruksen alkaminen voivat tuntua masentavalta ajatukselta. Kuinka valmistautua henkisesti syksyn ja talven tuloon?
1. Positiivinen ajattelu
Vaikka syksyn ja talven kuukausina saattaa olla paljon asioita, joista et pidä, voit löytää niistä kuitenkin myös juttuja, joista olet innostunut. Niitä voivat olla syksyn ruska, laavulla käyminen, halloween bileet, lupa lukea lempikirjaasi tai katsoa lempisarjaasi. Keskittymällä positiivisiin ajatuksiin ja asioihin voit suhtautua myönteisemmin pimeneviin iltoihin ja sään viilenemiseen.
2. Ulkoilu ja retkeily
Syksy on parasta aikaa ulkoilla ja tehdä retkiä niin lähelle kuin kauemmas. Pakkaa mukaan eväät, sekä istuinalunen ja lähtekää lyhyemmälle tai pidemmälle vaellusretkelle. Muistakaa hyödyntää myös luonnon antimet, kuten marjat ja sienet. Niistä saat vitamiinia pakastettuna myös talvisaikaan.
3. Muista lepo
Syksyllä ja talvella saa luvan kanssa käpertyä sohvan nurkkaan viltin alle, villasukat jalassa ja lempipyjama päällä. Iltojen hämärtyessä onkin tärkeää muistaa levätä tarpeeksi.
4. Säilytä hyvä vuorokausirytmi
Biologinen kellomme häiriintyy, kun aamut valkenevat myöhemmin. Sisäistä kelloaan voi yrittää ohjata oikeanlaiseen vuorokausirytmiin. Panosta etenkin päivän ensimmäiseen ateriaan, sillä se kertoo keholle, että päivä on alkanut, vaikka onkin vielä hämärää. Pidä kiinni hyvästä unirytmistä: mene aikaisin nukkumaan ja herää hyvissä ajoin. Älä lipsu liikaa siitä myöskään vapaapäivinä.
5. Tapaa ystäviä
Vaikka kuinka tekisi mieli unohtaa sosiaalinen elämä kesän jälkeen, pidä ystäviisi säännöllisesti yhteyttä. Järjestäkää tapaamisia ja soittakaa pitkiä puheluita. Yleensä sosiaalinen kanssakäyminen piristää, vaikka se vaatisi hieman järjestelyjä ja voimia.
6. Terveelliset elintavat
Syksyn lähestyessä on tärkeää palata perusasioiden ääreen eli terveellisiin elintapoihin: nuku riittävästi, syö monipuolisesti ja terveellisesti sekä harrasta liikuntaa, josta nautit. Ota käyttöön d-vitamiinit. Varsinkin kauempana päiväntasaajalta asuvat tarvitsevat pimeinä kuukausina ruokavalioon d-vitamiinia, koska he eivät saa riittävästi auringonvaloa.
Harkitse myös muiden tarpeellisten vitamiinien ja ravintolisien käyttöä, joita et saa riittävästi ruokavaliostasi. Jos et ole varma, mitä ruokavaliosi kaipaa, voit kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen.
7. Aloita uusi harrastus
Syksy on oiva mahdollisuus aloittaa uusi harrastus tai aktiviteetti. Kansalaisopistot ja muut tahot ovat pullollaan toinen toistaan erilaisempia vaihtoehtoja. Pohdi hetki, mikä sinua kiinnostaa ja lähde rohkeasti kokeilemaan jotain uutta. Se voi olla esimerkiksi neulonta, taide, kirjoittaminen tai uusi liikuntaharrastus. Talvisin kannattaa hyödyntää mahdollisuus erilaisiin talvilajeihin kuten lasketteluun, hiihtoon, luisteluun, potkukelkkailuun tai mäen laskuun.
8. Pyydä apua ammattilaiselta
Jos sinusta tuntuu, että toimintakykysi heikkenee pimeinä kuukausina, eikä mikään edellä mainituista tunnu auttavan, kannattaa turvautua ammattiapuun. Jotkut ihmiset kokevat kausiluonteista mielialahäiriötä (SAD). Sen oireita ovat alentunut toimintakyky, masennus, toivottomuus ja alempi lipido. Senkin takia juttelu ammattilaisen kanssa muiden itsehoitokeinojen ohella voi tehdä hyvää.
9. Rentoutuminen ja kirkasvalohoito
Mikäli kärsit vakavista SAD-oireista, voi kirkasvalolampuista ja rentoutumisharjoituksista olla sinulle hyötyä. Käytä valohoitoa tunnin sisällä heräämisestä ja noudata valmistajan käyttöohjeita sen käyttöajan suhteen, koska kirkasvalolamppuja on erilaisia. Valohoito voi huijata aivojasi vapauttamaan mielialaa kohottavia kemikaaleja. Se yhdistettynä rentoutumisharjoituksiin (joita löytyy esimerkiksi YouTubesta), voi olla suurena apuna syksyisin ja talvisin kärsiessäsi SAD:stä ja pimeästä vuodenajasta.
Onko sinulla SAD:n oireita? Miten voisit hoitaa itseäsi syksyn ja talven tullen?
Lähteet: Mental health UK, Save, Verywell mind, Yhteishyvä
Teksti: Anne-Mari Valta