Nämä 3 asiaa huolettavat nykynuoria!

woman in green shirt closing eyes
Kuva: Vince Fleming

Teinin elämä ei aina ole helppoa. Aikuistuva nuori saattaa kokea monenlaista epävarmuutta erilaisissa tilanteissa. Todennäköisesti myös oma teinisi on jossakin vaiheessa pohtinut artikkelissa kuvattuja asioita.

Nykymaailma on varsin erilainen paikka kuin maailma, jossa nykyteinien vanhemmat viettivät nuoruutensa. Teknologian kehitys ja sosiaalisen median yleistyminen ovat luoneet aivan uudenlaisen ympäristön kasvaville nuorille.

Toki moni asia on yhä samoin kuin vanhempien omassa lapsuudessa. Teinien kokemat epävarmuudet liittyvät osin samantyyppisiin asioihin, joista heidän vanhempansakin ovat kokeneet epävarmuutta. Toisaalta osa teinien kokemista haasteista on uusia ja liittyvät erityisesti sosiaalisen median ja teknologian kehityksen synnyttämiin paineisiin.

Parents-sivustolla on listattu asioita, jotka aiheuttavat nykyteineille erityistä päänvaivaa. On hyvin todennäköistä, että myös oma teinisi on jossakin vaiheessa pohtinut tämäntyyppisiä asioita.

Sosiaalinen media luo paineita

Erilaiset sosiaalisen median sovellukset ovat arkipäivää monille nykynuorelle. Instagramia tai SnapChattia saatetaan selata niin paljon, että toisinaan voidaan jo alkaa puhumaan riippuvuudesta. Koska teinit viettävät niin paljon aikaa erilaisilla somealustoilla, ei ole yllättävää, että somessa tapahtuvat asiat voivat vaikuttaa teiniin voimakkaasti. Teinit voivat kohdata somessa esimerkiksi kiusaamista eri muodoissa. Someen liittyvät ongelmat voivat pahimmillaan vaarantaa nuoren mielenterveyden.

Vanhempien kannattaa keskustella nuortensa kanssa siitä, kuinka verkossa ja somealustoilla toimitaan turvallisesti. Voidakseen parhaiten auttaa lastaan, vanhemman on tärkeää tietää, missä teini liikkuu netissä surffatessaan.

Ryhmäpaine voi saada teinin toimimaan kyseenalaisilla tavoilla

Nuoret ovat kautta aikain tunteneet sosiaalista painetta käyttäytyä tietyllä tavalla. Sosiaalinen media on kuitenkin nostanut ryhmäpaineen aivan uudelle tasolle.

Teiniä voidaan painostaa esimerkiksi lähettämään itsestään arkaluontoisia valokuvia ja videoita. Ryhmäpaineen seurauksena nuori voi ryhtyä käyttämään alkoholia ja huumeita tai harrastamaan seksiä aiemmin kuin jos hän itse saisi valita. Toisinaan ryhmäpaine saa myös sellaisen nuoren kiusaamaan muita, joka muutoin ei kiusaisi.

Ryhmäpaineen mukaan toimiminen voi aiheuttaa teinille monenlaisia ongelmia. Moni nuori ei esimerkiksi ymmärrä, kuinka paljon arkaluontoisten kuvien jakaminen voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteen. Jos nuori kiusaa muiden mukana, pahimmillaan hän saattaa syyllistyä rikokseen.

Vanhempi voi auttaa teiniään ymmärtämään, että hänellä on valta päättää, millaisia valintoja hän tekee elämässään. Vaikka muut ympärillä toimisivat tietyllä tavalla, tämä ei merkitse, että nuoren on pakko toimia samoin. Nuorelle on tärkeää tuntea, että hän voi aina tulla puhumaan vanhemmalle myös vaikeista asioista.

Monet asiat voivat aiheuttaa nuorelle ahdistusta

Parents-sivustolla kerrotaan monien nuorten kokevan ahdistusta netissä näkemästään väkivallasta. Nuori saattaa myös ahdistua painoonsa liittyvistä asioista tai kouluun ja opiskeluun liittyvistä ongelmista. Vanhempien on tärkeää säilyttää hyvä puheyhteys nuorensa kanssa, jotta he huomaavat ajoissa, mikäli nuori alkaa oirella masennuksen takia. Masentunut nuori on tärkeää ohjata ammattiavun piiriin.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.