Teini pyytää vanhempaa ostamaan alkoholia – Mitä vastata?

a woman holding a glass of beer in her hands
Kuva: engin akyurt

Vanhempien suhtautuminen alkoholin tarjoamiseen alaikäiselle lapselleen vaihtelee. Jotkut ovat sitä mieltä, että teini-ikäisen on turvallisinta kokeilla alkoholia vanhempien kanssa kotioloissa. Toiset ovat sitä mieltä, että alkoholin tarjoaminen nuorelle antaa väärän signaalin siitä, että juominen jo nuorella iällä on hyväksyttävää. Mutta entä jos nuori pyytää vanhempaa ostamaan itselleen alkoholia illanviettoon kavereiden kanssa?

Monet nuoret kokoontuvat viikonloppuisin yhteisiin illanviettoihin nauttiakseen ystäviensä seurasta. Jotkut nuoret eivät käytä lainkaan alkoholia ja osaavat silti nauttia yhdessäolosta kavereiden kanssa. Toiset taas kokevat, että hauskanpito vaatii alkoholipitoista juomaa onnistuakseen. Vaikka nuori itse ei välittäisi alkoholista, voi ryhmäpaine olla joskus niin vahva, että hän päätyy juomaan, vaikkei varsinaista halua ole.

Teinit hankkivat alkoholia illanviettoihin erilaisilla keinoilla

Joskus voidaan pyytää seurueeseen kuuluvaa täysi-ikäistä kaveria ostamaan kaupasta alkoholia koko porukalle. Toisinaan nuoret saattavat pyytää sivullista aikuista auttamaan ostosten teossa rahallista korvausta vastaan. Joskus nuoret voivat myös pyytää omia vanhempiaan ostamaan itselleen alkoholia illanviettoon ystävien kanssa.

Jos vanhempi kieltäytyy, nuori saattaa helposti suuttua ja murjottaa pitkään asian tiimoilta. Tämä voi joskus saada vanhemman taipumaan ostosten tekemiseen. Vanhempi voi myös ajatella, että mikäli hän ei hanki nuorelle alkoholia, tämä yrittää hankkia sitä muualta keinoilla, jotka eivät välttämättä ole fiksuimpia.

Järkeily voi siis olla samanlaista kuin tilanteessa, jossa nuorelle tarjotaan alkoholia kotona. Vanhempi voi ajatella, että kun hän itse tarjoaa alkoholia nuorelle, tämän ei tarvitse lähteä hakemaan kokemusta muualta. Taustalla on siis vanhemman ajatus nuoren edusta. Pidemmällä tähtäimellä alkoholin tarjoaminen kotona ei välttämättä ole kuitenkaan nuoren edun mukaista.

Olosuhteilla ja määrällä on suuri merkitys

Sillä, minkälaisissa olosuhteissa alkoholia nuorelle tarjotaan ja kuinka suuria määriä, on suuri merkitys. On aivan eri asia maistaa hiukan kuohuviiniä perhejuhlissa kuin viettää iltaa vanhempien kanssa ravintolaillan tyyliin maljoja kilistellen.

Jos nuori oppii viettämään kosteita iltoja vanhempien kanssa, on olemassa suurempi vaara, että alkoholin käytöstä muodostuu hänelle luonnollinen osa elämää aikuisiällä. Jos alkoholin käyttö on kuulunut arkeen jo kotona, siihen saattaa assosioitua nostalgiselta tuntuvia nuoruusmuistoja, jotka saattavat entisestään edesauttaa alkoholin käyttöä myös aikuisena. Asia erikseen on vanhempien alkoholin ongelmakäyttö, johon liittyvät muistot useimmiten aiheuttavat nuoressa surua ja tuskaa myös aikuisena.

Alkoholin ostaminen alaikäiselle on laitonta

Jos nuori tulee pyytämään vanhempaansa ostamaan hänelle alkoholia nautittavaksi ystävien kanssa, vanhemman kannattaa ottaa asiaan tiukka linja heti alusta alkaen. Nuorelle voi sanoa, ettei asia ole mahdollista yksinkertaisesti sen takia, että alkoholin ostaminen alaikäiselle on laitonta. Vanhemman ei tarvitse selittää päätöstään tämän enempää, ellei hän koe siihen tarvetta. Nuorelle voi toki myös avata asiaa enemmän, jos välit ovat hyvät ja vanhempi kokee, että nuori ja hän itse hyötyvät keskustelusta.

Onko teidän perheessänne tullut vastaan tilanteita, joissa alaikäinen lapsi on pyytänyt vanhempaa hankkimaan itselleen alkoholia?

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.