Näin traumat heijastuvat ihmissuhteisiimme – tunnistatko merkit?

A woman in the bathtub with clothes on in Daytona Beach

Traumat ja negatiiviset elämänkokemukset vaikuttavat ihmisen elämään monin tavoin, usein alitajuisesti, niin ettei henkilö itse välttämättä edes tiedosta niiden vaikutuksia. Traumaattiset kokemukset voivat muovata ajattelu-, tunne- ja käyttäytymismalleja, jotka vaikeuttavat elämää monilla osa-alueilla, erityisesti ihmissuhteissamme.

Vanhoilla traumoilla on usein huomaamaton vaikutus ihmissuhteisiimme. Mikäli traumaattisia kokemuksia ei ole käsitelty kunnolla, ne voivat muokata tapaa, jolla ihminen suhtautuu toisiin ihmisiin, luottaa ja toimii parisuhteissa sekä ystävyyssuhteissa.

Näin vanhat traumat vaikuttavat ihmissuhteisiimme

1. Sinun on vaikea luottaa toisiin ihmisiin

Erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa koetut traumaattiset kokemukset voivat vaikuttaa kykyysi luottaa toisiin ihmisiin. Jos olet lapsena kokenut hylkäämistä tai hyväksikäyttöä, voit tiedostamattasi pitää ihmisiä epäluotettavina. Tämän vuoksi pidät etäisyyttä muihin ihmisiin ja vältät läheisyyttä, vaikka haluaisitkin luottaa ihmisiin.

2. Välttelevä kiintymysmalli

Traumaattiset kokemukset voivat aiheuttaa välttelevän kiintymysmallin, joka syntyy usein lapsuudessa, mikäli lapsen tarpeisiin ei vastata johdonmukaisesti tai jos lapsi joutuu kokemaan hylkäämistä, välinpitämättömyyttä tai hänen tunteisiinsa ei ole vastattu.

Välttelevän kiintymysmallin omaavilla on taipumus pidättäytyä jakamasta syviä tunteitaan toisille ja he saattavat vetäytyä silloin, kun toinen yrittää olla läheinen. He voivat näyttää tunnekylmiltä, vaikka todellisuudessa usein yrittävät suojautua hylätyksi tulemiselta tai pettymykseltä.

3. Läheisriippuvaisuus

Koettu trauma voi johtaa läheisriippuvuuteen ihmissuhteissa hakiessasi jatkuvaa varmistusta ja turvaa toisilta ihmisiltä. Tämä voi johtua siitä, että traumaattisen kokemuksen myötä koet olosi turvattomaksi tai riittämättömäksi yksin ja tarvitset jatkuvasti toisen hyväksyntää. Hylkäämisen pelon myötä voit jäädä roikkumaan epäterveisiin ihmissuhteisiin.

4. Ylireagointi ja tunnereaktiot

Traumat voivat herkistää sinut tilanteille, jotka voivat laukaista voimakkaita tunneperäisiä reaktioita. Saatat ylireagoida kumppanisi sanoihin tai tekoihin, koska ne muistuttavat sinua vanhoista, negatiivisista ja käsittelemättömistä kokemuksista. Tämä voi johtaa tarpeettomiin riitoihin ja tilanteisiin, joissa et täysin itsekään ymmärrä, miksi reagoit niin voimakkaasti.

5. Pelko hylätyksi tulemisesta

Jos olet kokenut traumaattisia hylkäämisen kokemuksia, voit kokea jatkuvaa hylkäämisen pelkoa nykyisissä ihmissuhteissasi. Tämä voi johtaa tarpeeseen saada toistuvasti varmistusta siitä, ettei toinen jätä sinua. Pelko voi saada sinut myös testaamaan toisen kärsivällisyyttä tai vetäytymään riitatilanteista pois suojellaksesi itseäsi hylkäämiseltä.

6. Tunteiden tukahduttaminen

Trauma opettaa ihmisen tukahduttamaan tunteensa, erityisesti jos tunteiden ilmaiseminen on aiemmin johtanut kipuun tai torjutuksi tulemiseen. Tämä voi näkyä ihmissuhteissa kyvyttömyytenä tai vaikeutena jakaa tunteita avoimesti ja rehellisesti. Tunteiden patoaminen ja puhumattomuus luovat etäisyyttä ja vaikeuttavat yhteyden muodostamista toisen ihmisen kanssa.

7. Itsetuhoiset käyttäytymismallit

Ihmissuhteissa vanha trauma voi johtaa alitajuntaisiin, itsetuhoisiin käyttäytymismalleihin. Saatat esimerkiksi ajautua toistuvasti haitallisiin tai väkivaltaisiin suhteisiin, sillä ne tuntuvat tutuilta. Saman aikaisesti saatat sabotoida hyviä suhteita, koska et koe ansaitsevasi onnea. Tämä voi olla osa traumaattisten kokemusten tuottamaa syvää, itsetuntoon vaikuttavaa epävarmuutta.

8. Voimakas kontrollin tarve

Trauma voi tehdä sinusta kontrollinhakuisen ihmissuhteissa, koska haluat tehdä kaikkesi välttääksesi haavoittamasta itseäsi. Voimakas tarve hallita elämää, ihmisiä ja tunteita voi olla tapa suojella itseäsi tuskalta, joita traumaattisissa tilanteissa on aikaisemmin tapahtunut. Tämä toimintatapa on kuitenkin hyvin haitallinen, joka pahimmillaan tukahduttaa ihmissuhteet.

9. Terveiden rajojen puute

Traumaattiset kokemukset voivat vaikeuttaa terveiden rajojen asettamista ja ylläpitämistä ihmissuhteissa. Saatat joko asettaa liian tiukat rajat ja pitää kaikki etäällä, tai toisaalta antaa toisten ylittää rajasi jatkuvasti, koska et tiedä, miten asettaa niitä. Tämä voi johtaa tilanteisiin, joissa et tunnista omaa arvoasi tai oikeuttasi suojella itseäsi.

10. Miellyttämisen tarve

Monet traumaattisen lapsuuden kokeneet ihmiset omaksuvat ”miellyttäjän” roolin. Tämä tarkoittaa, että he tekevät kaikkensa välttääkseen konflikteja tai tehdäkseen muut onnelliseksi, usein vieläpä omien tarpeidensa kustannuksella. Tämä voi johtaa epätasapainoon ihmissuhteissa, joissa toinen osapuoli hyötyy suhteettomasti toisen uhrauksista.

11. Vanhojen roolien toistaminen

Trauma voi saada sinut toistamaan vanhoja rooleja ihmissuhteissa, erityisesti parisuhteissa. Esimerkiksi, jos olet kasvanut suhteessa, jossa olit vastuussa muiden tunteista tai tarpeista, saatat alitajuisesti päätyä samanlaisiin rooleihin myös uusissa ihmissuhteissa.

Trauman vaikutukset ihmissuhteisiin voivat olla hienovaraisia ja monimutkaisia, mutta ne ovat usein käsiteltävissä ja korjattavissa, kun ne tunnistetaan ja niihin haetaan apua. Terapeuttinen tuki, kuten traumaterapia, voi auttaa purkamaan nämä alitajuiset mallit ja rakentamaan terveempiä, kestävämpiä ihmissuhteita.

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.