10 vinkkiä mielekkäämpään työelämään

Kuva: Pexels/Energepic.com

Nykyään työelämä on pitkälti hektistä ja rikkonaista pätkätyötä. Aikoinaan ensimmäisestä työpaikasta tuli jopa koko loppuelämän kestävä työsuhde, mikä teki elämästä ennustettavampaa ja turvallisempaa. Nykypäivänä ei ole välttämättä tarjolla pitkäaikaisia työsuhteita, jonka vuoksi omaa elämää on vaikeampi suunnitella ja työ voi olla helposti kuormittavaa. Millä keinoin työstä voisi tehdä mielekkäämpää?

Työelämän vaatimukset ovat kovat ja työskentelyn pitäisi olla yhä tehokkaampaa ja tuottavampaa. Vaikka samaan aikaan tukeva, kannustava ja hyvä johtaminen uupuu monilta työpaikoilta. Työntekijällä onkin iso vastuu huolehtia siitä, että hän kokee työnteon merkityksellisiksi ja mielekkääksi.

Tutkimusten mukaan tyytymättömyys työhön, sekä työuupumus ovat kaksi suurinta syytä siihen, että ihmiset jättävät työpaikkansa ja haluavat tehdä jotain merkittävämpää työtä.

10 vinkkiä mielekkäämpään työelämään

1. Tärkeät kysymykset

Kysy itseltäsi muutama työhön liittyvä tärkeä kysymys: viihdytkö työssäsi? Arvostetaanko työpanostasi nykyisessä työssä? Mikä on päällimmäinen tunne, kun olet aloittamassa työpäivän?

2. Juhli onnistumisia

Juhli jokaista onnistumista ja erävoittoa. Anna itsellesi positiivista palautetta työstäsi, vaikka kukaan muu ei sitä antaisi.

3. Pidä yllä hyvää työkaveruutta

Tervehdi työkavereitasi ja kysy kuulumisia. Puhu myös työn ulkopuolisista asioista. Voit pyytää työkaveria kanssasi kahvi- tai lounastauolle.

4. Ylläpidä hyvää työmotivaatiota

Ulkoisena motivaattorina toimii yleensä työstä saatu palkka. Työpaikan vakavaraisuus ja varmuus työn jatkuvuudesta motivoivat. Myös työstä saatava arvostus lisää motivaatiota.

5. Tuunaa työelämä mieleiseksi

”Työn tuunaamisessa työntekijä pyrkii lisäämään työssään kaipaamiaan voimavaroja esimerkiksi hakemalla kehittymismahdollisuuksia, palautetta esimieheltä tai tukea työtovereilta”, työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen kertoo.

6. Seuraa intohimoasi

Työn olisi hyvä vastata omaa intohimon kohdetta. Mieti siis, mikä saa sinut syttymään. Pyri viemään työelämääsi sitä kohti.

7. Älä vertaa itseäsi muihin

Suhtaudu sosiaaliseen mediaan varovaisesti. Älä ota sieltä paineita vertaamalla itseäsi muihin. Keskity omaan juttuusi ja ylittämään odotuksesi.

8. Työn ulkopuolinen elämä

Muista, että elämää on myös työn ulkopuolella. Pidä itsestäsi huolta ja tee asioita, joista nautit. Luovuus virtaa, kun uppoudut esimerkiksi musiikkiin, kirjaan, elokuvaan tai vietät aikaa luonnossa. Näin luovat aivot saavat sellaista ravintoa, mitä ne tarvitsevat.

9. Avun pyytäminen

Pyydä muilta apua silloin, kun sitä tarvitset. Jaa huolenaiheesi esihenkilön ja tiimisi kanssa.

10. Älä jää roikkumaan huonoon työpaikkaan

Suurin ja tärkein neuvo on, ettei ikävää työpaikkaa kannata pitää pakollisena asiana elämässä, vaan olla rohkea. Jätä työpaikka, jossa sinun on paha olla. Elämme vain kerran, joten ei ole mitään järkeä kuluttaa aikaansa negatiivisessa työilmapiirissä.

Millaisena koet työelämäsi tällä hetkellä? Millainen on työpaikkasi työilmapiiri?

Lähteet: Cxpartners, Forbes, Kasvumoottori, Mäntsälän uutiset, Työterveyslaitos

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.