Parisuhteen hoitaminen pikkulapsiaikana on tärkeämpää kuin koskaan, sillä eroja tapahtuu eniten juuri tuossa elämänvaiheessa. Kokosimme artikkeliin kymmenen vinkkiä parisuhteen parantamiseksi ja pelastamiseksi ruuhkavuosien keskellä.
1. Liikennevalot
Ota käyttöön kumppanisi kanssa ”liikennevalot koodisanasto”, jotka kuvaavat jaksamistanne vauvan kanssa. Vihreä tarkoittaa, että hyvin menee. Keltainen merkitsee sitä, että voimat alkavat hiipua, mutta vielä selviät hetken vauvan kanssa. Punainen puolestaan kuvaa sitä, että nyt et enää jaksa ja on toisen vuoro hoitaa vauvaa.
Käyttäkää liikennevaloja harkiten ja muistakaa hyödyntää koodisanaa ”vihreä” silloin, kun jaksatte hoitaa vauvaa. On tärkeää tuoda esille sitä positiivistakin olotilaa, jottei tulisi aina valitettua kumppanilleen vauvan hoitamisesta.
2. Rehellinen ja avoin kommunikaatio
Rehellinen ja avoin kommunikaatio on terveen parisuhteen perusta. Puhukaa keskenänne säännöllisesti toistenne tarpeista, tunteista, haasteista sekä haaveista. Se auttaa teitä ratkaisemaan konflikteja ja vahvistaa suhdettanne. Keskustelua voi käydä esimerkiksi kotitöiden lomassa, lapsen nukkuessa tai leikkiessä rauhassa omia leikkejään.
3. Pienet huomionosoitukset ovat tärkeitä
Kiireisen ja raskaan elämänvaiheen aikana, tulevat pienet lämpimät huomionosoitukset kumppanille arvoon arvaamattomaan. Ne voivat olla haleja, suukkoja, hellää pyllylle läpsäisyä ohimennen, kauniita sanoja ja kehuja, rakkauskirjeitä tai runoja, kukkien tuomista, toisen lempiherkkujen ostamista ja niin edelleen. Siinä on vain oma mielikuvitus rajana, mitä kaikkea pienet ja kauniit huomionosoitukset kumppanille voisivat olla.
4. Varatkaa kahdenkeskistä aikaa säännöllisesti
On ehdottoman tärkeää järjestää kahdenkeskistä aikaa toisilleen vahvistaaksenne parisuhdettanne vauva-aikana. Pyytäkää siis avuksi mummot, ukit, sedät, tädit, kummit tai ostakaa ostopalveluna lastenhoitoapua luotettavalta taholta. Tutun vakiohoitajan käyttäminen helpottaa koko perheen mieltä.
Jos lastenhoitoapua on kerta kaikkiaan mahdotonta saada, käyttäkää hyväksi hetket, jolloin lapsi nukkuu. Viettäkää tuolloin kotitreffejä, kuten syökää tapaksia kynttilän valossa, antakaa toisillenne kevyt hieronta tai vaihtakaa rehelliset kuulumiset.
5. Reilu työnjako
Vastuu ja työnjako tulisi tehdä tasapuolisesti ottaen huomioon molempien työt tai lastenhoidon kotona, mahdollisuuden nukkua keskeytyksetöntä unta, sekä molempien jaksamisen. Yrittäkää löytää kumpaakin tyydyttävä ratkaisu. Älkää kilpailko siitä, kummalla on rankempaa, vaan mieluummin siitä, kuinka voitte parhaiten ymmärtää ja tukea toisianne.
6. Tukiverkosto
Pitäkää huolta siitä, että teillä on hyvä tukiverkosto. Se voi koostua sukulaisista, ystävistä, ostetuista palveluista tai sosiaalitoimen kautta saadusta avusta. Tukeutukaa tukiverkostoonne rohkeasti ja säännöllisesti. Apua kannattaa mieluummin pyytää liian aikaisin kuin liian myöhään. Oman riittämättömyyden tunnustaminen ei ole tappio, vaan viisasta vanhemmuutta, sekä parisuhteen pelastus.
7. Sammuttakaa älylaitteet
Kun lapsi on saatu vihdoin nukkumaan ja molemmat vanhemmat ovat uupuneita, saattaa tehdä mieli viettää omaa aikaa puhelinta, tablettia tai tv:tä katsellen. Mutta ainakin joka toinen ilta tulisi valita parisuhde, sekä sammuttaa kaikki älylaitteet. Näin pariskunnalla on aikaa viettää pieni halihetki ja käydä läpi mieltä painavia asioita tai puhua molempien haaveista ja unelmista.
8. Yhdessä nauraminen
Yhdessä nauraminen vahvistaa parisuhdetta raskaan pikkulapsivaiheen keskellä. Se saa arjen tuntumaan hieman siedettävämmältä ja auttaa palauttamaan yhteyden kumppaniin. Muistelkaa yhdessä lapsenne hauskoja kommelluksia, vanhoja mukavia muistoja tai katsokaa televisiosta/ Youtubesta suosikkikoomikkonne keikkaa. Tärkeintä on, että teillä on hauskaa yhdessä ja voitte nauraa sielunne kyllyydestä.
9. Keskustelkaa myös lasten ollessa hereillä
Keskustelua pariskunnan kesken ei tulisi aina siirtää nukkumamenoaikaan, koska silloin molemmat ovat uupuneita päivän päätteeksi. Tällöin oma aika, puhelin tai uni voivat helposti viedä voiton. Vanhempien tulisikin opetella keskustelemaan parisuhteen asioista myös lasten kuullen, kuitenkin lasten ikätaso huomioiden.
Vaikeita asioita käsiteltäessä ja lasten ollessa siinä iässä, että ymmärtävät jo jotain, voi käyttää englanninkielisiä sanoja tai lauseita suomenkielen lisäksi. Tai käyttää suomenkieltä, mutta puhua kiertoilmaisujen tai vertauskuvien avulla. Mutta, jos ilmapiiri kiristyy, lapsi helposti aistii sen, vaikka vanhemmat käyttäisivät ”salakieltä”. Keskustelut, joissa vanhempien tunteet kuumenevat on hyvä käydä lasten mentyä nukkumaan (muistakaa puhua hiljaisella äänellä) tai sitten, kun on lastenhoitaja ja kahdenkeskistä aikaa.
10. Anna toiselle täysi huomio minuutin ajan
Vauva-arjen keskellä on vaikeaa löytää yhteistä kahdenkeskeistä aikaa. Siksi onkin tärkeää opetella viettämättään kallisarvoisia hetkiä kumppanin kanssa lyhyessä ajassa. Sopikaa, että otatte joka päivä minuutin ajan, jolloin annatte kumppanillenne täyden huomion. Keskittykää tuolloin täysillä toisiinne, älkää vilkuilko puhelinta tai sotkuista olohuonetta. Älkää myöskään miettikö muita asioita. Kysy kumppaniltasi, mitä hänelle kuuluu, katso häntä intensiivisesti silmiin ja keskity siihen, mitä hän sanoo. Muista, että jo minuutti riittää.
Voisiko näistä vinkeistä olla apua teidän parisuhteellenne? Millä muilla keinoin voisitte hoitaa parsisuhdettanne lasten ollessa pieniä?
Lähteet: CsC, Hyvä Terveys, MLL, Psychology today
Teksti: Anne-Mari Valta