Seurustelun alkuvaiheessa suhteeseen panostetaan paljon. Kumppanille pyritään näyttämään itsestä vain parhaat puolet ja toisen tunteet osataan usein ottaa herkemmin huomioon. Jossakin vaiheessa arki astuu suhteeseen ja samalla käytös puolisoa kohtaan, kuin myös parisuhde voivat huomaamatta muuttua. Jos ruuhkavuosien kiireen keskellä ei muista pitää riittävän hyvää huolta parisuhteesta, voivat puolisot pahimmassa tapauksessa ajautua jopa eroon. Siksi on hyvä säännöllisin väliajoin pysähtyä miettimään, milloin viimeksi on osoittanut kumppanilleen aitoa, kiireetöntä huomiota.
Jos parisuhde on jo kestänyt monia vuosia, voi joskus olla vaikeaa palauttaa mieleen tunnelma, joka vallitsi suhteen alkuaikoina. Rutiini on saattanut astua arkeen ja jos lapsiakin on syntynyt perheeseen, vanhempien aika saattaa olla niin kortilla, että kumppanin kanssa ei yksinkertaisesti ehdi viettämään kahdenkeskistä laatuaikaa.
Vaikka puolisot olisivat teoriassa hyvin tietoisia siitä, kuinka tärkeää on viettää parisuhdeaikaa ruuhkavuosien keskellä, tämän käytännön toteuttaminen voi olla yllättävän haastavaa. Alkuvaiheessa saatetaan vielä onnistua irrottamaan kalenterista aikaa kahdenkeskiselle ravintolaillalliselle tai esimerkiksi elokuvissa käymiselle. Kun ruuhkavuosien kiire alkaa konkreettisesti painamaan päälle ja lapsiarjen ohessa pitäisi pystyä hoitamaan myös työ ja muut elämän juoksevat asiat, saattaa tuntua houkuttelevalta nipistää parisuhdeajasta.
Parisuhdeaikaa ei aina osata arvostaa riittävästi
Perhe-elämän alkuvaiheessa puolisot saattavat ajatella, että he ehtivät kyllä viettämään kahdenkeskistä aikaa yhdessä hiukan myöhemmin, kunhan vauva-arjen kiireet ovat tasaantuneet. Alun perin lyhyeksi lykkäykseksi tarkoitettu ajanjakso voi kuitenkin huomaamatta venyä pidemmäksi kuin on ajateltu. Tällä voi olla kauaskantoisia seurauksia.
Jos puolison kanssa ei käytännössä vietä kahdenkeskistä laatuaikaa lainkaan, saattaa yhteiselämä jossakin vaiheessa muuttua ahdistavaksi arjen suorittamiseksi. Vaikka suhteen alkuvaiheessa olisi tuntunut, että tämän tietyn ihmisen kanssa haluaa viettää koko loppuelämänsä, lapsiarki saattaa nopeasti tiputtaa ruusunpunaiset lasit silmiltä. Väsyneenä puoliso voi alkaa vaikuttamaan kaikkea muuta kuin siltä ihanalta ihmiseltä, johon aikoinaan rakastui.
Lasten ollessa pieniä on tavallista, että vanhemmat kärsivät jonkinasteisesta unenpuutteesta. Mikäli yöunet jatkuvasti jäävät liian lyhyiksi, tämä voi vaikuttaa nopeasti mielialaan. Puolisolle saattaa tulla tiuskittua sellaisissa tilanteissa, joissa syytä ei olisi. Mikäli puoliso on itsekin väsynyt, hänen saattaa olla vaikeaa suhtautua tilanteeseen ymmärtäväisesti. Lopputuloksena voi olla riitoja ja mököttämistä, jotka usein salakavalasti syövät suhteen perustaa.
Onkin tärkeää jo lapsiarjen alkuvaiheessa tiedostaa tällaisen vaaran olemassaolo. Vaikka kalenterit vaikuttaisivat täysiltä, kannattaa priorisoida parisuhdeaikaa. Vaikka puolisot saattaisivat ajatella, että he eivät ole vaaravyöhykkeessä, parisuhde voi vahingoittua yllättävän helposti, ellei siitä pidä huolta.
Puolison kanssa vietetty laatuaika on kuin laittaisi rahaa pankkiin
Kannattaakin asennoitua siten, että vaikka kuinka tekisi mieli siirtää parisuhdeaikaa tulevaisuuteen kiireen keskellä, oman kumppanin kanssa vietetty laatuaikaa on tietyllä tavalla kuin pistäisi rahaa pankkiin. Se auttaa puolisoita pysymään läheisinä, mikä puolestaan auttaa tasapainoilemaan paremmin lapsiarjen toisinaan varsin hektistenkin tilanteiden kanssa. Kun parisuhde on kunnossa, on helpompaa kohdata yhdessä lapsiarjen muut haasteet.