Eron jälkeen ihminen tarvitsee aikaa käsitelläkseen tapahtunutta ja toipuakseen erosta. Tutkimusten mukaan ero on lähes yhtä kuormittava elämäntapahtuma kuin läheisen kuolema tai sairastuminen vakavasti. Miksi eron jälkeen kannattaa ottaa omaa aikaa, eikä rynnätä suoraan uuteen parisuhteeseen?
Eron syyt vaikuttavat siihen, miten käsittelemme eroa. Mikäli eroon liittyy kolmas osapuoli, yksinjäänyt henkilö reagoi usein menemällä shokkiin ja kokemalla voimakasta vihaa. Jos eroon ei liity kolmatta osapuolta, saattaa reaktio olla agression sijaan alakuloisuus, riittämättömyydentunne ja lamautuminen.
Eron jälkeen on tärkeintä keskittyä omaan hyvinvointiin. Pidä siis huolta omasta fysiologiastasi elämällä terveellisesti. Ensimmäisten viikkojen aikana on tärkeintä vain selvitä päivästä toiseen, muuta ei tarvitsekaan yrittää jaksaa. Jotkut haluavat tässä vaiheessa 1-2 viikon sairasloman.
Karsi elämästä kaikki turha ja tee arki mahdollisimman yksinkertaiseksi. Silloin, kun elämä muuttuu radikaalisti, tuo perusasioihin kiinnittäytyminen turvallisuutta. Turvaudu siis perheeseen, ystäviin, terveellisiin elämäntapoihin ja harrastuksiin. Pyri välttämään alkoholinkäyttöä. Se nimittäin tyhjentää kehon välittäjäainevarastoja entisestään. Lisäksi hetkellistä hyvää oloa seuraa aina hormonitason ongelmat, jotka pahentavat alakuloista oloa.
Asiantuntijat suosittelevat, että eronjälkeisessä shokkivaiheessa olisi tärkeintä keskittyä omaan toipumiseen, itseensä, arjen tasoittamiseen sekä eropolkuunsa ilman uutta parisuhdetta. Tilanteesta riippuen eronnut voi käydä läpi todella voimakkaita tunteita. Shokkivaihe kestää jokaisella yksilöllisen ajan. ”Shokkivaiheessa oma prosessi on vielä niin raaka ja avoin, että siinä voi toisen olla tosi hankala olla. Eronnut voi tuntea paljonkin vihaa ja surua,” terapeutti sekä vuorovaikutus- ja ihmissuhdeasiantuntija Mippi Vuorikoski kuvailee.
Jos mukana on lapsia, tulee heidän toipumista kunnioittaa. Eroon liittyvien tunteiden käsittely omassa rauhassa on tärkeää tulevan parisuhteen kannalta. Eron jälkeen shokkivaihetta seuraava reaktiivinen vaihe on yleensä se, jolloin ihmiset hankkivat itselleen niin sanotun laastarisuhteen. Se voi toimia itsetuntoa vahvistavana ja hauskana elämänvaiheena, mikäli molemmat osapuolet ymmärtävät suhteen tarkoituksen, eikä kumpikaan odota suhteelta enempää kuin toinen.
Kuinka selvitä erosta?
Ero on usein yksi elämän suurimmista kriiseistä. Pariterapeutin mielestä siihen sisältyy kuitenkin mahdollisuus uudenlaiselle ja paremmalle elämälle. Tässä pariterapeutin vinkit eronjälkeiseen elämään:
1. Käsittele eron syyt.
Sillä on väliä, minkä takia ero tuli. Se vaikuttaa siihen, kuinka pääsemme elämässä eteenpäin. Jos eron syyt jäävät epäselväksi, voi se aiheuttaa kyvyttömyyttä luoda uusia ihmissuhteita, sekä masennusta. Ihanteellisessa tilanteessa kumppanit tekevät yhdessä eropäätöksen. Usein on kuitenkin niin, että toinen osapuolista on käsitellyt eroa pidemmälle kuin toinen.
Joskus ero tulee yllätyksenä. Erityisen haastavaksi tilanteen tekee, mikäli mukana on kolmas henkilö. Jätetty saattaa syyttää erosta yksistään kolmatta osapuolta, vaikka eron taustalla ovat pitkään jatkuneet yhteiset pariskunnan ongelmat. Eron syitä kannattaa pyrkiä käsittelemään ex-kumppanin kanssa. Jos se ei ole mahdollista, kirjoita exällesi kirje, jota et lähetä. Hae tarvittaessa ammattiapua.
2. Tee suunnitelma vaikeiden päivien varalle
Koska ero on yksi vaikeimmista ihmiselämän kriiseistä, voi siihen liittyä monenlaista hankalaa oireilua. Niitä voivat olla raju painonlasku, erilaiset fyysiset reaktiot, unettomuus ja niin edelleen. Järjestä elämä kuntoon mahdollisimman pian, jotta pääset työstämään varsinaista eroa. On selvää, että eron jälkeen tulee vaikeita päiviä, joten tee suunnitelma niiden varalle. Pariterapeutti Jouni Pölönen Mehiläisestä kertoo, että voimia eron jälkeen saa tavallisista asioista, kuten ystävien tapaamisesta, työnteosta, riittävästä unesta ja terveellisestä ravinnosta.
3. Pidä huolta tukiverkostasi
Kukaan ei ole parhaimmillaan eron jälkeen, mutta silti kenenkään ei pitäisi eristäytyä toisista ihmisistä. Ensimmäinen vuosi eron jälkeen on yleensä vaikeinta aikaa. Pölösen mielestä se on minimiaika erosta toipumiselle. Siinä on kuitenkin suuria yksilöllisiä eroja. Jos ihminen on kovin herkkä, erosta toipumiseen voi mennä vuosia.
Ero vaikuttaa usein myös sosiaaliseen ympäristöön, varsinkin jos parilla on ollut yhteisiä tuttuja. ”Pitää hyväksyä, että ero on iso muutos myös sosiaalisille suhteille. Pikkuhiljaa kannattaa alkaa rakentaa myös uutta sosiaalista verkostoa,” Pölönen suosittelee. Älä arkaile pitää yhteyttä perheeseen ja ystäviin eron jälkeen tai puhua heille tuntemuksistasi. Se on tukiverkoston tehtävä.
4. Luo neutraalit välit ex-puolisoosi
Huolehdi siitä, että sinulla on eron jälkeen neutraalit välit ex-puolisoon, varsinkin lasten takia. Ystävyys tai sopuisa ero exän kanssa on todella harvinaista – riittää, että välit ovat neutraalin viileät.
5. Ole valmis uuteen elämään
Ero voi olla hieno mahdollisuus ihmisen henkilökohtaiselle kasvulle. Ehkä olet elänyt ennen eroa autopilotilla. ”Jos on elänyt toisten ehdoilla, voi löytää sisäisen rohkeutensa ja vahvuutensa. Joillekin ero tuo positiivisen sisuuntumisen,” Pölönen sanoo. Ero voi aktivoida myös vanhat kipeät haavat, jolloin niitä on aika käsitellä. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsuuden kiintymyssuhteisiin tai hylkäämiskokemuksiin. Uskalla avautua uudelle elämälle.
Miksi eron jälkeen kannattaa ottaa omaa aikaa? Voiko erosta toipumista mielestäsi jouduttaa?
Lähteet: Eeva, Mehiläinen, YLE
Teksti: Anne-Mari Valta