Joulukinkku on perinteinen osa kotimaisen joulupöydän antimia, ja valtaosa suomalaisista aikoo tänäkin vuonna laittaa kinkkua tarjolle. Mutta kuinka kauan kinkkua paistetaan ja miten pitkään se säilyy? Kaikille kinkunpaistajille nämä eivät ole tuttuja juttuja.
Suomalaiset eivät joulukinkustaan luovu: 87 prosenttia miehistä ja 76 prosenttia naisista aikoo syödä kinkkua myös tänä vuonna, osoittaa HKFoodsin teettämä kysely. Moni kuitenkin kaipaa muistin virkistämistä kinkun valmistukseen liittyen, sillä kyselyn mukaan useilla on vaikeus arvioida, miten kauan esivalmisteluihin ja paistamiseen tarvitaan aikaa ja miten kauan kinkku säilyy.
Enemmistö osaa valita oikeankokoisen joulukinkun kaupasta (85 prosenttia vastaajista), mutta sulatukseen ja esivalmisteluihin apu on tarpeen. Kyselyn mukaan eniten päänvaivaa tuottaa pakastekinkun sulatus: noin puolet (55 %) kokee vaikeaksi arvioida, milloin kinkku on täysin sulanut jääkaapissa.
Lisäksi joka neljäs ei tiedä, miten kauan joulukinkun pitäisi olla huoneenlämmössä ennen kuin se laitetaan uuniin. Jos kuulut heidän joukkoon, ei hätää, sillä neuvoja on luvassa!
”Kinkun sulatukseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Siksi on tärkeä muistaa ostaa kinkku riittävän ajoissa. Yli 5 kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Pienemmät kinkut sulavat parissa vuorokaudessa”, HKFoodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen ohjeistaa tiedotteessa.
”Kun otat kinkun huoneenlämpöön, poista se pakkauksesta ja laita siihen heti lihalämpömittari kiinni. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta, voi kinkun laittaa uuniin”, hän jatkaa.
Oikea lämpötila, oikea paistoaika
Monelle on selvää, missä lämpötilassa joulukinkku paistetaan. Etenkin yli 65-vuotiaille se on tuttu juttu (95 prosenttia vastaajista), mutta nuoremmat joutuvat tarkistamaan paistoajan useammin: alle 34-vuotiaista 79 prosenttia muistaa oikean paistolämpötilan. Järvisen mukaan sopiva lämpötila kinkun paistamiseen on 100-120 astetta, ja liian kuumassa uunissa kinkun mehukkuus saattaa kärsiä.
Entäs se paistoaika? Kyselyn mukaan joka neljäs kokee vaikeaksi arvioida, mikä on sopiva paistoaika joulukinkulle. Järvinen kertoo tähän nyrkkisäännön.
”Puolitoista tuntia ensimmäiselle kilolle ja sitten tunti lisäkiloa kohden. Käyttämällä lihalämpömittaria, saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta”, hän muistuttaa.
Noin joka toinen kyselyyn vastannut (56 %) luulee, että kinkun paistaminen vie paljon sähköä. HKFoodsin mukaan matalan paistolämpötilan vuoksi (korkeintaan 120 astetta) sähkön kulutus ei kuitenkaan ole suurta.
Esimerkiksi viiden kilon kinkun paistaminen kiertoilmalla 120-asteisessa uunissa kestää viidestä ja puolesta tunnista kuuteen tuntiin. Uunista riippuen sähkönkulutus on tällöin noin 2,5–3 kilowattituntia (kWh). HKFoodsin laskelmien mukaan jos sähkön hinta olisi jopa 25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen silloinkin maksamaan selvästi alle euron.
Näin kauan joulukinkku säilyy
Kun kinkku on saatu onnistuneesti paistettua ja sitä on syötykin, on jäljellä usein kuitenkin syötävää vielä tulevillekin päiville – ellei sitten ole iso suku koolla ja paljon innokkaita syöjiä. Kinkun säilyttäminen on joka toiselle kyselyyn vastaajalle kuitenkin hankalaa ja joka neljäs ei tiedä, miten monta päivää joulukinkkua voi syödä.
”Paistettu kinkku säilyy jääkaapissa viidestä päivästä reiluun viikkoon”, Järvinen kertoo.
Jotta kinkku säilyy mahdollisimman hyvin, on se paistamisen ja kuorruttamisen jälkeen jäähdytettävä nopeasti. Järvinen vinkkaa, että jos vain on mahdollista, kannattaa kinkku nostaa talvella ulos jäähtymään hyvin suojattuna.
”Tämän jälkeen paistetun kinkun oikea säilytyspaikka on jääkaappi. Kinkku säilyy parhaiten, kun siitä leikkaa joulupöytään aina sopivan määrän viipaleita ja nostaa sen aina heti takaisin jääkaappiin”, Järvinen neuvoo.
Pelasta yöunet kinkkukellon avulla
Joulukinkku ei valmistu hetkessä. Joskus voi käydä niin, että kinkku pitää ottaa uunista ja viimeistellä keskellä yötä – juuri silloin kuin pitäisi olla yöunilla. Kinkun valmistamista voi suunnitella kinkkukellon avulla niin, että se on valmis juuri toivottuun aikaan.
”Laske kinkun valmistamiseen tarvittava aika taaksepäin siitä hetkestä, kun haluat kinkun olevan valmis”, ohjeistaa Järvinen.
Miten se käytännössä tapahtuu? Tässä esimerkki noin viiden kilon joulukinkulle työvaiheineen valmiista kinkusta paistamisen alkuun:
- Kinkun käärintä leivinpaperiin ja folioon, ja nosto jääkaappiin.
- Kinkun vetäytyminen kuorrutuksen jälkeen huoneenlämmössä 30–60 minuuttia.
- Kuorrutuksen valmistaminen ja nopea paistaminen noin 30 minuuttia.
- Lyhyt kinkun jäähdytys, tarvittaessa verkon poistaminen ja nahan irrottaminen noin 30 minuuttia.
- Kinkun paistoaika noin 5½ tuntia: 1½ tuntia ensimmäiselle kinkkukilolle + 1 tunti seuraaville kinkkukiloille.
Jos haluat, että kinkku on kuorrutettuna ja jäähdytettynä valmiina nostettavaksi jääkaappiin kello 18, niin laita noin 5 kilon kinkku uuniin kello 10:30. HKFoodsin mukaan ajat ovat suuntaa antavia, ja kypsästä kinkusta voi aina ottaa pienet maistiaiset eri työvaiheiden välissä.
HKFoodsin teettämään kyselytutkimukseen vastasi tuhat henkilöä marraskuussa 2024. Bilendin toteuttaman kyselyn osallistujat olivat 18-75-vuotiaita ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Syödäänkö teillä tänä vuonna joulukinkkua? Tiesitkö, miten kauan kinkkua pitää paistaa ja miten pitkään se säilyy syömäkelpoisena?
Teksti: Miia