Kaikissa parisuhteissa on omat haasteensa ja lapsiarki luo usein lisää kuormitusta tilanteeseen. Ensimmäisen riitatilanteen jälkeen ei toki vielä kannata laittaa pillejä pussiin ja alkaa miettimään eroa. Samaan aikaan todellista rohkeutta on osata tunnistaa se hetki, jolloin ei enää kannata jäädä huonoon parisuhteeseen. Irtautuminen ahdistavasta elämäntilanteesta voi kuitenkin viedä aikaa.
Entisaikaan eroa pidettiin häpeällisenä ja sitä vältettiin viimeiseen saakka. Nykyään toisinaan tuntuu, että saatetaan erota jopa liian helposti edes yrittämättä ratkoa suhteen ongelmia. Niin kuin monessa muussakin asiassa, myös tässä jonkinlainen kultainen keskitie on usein paras ratkaisu. Suhteen ongelmia kannattaa yrittää ratkoa, mutta jos asiat ovat liian pahassa umpisolmussa, on tärkeää myös tunnistaa hetki, jolloin ero on paras ratkaisu kaikille osapuolille.
Vanhempi saattaa ajatella, ettei halua erota, koska perheen hajoaminen olisi liian vaikeaa lapsille. On ymmärrettävää, että vanhempi ajattelee lastensa hyvinvointia ja yrittää välttää asioita, jotka voivat aiheuttaa lapsille surua. Vanhemman oma lapsuuden perhe saattaa olla hajonnut, ja hän voi pyrkiä välttämään saman toistumista lastensa kohdalla. Joskus tällainen periaatteessa hyvää tarkoittava toiminta voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa lapsille enemmän vahinkoa kuin varsinainen ero.
Jos vanhempi jää sinnittelemään parisuhteeseen, jossa arjen täyttävät riidat ja erimielisyydet, tämä voi aiheuttaa lapsille turvattomuuden tunteita. Lapset vaistoavat vanhempiensa tunnetiloja, eikä heiltä voi piilottaa parisuhteen huonoa tilaa. Jos vanhempien keskinäinen suhde on huonolla tolalla, heidän on myös vaikeampaa huolehtia lasten edusta yhtenäisenä rintamana.
Lapsi saa vanhemmiltaan parisuhdemallin
On hyvä muistaa, että lapsi saa ensimmäisen aikuisten ihmisten parisuhdemallin kotoaan seuraamalla vanhempiensa keskinäistä vuorovaikutusta. Jos kotona riidellään paljon ja vanhemmat suhtautuvat toisiinsa epäkunnioittavasti, lapsi voi pahimmassa tapauksessa ajatella, että tällainen käyttäytyminen toista kohtaan on normaalia. Hän saattaa myöhemmin omassa parisuhteessaan toimia samoin, eikä välttämättä ymmärrä, ettei hänen lapsuudessaan näkemänsä vanhempien suhde ollut terveellä pohjalla.
Ero voi joskus jopa parantaa vanhempien välistä suhdetta
Ero on aina kipeä asia ja vaatii usein jonkinlaisen “suruajan”, jolloin vanhemmat eivät välttämättä halua tai kykene olemaan keskenään tekemisissä. Tunteiden tasaannuttua moni eronnut pari onnistuu kuitenkin löytämään uudenlaisen keskinäisen ystävyyden ja kunnioituksen. Yhteiset lapset ovat elinikäinen linkki puolisoiden välillä, jota ero ei mitätöi.
Kun riidat ja suhteen aiheuttama ahdistus väistyvät, entiset puolisot saattavat jälleen nähdä toisessa sen ihmisen, jonka ominaisuuksiin he aikanaan ihastuivat. Tämä usein antaa pohjan elinikäiselle ystävyydelle, johon parisuhteelle tyypilliset epävarmuudet, mustasukkaisuus ja muut haasteet eivät enää samalla lailla vaikuta.
Eroa ei siis pidä pelätä, sillä se ei merkitse, että toisen ihmisen menettää kokonaan elämästään. Päinvastoin, joskus ero saattaa olla paras keino säilyä hyvissä väleissä entisen puolison kanssa ja joskus jopa hyvinä ystävinä läpi elämän.