Alkuvuosi talvikuukausineen on noroviruksen leviämisen vilkkainta aikaa. Omilla toimilla voi yrittää pitää inhottavan viruksen loitolla ja perheen terveenä.
Norovirusepidemian aika alkaa olla pian käsillä. Terveyskirjaston mukaan tammikuun ja toukokuun välinen aika on viruksen aiheuttaman taudin vilkkainta aikaa. Norovirusepidemian huipun odotetaan olevan helmi-maaliskuussa, kertoo Iltalehti.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautilääkäri Aino Nyqvist on kommentoinut Iltalehdelle, että tartuntatautirekisterissä ei ole vielä nähty erityistä kasvua tapausten määrissä, vaikka tartuntamäärät ovat hieman lisääntyneet viimeisten viikkojen aikana. Tartuntatautirekisteriin ei kuitenkaan ilmoiteta läheskään kaikkia norovirustapauksia, koska enemmistö sairastaa taudin kotona, eikä norovirustartuntaa tuolloin testata.
Norovirus on yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia ja myös lasten vastataudeista merkittävä osa johtuu norosta. Viruksen aiheuttama tauti alkaa yhtäkkiä ja sen oireisiin kuuluu oksentamista, ripulia ja vatsakipuja. Joskus norovirus voi nostaa myös kuumeen.
Noroviruksen itämisaika on lyhyt: 12-48 tuntia. Virus tarttuu helposti ja säilyy hyvin myös pinnoilla tartuttavana. Usein jos perheestä yksi sairastuu, sairastuttaa norovirus koko perheen. Tiettyjä tapoja välttämällä tartuntaa voi kuitenkin yrittää ehkäistä.
Yritä pitää itsesi sekä koko perhe ”norottomana” välttämällä näitä tapoja
Suosit käsidesiä käsien pesemisen sijaan
Huolellinen käsihygienia on tärkeä keino monien muiden sairauksien tapaan myös norovirustartunnan ehkäisyssä. Jos kuitenkin korvaat käsien pesemisen käsidesillä, saatat lisätä sairastumisriskiä. Iltalehden mukaan nykykäsitys on, ettei käsidesistä ole mainittavaa hyötyä noroviruksen kannalta. Parempi keino onkin pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä 40 sekunnin ajan.
Jätät kädet pesemättä julkisilla paikoilla liikuttuasi
Norovirus voi elää pinnoilla jopa viikkoja ja näin tartuttaa ihmisiä. Kun olet liikkunut julkisilla paikoilla ja koskettanut erilaisia pintoja ovenkahvoista lähtien, on kädet syytä pestä saippualla. Iltalehti muistuttaa myös sulkemaan pöntön kannen, kun vedät vessan julkisessa vessassa. Näin mikrobit eivät pääse leviämään ilmaan.
Siivoat miten sattuu
Jos norovirus tulee kotiin, on siivoukseen syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kun joku perheestä sairastaa noroviruksen aiheuttamaa tautia, voi virusta sisältävää eritettä jäädä jollekin kodin pinnalle ja huolettomalla siivoamisella virus voi tarttua muihin. Eritteet on syytä puhdistaa pinnoilta heti tuoreeltaan ja käyttää tässä apuna hanskoja ja kloriittia sisältävää pesuainetta.
Iltalehden mukaan kannattaa suosia kertakäyttöisiä siivousliinoja, mutta jos niitä ei ole, on liinat pestävä vähintään 60 ja mielellään 90 asteessa. Eritteiset vuodevaatteet ja vaatteet on hyvä pestä myös vähintään 60 asteessa. Erityistä tarkkuutta on hyvä antaa vessan siivoukselle; puhdista pönttö ja lavuaari eri liinoilla sekä muista pyyhkiä hanat, valokatkaisijat ja ovenkahvat.
Syöt riskituotteita huolettomasti
Norovirus on yksi yleisimpiä elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttajia. Iltalehden mukaan elintarvikevälitteinen epidemia alkaa yleensä niin, että norovirusta sisältävää ulostetta pääsee elintarvikkeisiin. Tässä voi olla taustalle esimerkiksi kasteluvesi, joka on saastunut jätevedellä.
Noroviruksesta aiheutuvat ruokamyrkytykset ovat usein olleet peräisin saastuneista pakastemarjoista, eri tuorekasviksista, simpukoista ja konditoriatuotteista. Norovirus ei kuole pakastamalla, joten ulkomaiset pakastemarjat pitäisi kuumentaa kauttaaltaan esimerkiksi keittämällä niitä 2 minuutin ajan. Kotona sairastumisriskiä voi välttää, kun pesee vihannekset ja hedelmät hyvin ennen käyttöä.
Entä miten sitten, jos saat noroviruksen?
Jos norovirus iskee, on silloin olennaista pysyä kotona ja huolehtia käsihygieniasta, jotta virus ei pääsisi tarttumaan eteenpäin. Iltalehden mukaan sairastuneen perheenjäsenen kannattaa käyttää omaa käsipyyhettä ja käyttää omaa vessaa, jos se on mahdollista. Lisäksi oireiden ajan sekä vähintään pari päivää sairastamisen jälkeen ei kannata tehdä ruokaa muille perheenjäsenille. Perusterveen ja työikäisen ihmisen noroviruksen erittäminen voi loppua jo pian oireiden loppumisen jälkeen, mutta esimerkiksi immuunipuutteinen voi erittää virusta pitkään.
Noroviruksen kourissa on hyvä muistaa juoda riittävästi ja varmistaa riittävä nesteiden saanti juomalla pieniä määriä kerrallaan. Noroviruksen oireet voivat aiheuttaa Iltalehden mukaan jo vuorokaudessa voimakkaan nestehukan, mikä koskee etenkin hyvin iäkkäitä sairastuneita sekä pieniä lapsia. Kuivuminen näkyy voimakkaana uupumisena sekä limakalvojen kuivuutena, ja tuolloin tarvitaan lääkärin apua.
Niin norovirusta kuin muitakin tauteja aiheuttavia pöpöjä voi yrittää torjua myös puhdistamalla lelut. Voit lukea vinkkejä tähän Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista. Lisätietoa noroviruksesta löydät puolestaan muun muassa Terveyskirjaston sekä THL:n sivuilta.
Lähde: Iltalehti
Teksti: Miia