Vauvavuoden kamalimmat kommentit: “Miten voi valittaa, että on väsynyt, jos vauva nukkuu yöt? Nykyajan äidit on kovia valittamaan.”

Vauvavuoden kamalimmat kommentit: “Miten voi valittaa, että on väsynyt, jos vauva nukkuu yöt? Nykyajan äidit on kovia valittamaan.”
Kuva: Ospan Ali

Vauvavuosi. Tuo ihana vuosi, jolloin kaikki ulkopuoliset kommentit ovat vain laulua korville. Vai ovatko sittenkään? Minulla on ollut kaksi täysin erilaista vauvaa. Kummankin vauvavuoden aikana olen kuitenkin kuullut erilaisia letkauksia, jotka eivät ole olleet niin kohteliaaseen sävyyn sanottu. Listaan niitä muutaman;

Mitä oikein syötät sille, kun se on niin pullukka? – Öö, nutellaa tietysti?

Onkohan se korvike jotenkin tuhdimpaa, kun kasvaa niin nopeasti? – Juu, pelkkää dellariiniähän se.

Onko se parin kuukauden? Ai, puolivuotias? Annatko sille ruokaa ollenkaan, kun on niin pieni? – Juu kerran viikossa, mitäpä luulet?

Riittääkö maito, kun se on niin pieni? Ai korvikkeella? Mahtaako johtua siitä, ettei kasva? Minä viisi mukulaa imettänyt ja hyvin kasvanut. – Olen Maddien vauvavuoden aikana kuullut kymmeniä onnistuneita imetystarinoita vuodelta nakki ja kivi tuntemattomilta naisilta.

Anna perunaa sille niin rauhoittuu. Ai allerginen perunalle? Höpö höpö, nassuun vaan kyllä se suoli tottuu, koska peruna on avain terveyteen. – Tämä kamala äiti pilaa tuon vauvan terveyden heti, kun huudattamisen sijaan syöttää lapselle muuta ruokaa kuin perunaa. Jos Maddie joskus loukkaa jalkansa voin vastata hänelle, ettei se kaatumisesta johtunut vaan siitä, ettet vauvana saanut, kun kerran perunaa.

No, sulla ei oo kokemusta normaalista vauvanhoidosta sitten, kun vauva niin helppo. – Totta, vaipanvaihto, syöttäminen, sylissäpito on niin erilaista “helpolla ja vaikealla” vauvalla. Entä ne, jotka saavat vain vauvoja, joilla ei ole mitään vaivoja? Eikö viiden vauvankaan jälkeen ole kokemusta, jos kaikki vauvat ovat olleet tyytyväisiä?

Miten voi valittaa, että on väsynyt, jos vauva nukkuu yöt? Nykyajan äidit on kovia valittamaan. Kyllä minä hoisin viisi vaikeaa mukulaa enkä valittanut ikinä. – No kiva, että hoidit. Hyvä sinulle. Mutta eiköhän me kaikki koeta vauvavuosi vähän eritavalla? Jos vauva nukkuu yöt, eikö voi olla muita kuormittavia tekijöitä?

No nyt sääkin tiedät, mitä on vauvanhoito, kun tuli vaikea vauva. – Jahas… Luulinko sitten aiemmin, että vauvanhoito on samanlaista kuin kissanhoito?

Eikö enää yösyöttöjä, no ootte päässyt helpolla. – Kommentti vieressä istuvalta, sen jälkeen, kun olin kertonut tuttavalleni, että ei Maddie suostu syömään yöllä, kun huutaa vain yöt ja joutuu kävellä sen kanssa yöt. Helpolla? No voihan sen niinkin ajatella.

Joko se ryömii/konttaa/kävelee? Kyllähän tuon ikäisen pitäisi jo ryömiä/kontata/kävellä? Meidän siskonserkunkaimanpoikaystävän vauva ryömi 5kk iässä ja konttasi puolivuotiaana ja käveli 10kk iässä. – Näitä tulee joka tuutista, kun lapsi saavuttaa tietyn iän ja eniten ärsyttää ne kommentit, jossa yritetään viivata se oikea tapa. Kyllä ne vauvat, lähtee liikkeelle sitten, kun on oikea aika eikä siihen vaikuta mihin aikaan siskonkaimanvauva lähti liikkeelle.

3kk lyhyt hetki huutoa, kyllä sen kestää, nopeasti menee ohi. – Eikä se edes päätynyt 3kk eikä 4kk. Eikä tuo kommentti lohduttanut yhtään sillä hetkellä. Halikin olisi lohduttanut enemmän.

 Ei se vierasta, sille pitää antaa vain ruokaa sille. Tottuupahan vieraisiin ihmisiin, kun on muidenkin sylissä kuin äidin. – Jos se vauva huutaa ja haluaa äidin syliin, niin sehän pääsee äidin syliin. Ehtii sitä tottua vieraisiin ihmisiin myöhemminkin.

Odotas vain, kunnnes… Tämä päätyy yleensä johonkin negatiivisen odottamiseen kuten hampaiden tuloon, korvatulehduksiin, tapaturmiin jne. – Miksi hitossa odottaisin niitä? Otan ne vastaan sitten kun tulee ajankohtaiseksi.

Teksti Kristiina


Ruuhkavuodet suosittelee

Kristiina

Uusperhe-elämää viettävä kahden tytön äiti. Rakastan luonnossa liikkumista sekä yhteisiä pelihetkiä. Tykkään tehdä paljon itse, ottaen lapsetkin mukaan ja käytämme paljon kierrätysmateriaaleja askartelussa. Paras taitoni on unohtaa hetkeksi aikuisten murheet, maata lasten kanssa lattialla, miettien sottaisuuden sijaan sitä, miksei kattoon voisi maalata Pipsa possua.