Näin järjestät onnistuneet babyshowerit eli vauvakutsut

Näin järjestät onnistuneet babyshowerit eli vauvakutsut
Kuva: Jeff Cortez

Teksti Ella

Suomessa on Pohjoismaiden matalin syntyvyys, mutta se ei poista sitä faktaa että sosiaalinen media on tarjonnut meille melkoisen määrän vauvauutisia uuden vuoden kynnyksellä. Jos siis koronasuositukset antavat myöden ja lähipiirissäsi on odottava äiti (tai miksei isäkin?), niin ryhdy tuumasta toimeen ja luo tulevalle vanhemmalle ikimuistoiset kutsut näillä vinkeillä!

Kutsu helposti

Unohda amerikkalaistyyliset paperikutsut. Kutsu ystävät koolle helposti Whatsappissa, Facebookissa tai jopa Instagramissa. Facebookissa on helppo luoda ryhmä ja kutsua jäsenet koolle. Mieti myös tulevaa vanhempaa ja hänen äiti-suhdettaan; tulisiko vauvan isoäiti/isoäidit kutsua mukaan?

Päätä ajankohta itse

Jos et halua hämmentää soppaa liian monella lusikalla, päätä päivä ja kellonaika heti itse ja pistä ne kutsuun ylös. Olet huippu ystävä kun otat vastuun järjestämisestä, joten sinulla saa olla valta valita – monen ihmisen aikataulujen yhteensovittaminen voi olla melkoinen yhtälö. Muista myös että monet vauvat haluavat pitää kiirettä.

Meillä vai heillä?

Järjestä kutsut mahdollisuuksien mukaan omassa kodissasi tai juhlakalun kodissa. Omaan kotiisi saat muut vieraat ja tarvittavat tarpeet helpoiten paikalle ja riittää, että kutsut yllätettävän kylään vaikka kahville. Jos päädyt järjestämään yllätyksen ystäväsi kotiin, suunnitelmaan kannattaa sitouttaa myös mahdollinen puoliso, joka saa luvan keksiä syyn kotoa lähtemiselle (vieraat ja tarjottavat sisään) sekä sinne palaamiselle (yllätyyys!). Voitte myös marssia suoraan ovelle ja soittaa ovikelloa, hetkessäkös ne tarjottavat on pöydässä ja yksi säätövaihe on ohitettu.

Tarjoilut nyyttärimeiningillä

Tarjottavien osalta kannattaa jakaa vastuuta jo heti alussa. Voit tehdä ryhmään listan, jossa on valmiit ehdotukset tarjottavista ja pyydät jokaista osallistujaa valitsemaan yhden tuotavaksi. Näin nyyttärit on hetkessä sovittu. Tarjottavat kannattaa miettiä niin, että ne ovat simppeleitä ostaa/valmistaa, eivät rasita liikaa kenenkään kukkaroa ja sopivat myös raskaana olevan ruokavalioon. Ruokaisa salaatti tuoreen patongin kera, hedelmälautanen, pakastealtaan mutakakku, popcornit, raikasta juotavaa tai muuta helppoa. Jos joku haluaa kuitenkin olla kutsujen masterchef tai leipoa porukalle kakun, niin anna siunauksesi.

Lahjoista on moneksi

Vauvakutsuilla on tapana antaa tulevalle vanhemmalle lahja. Jokainen voi tuoda oman pienen muistamisensa tai sitten keräät kolehdin osallistujilta ja askartelet yhteiseksi lahjaksi suloisen vaippakakun (netti on pullollaan ohjeita!). Tarpeellisia täytteitä vaippakakkuun ovat mm. sappisaippua, harsot, ensilusikka, ruokalappu sekä kosteuspyyhkeet ja vauvalle voi sujauttaa mukaan muistoksi helistimen, pehmolelun, vaunulelun tms. Jos askartelu ei ole sinua varten, lahjansaajaa voi ilahduttaa myös lahjakortilla vauvantarvikeliikkeeseen tai hierontaan/kauneushoitolaan.

Ohjelmaa vai olemista vain

Ohjelman ja koristeluiden osalta kannattaa ajatella ystäväsi mieltymyksiä. Jos sinusta tuntuu, että hänelle riittää rento yhdessäolo ja herkuttelu tärkeiden ihmisten kanssa, ei mutta välttämättä tarvita. Jos ohjelmalle on tarvetta, kurkkaa esimerkiksi Jutta Eveliinan hyvät vinkit. Koristeeksi sopivat vauva-aiheiset foliopallot, lautasliinat sekä viirit ja niitä löytyy nykyään monesta juhlatarvikeliikkeestä.

Ja eikun kipin kapin somea selaamaan ja valitsemaan onnekas yllätettävä!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ella

Olen järjestyksestä nauttiva 31-vuotias äiti-ihminen joka joutuu ajoittain kaaoksen keskelle ja pelastuu sykkimällä. Vaimo, joka miettii päänsä puhki pienistäkin asioista, googlettaa ja lopulta ymmärtää kysyä viereltä. Perheen “pahis" joka rentoutuu parhaiten kotona lempisohvalla - pussaten puolisoaan ja kahta yhteistä lasta.