Korona mullisti lapsiperheen arjen hyvällä tavalla

Korona mullisti lapsiperheen arjen hyvällä tavalla
Kuva: Venita Oberholster

Teksti: Nanna

Koronasta puhutaan lähinnä negatiiviseen sävyyn. Olisi tietysti kaikkien kannalta ollut parasta, että moinen vitsaus olisi jäänyt sinne kiinalaiselle torille. Koska virus nyt kuitenkin saavutti meikäläisetkin, täytyy yrittää nähdä asioissa myös hyvät puolensa.

Ulkonäköpaineet vähenivät

Terveydenhuollon ammattilaisena joudun koronan vuoksi käyttämään työssäni erilaisia suojavarusteita. Jos aamulla tulee vähän kiire laittautua, ei tarvitse kokea ulkonäköpaineita: suojamyssy päähän ja maski kasvoille. Ei haittaa rasvainen tukka, hammastahna poskella tai pinaatti hampaiden välissä. Lisäksi voi syödä valkosipulia, ei haise. Ja jos jokin asia vähän ärsyttää, voi näyttää kieltä, eikä kukaan huomaa.

Kahden kuukauden etäkoulu oli opettavainen kokemus

Työskentelemme molemmat puolisoni kanssa yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Kun muissa perheissä paiskittiin etätöitä, me olimme oikeutettuja viemään lapsemme päiväkotiin. Kouluikäisemme sen sijaan jäi yksin kotiin etäkouluun. Me saimme työpäivän ajan rauhassa keskittyä työtehtäviimme. Toki välillä kännykkä soi, kun koululainen kysyi apua läksyissä tai tietokoneohjelmien käytössä. Kaksi kuukautta yksin kotona etäkoulussa oli koululaisellemme varsin opettavainen kokemus. Hän oppi huolehtimaan itsestään ja oppimisestaan entistä enemmän.

Kuva: Annie Spratt
Ei ollut pakko järjestää kissanristiäisiä

Oli jollakin tavalla vapauttavaa, kun ei tarvinnut järjestää juhlia tai sopia kyläilyjä muutenkin kiireiseen arkeen. Ei tarvinnut siivota vieraita varten, ei leipoa, eikä ahmia itse ylijääneitä leivonnaisia. Tietysti ystäviä ja sukulaisia tuli ikävä ja olikin ihana sitten taas nähdä pitkästä aikaa, kun rajoituksia purettiin.

Kuskausrumba loppui

Harrastustoiminnan loppuminen tarkoitti sitä, ettei tarvinnut kuskata ketään mihinkään tai sumplia kuka kyyditsee, milloin ja mihin. Ei tarvinnut myöskään itse raahautua salille. Ei sillä, että salilla olisi tullut käytyä ennen koronaakaan, mutta nyt oli sentään hyvä tekosyy olla menemättä.

Lähiluonto alkoi houkuttaa

Viikonloppuisin ei käyty kiertelemässä missään, ei shoppailtu, ei matkusteltu, ei kyläilty. Ainoa paikka, jossa oli tilaa liikkua turvavälit huomioiden, oli metsä. Retkeilimme lähes joka viikonloppu lähiluonnossa. Miten ihmeessä emme olleet aiemmin huomanneet, miten hienoja maisemia ihan lähelläkin on. Metsäretkissä oli myös se hyvä puoli, että saimme viettää aikaa yhdessä perheenä. Metsässä lapsetkin riitelivät vähemmän. Eniten kinaa aiheutti se, kuka saa kulkea jonossa toisena.

Kuva: Sebastian Unrau
Roolit vaihtuivat

Tein paljon pitkiä työpäiviä koronan vuoksi. Monesti lähdin töihin aamukuuden jälkeen ja tulin kotiin vasta lähempänä iltayhdeksää. Olin tottunut olemaan arjessamme pääorganisaattori, mutta jouduin nyt luovuttamaan ohjat  puolisolleni.  Hän joutui ottamaan enemmän vastuuta arjen pyörityksestä ja menemään epämukavuusalueelleen. Minä taas jouduin totuttelemaan siihen, että hän pystyy ja osaa hoitaa asiat omalla tavallaan.

Riitely ja stressaaminen vähenivät

Koska olin vähemmän kotona, ei aikaa jäänyt mihinkään ylimääräiseen. Välilä ehdin sanoa lapsille vain hyvät yöt ja jutella pikaisesti puolisoni kanssa muutaman sanan seuraavan päivän ohjelmasta. Emme ehtineet riidellä, enkä ehtinyt stressata asioista kuten aikaisemmin.

Kaupassa käynti helpottui

Minä hoidin kauppareissut kerran viikossa. Se oli suorastaan rentouttavaa, melkein kuin omaa aikaa. Kerättyäni ostokset soitin aina puolisolleni, joka tuli kauppakassien kanssa kassalle vastaan auttamaan ostosten pakkaamisessa. Lapsia emme kauppaan ottaneet mukaan. Kotimatka kaksin olikin siis suorastaan parisuhteen hoitoa. Lisäksi rahaa ja aikaa säästyi, kun kaupassa käytiin suunnitellun ostoslistan kanssa vain kerran viikossa.

Kuva: Markus Spiske
Sairastelu väheni

Meillä ei korona-aikana juuri sairasteltu. Epäilen yhdeksi syyksi turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa. Ehkä jatkossakin voisimme pitää pientä hajurakoa kanssaihmisiin ja huolehtia käsien pesusta. Oli kiva, kun ei tullut flunssakierteitä, vatsataudeista puhumattakaan.

Koronan loppumista odotellessa voi miettiä, miten asiat voisi tehdä toisin ja yrittää nähdä muuttuneessa arjessa valonpilkahduksia.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Tässäkö tää oli – koronavuosi 2020

Korona, etätyöt ja parisuhde – Tuho vai pelastus?

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.