Lapsille annetaan yhä enemmän sukupuolineutraaleja nimiä: Eeri, Tuisku, Ruu, Ilo

Lapsille annetaan yhä enemmän sukupuolineutraaleja nimiä: Eeri, Tuisku, Ruu, Ilo
Kuva: Michal Bar Haim

Sukupuolineutraalit nimet kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Sukupuolineutraali nimi on persoonallinen vaihtoehto, mutta antaa lapselle myös mahdollisuuden määrittää myöhemmin itse oman minuutensa.

Sukupuolineutraalien nimien trendi saattaa tuntua tuoreelta ilmiöltä, mutta vastaavaanähtiin jo yli sata vuotta sitten. Viime vuosisadan alussa samoja nimiä oli käytössä molemmilla sukupuolilla, mutta

1800-luvun puolivälin ja 1900-luvun alun välillä otettiin käyttöön paljon täysin uusia nimiä. Suomalaista identiteettiä ryhdyttiin tällöin rakentamaan tietoisesti. Yhtenä osana tätä kansallisromanttista pyrkimystä oli suomalaistaa nimistö. Tampereen yliopiston suomen kielen yliopistonlehtorin Unni-Päivä Leinon mukaan suomalaistamista toteutettiin eri keinoin.

– Jo olemassa olevia nimiä suomennettiin, jolloin esimerkiksi Victorista tuli Voitto. Mytologiasta otettiin Ilmarin ja Ainon kaltaisia nimiä, ja paljon keksittiin aivan uusia.

Vaikka suurin osa tällöin syntyneistä uusista nimistä oli aluksi käytössä molemmilla sukupuolilla, ne vakiintuivat myöhemmin toisen sukupuolen käyttöön. Suomessa ensimmäinen nimilaki astui voimaan vuonna 1946, jolloin lakiin kirjattiin, ettei tytölle saa antaa miehen nimeä tai päinvastoin.

Aali (Miehiä 8, naisia 7)

Bile (miehiä 15, naisia 11)

Caro (miehiä 20, naisia 16)

Eedi (miehiä 10, naisia 27)

Eelia (miehiä 22, naisia 28)

Eeri (miehiä 26, naisia 19)

Hani (miehiä 31, naisia 96)

Havu (miehiä88, naisia 5)

Ilo( miehiä 205, naisia 45)

Isse (miehiä 45, naisia 30)

Karma (Miehiä 5, naisia 11)

Kataja (miehiä 5, naisia 11)

Kuu (miehiä 17, naisia 41)

Lumo (miehiä 17 , naisia 26)

Rae (miehiä 16, naisia 59)

Ruu (miehiä 30, naisia 26)

Sasa (miehiä 31, naisia 24)

Talvi (miehiä 12, naisia 53)

Tuisku (miehiä 172, naisia 176)

Varma (miehiä 55, naisia 53)

Seta ry:n mukaan vuonna 2019 uudistunut nimilaki paransi huomattavasti sukupuolivähemmistöjen oikeuksian toteutumista

Nimilaissa etunimen muutokseen liittyvät pykälät on muotoiltu väljästi sukupuolen suhteen, mikä on selvä parannus sukupuolivähemmistöjen, kuten transsukupuolisten, muunsukupuolisten, transvestiittien ja intersukupuolisten oikeuksien toteutumisessa, kertoo Seta ry. Lain soveltamisessa on viranomaisten mukaan tarkoitus noudattaa varsin vapaata tulkintaa etunimen muutosta koskevien pykälien osalta. Etunimiä voi olla neljä eikä sukupuolineutraalien nimien listasta tarvitse enää huolehtia.

15 vuotta täyttänyt nuori voi hakea nimen muutosta myös itsenäisesti. Lain mukaan, jos 15 vuotta täyttänyt alaikäinen ja huoltaja tai muu laillinen edustaja ovat erimielisiä, on nuoren oma mielipide ratkaiseva.

Muut lähteet:

Digi- ja väestötietovirasto

Trasek ry

Voisit olla kiinnostunut myös näistä:

2020 suosituimmat lasten nimet on julkistettu! Onko lapsesi listalla?

Lapsen kanssa eläminen on yhtä vierottamista: ”Pahinta lapselle on kaikki”

Saako tulevan lapsen sukupuolta toivoa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.