Heittokassi ja muut lapsiperheen pakkausvinkit

Heittokassi ja muut lapsiperheen pakkausvinkit
Kuva: Hanson Lu

Teksti: Saara

Minä rakastan pakkaamista! Tai siis, rakastin ennen. Laukkua, rinkkaa tai reppua pakatessa mielen täytti jännitys, odotus ja kepeä tunne. Kohta olisin jossain uudessa ja eksoottisessa paikassa, hetken irrallaan arjesta! Reissun odotus ja valmistautuminen oli iso osa onnistunutta matkaa. Onneksi matkustamisesta ei tarvitse lasten kanssa luopua, reissuista vaan muotoutuu erilaisia ja pakkaamiseen on hyvä kiinnittää hieman enemmän huomiota.

Mihin lasten kanssa voi lähteä?

Vielä esikoisen kanssa reissasimme ja pakkasimme vauvavuoden aikana paljon: Lokakuisen beben ollessa alkukeväästä nelikuinen vietimme kaksi viikkoa Espanjan auringon alla koko perheen voimin, toukokuussa juuri ryömimään oppineen kera teimme Tallinnan päiväristeilyn kaverini ja hänen vauvansa kanssa. Kesä sujui Suomea kiertäen ja syksyllä nautittiin all inclusivessa Korfulla. Teimme myös uskaliaan Budapestin reissun, jolle lähdimme kolmen äidin ja kolmen taaperon voimin. Matka oli unohtumaton, mutta sen jälkeen olisi voinut kaivata esimerkiksi kylpyläviikonlopun ihan yksin. Oma kullanmurumme oli oppinut kävelemään, eikä pysynyt hetkeäkään paikallaan. Budapest-Keletin terminaalin lattiat tulivatkin tutuksi niin kävellen, kontaten kuin lattioita nuollen! Ehdimme vielä Tukholman risteilylle joulunpyhinä. Kaikki edellä mainitut kohteet toimivat vauvan kanssa erinomaisesti. Kuopus saanee odottaa passiaan vielä hetken ja keskittyä kotimaan kohteisiin johtuen vallitsevasta tilanteesta. Mutta kuulostaahan Muumimaailma eksoottiselta?

Optimaalinen pakkaustilanne

Nyt kahden vaippaikäisen kanssa jo pelkän mökkiviikonlopun pakkausmaraton hengästyttää etukäteen. Tiedossa on, että tarvittava tavaramäärä on kutakuinkin sama, oltiin matkassa sitten 2 tai 20 yötä. Pelimerkit mökkireissuun lähdölle ovat yleensä optimaalisesti seuraavat: esikoinen päiväkotiin aamupäiväksi, jotta sillä aikaa ehtii pakata kaiken mitä yöllä/aamulla on tarvittu ja siivota kodin sellaiseen kuntoon, että se ei haise ihan biojöteastialta palatessamme. Vauva mukaan esikoisen vientireissulle ja heitetään ilmoille toive, että se jatkaa nukkumista vielä kotiin palattuamme. Kaikki kasaan, auto täyteen, koira pelkäävän jalkatilaan koska muualle se ei mahdu. Esikoinen päiväkodista juuri ennen päiväuniaikaa niin hän nukkuu ajomatkan. Saman illan ruoat on hyvä olla mukana, koska ruokakaupassa käynti tämän sirkuksen kanssa on liiallinen soppa.

Mutta mitä sitten pakkaisin?

Mikäli olet ensikertalainen lasten ja pakkaamisen kanssa, parhaat vinkkini uudelle lapsiperhepakkaajalle ovat alla:

*Jätesäkkejä (kukalliset pikkuverhot mökin ikkunassa ovat söpöt, mutta ne eivät ikävä kyllä pimennä yötöntä yötä. Hätätilanteessa jätesäkki syö myös paljon matkapahoinvoinnin aiheuttamaa pyykkiä)

*Heittokassi – nimellä tunnetaan perheessämme säkki, johon heitetään loppumetreillä kaikki tärkeä ja melkein unohtunut omaisuus. Kategoriaan kuuluvat esimerkiksi: laturi, lapsen unilelu, kirja jota kuvittelet ehtiväsi lukea, saunasiideri, koiran ruoat, hiusharja.

*Useamman yön reissuun, jossa majapaikka vaihtuu, kannattaa pakata erikseen yökassi, jossa on yöhön ja aamuun tarvittava omaisuus: lakanat, pyyhkeet, pesuvälineet, yöasut, d-vitamiinit jne. 

*Listat! Näitä on hyvä ylläpitää kun lapsi kasvaa ja muokata kohteiden sekä vuodenajan mukaan. Korvikevauvan kanssa hotellilomalle tarvitaan mukaan oma tiskiharja ja Fairy, kun taas mökkireissulla taaperon kanssa rattaat voivatkin olla jo tarpeettomat. 

*Ikean suljettavat muovipussit. Lajittelen poikien vaatteet kokonaisuuksiksi ja pakkaan jokaisen asun omaan pussiinsa. Vaatteet löytyvät nopeasti ja helposti ja sopivat yhteen. Samoille pusseille löytyy usein tarvetta reissussa tai ne voi säästää seuraavaan kertaan. Lisäksi tiiviisti pakatussa muovipussissa vaatteet vievät todella vähän tilaa.

Lopulta reissussa huomaa aina, että jotain puuttuu. Tai sitten huomaa täydellisestä pakkauksesta huolimatta ajautuneensa lomamoodiin, jossa unohtaa koko reissun ajan syöttää huolella pakkaamiaan Hakkaraisia lapsilleen ja palatessa muistaa korkkaamattoman Hakkaraispussin majailevan edelleen huoltorepussa. Mutta se kertoo vain onnistuneesta lomasta, eikös?


Ruuhkavuodet suosittelee

Saara

Olen kolmekymppinen äitiyden karikoista toistuvasti itsensä löytävä entinen innokas urheilija, jonka nykyinen ykköslaji on siirtymien kymmenottelu: melkoinen hikilaji onkin kyseessä, kun samaan kyytiin mahtuu yhteistyöhaluton uhmaikäinen, vaunuissa nukkumista rakastava pikkuvauva, tempova borderterrieri sekä potkupyörä ja parin päivän ruokaostokset. Kunniakierroksen jälkeen maaliviiva häämöttää hissittömässä kerrostalossa ja onneksi perillä odottaa lasten isä eli avomieheni.Tällä hetkellä olen äitiysvapaalla, mutta kiireettömän lorvailun sijaan olen onnistunut täyttämään päiväni tehokkaasti ja nautinkin usein aamukahvin mikrotettuna iltapäivällä, höystettynä äidinmaidonkorvikkeella. Löysin myös hetki sitten itseäni kuvaavan termin: multipasking, joka liittyy juurikin siihen kun tekee liian montaa asiaa samanaikaisesti huonosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.