Lapsi päiväkotiin vanhemman vapaapäivänä – miksikäs ei?

Lapsi päiväkotiin vanhemman vapaapäivänä – miksikäs ei?
Pixabay / tookapic

Teksti: Mami Mixtuura

Voiko lapsen viedä hyvällä omalla tunnolla päiväkotiin vanhemman vapaapäivänä? Siinäpä kysymys! Monelle asia on itsestään selvä, olipa kumpaa mieltä tahansa. Jotkut vanhemmat pitävät lapsen aina päiväkodista vapaapäivällä, kun heillä sellainen on. Jotkut vievät lapsensa aina täysiksi päiviksi hoitoon, vaikka heillä itsellään olisi vapaata. Joidenkin ihmisten voi olla vaikea ymmärtää sellaista vanhempaa, joka tekeekin toisella tavalla kuin he itse. Onko asian taustalla jokin virallinen ohje, joka sanoo miten voi tehdä? Tai onko päiväkodeilla oikeus tehdä omia sääntöjään asian suhteen?

Vanhempien kokemuksia asioista

Monella vanhemmalla on erilaisia kokemuksia päiväkotien antamien ohjeistuksien suhteen. Ohjeistukset ovat vuosien saatossa muuttuneet moneen kertaan. Moni vanhempi on saanut jos jonkinlaista ohjeistusta päiväkodiltaan omien vapaapäiviensä varalle. Mitenköhän nykyään on – saako kaikkialla vanhemmat tasapuolista kohtelua ja saako jokainen halutessaan viedä lapsensa päiväkotiin omana vapaapäivänään? Vai kokeeko vanhempi nykyaikana syyllisyyttä siitä, jos vie lapsensa päiväkotiin vapaapäivänään?

Tuttavani kokemus

Erään tuttavani kokemus tähän asiaan liittyen on, että lapsen päiväkotiin viemistä vanhemman vapaapäivänä ei tarvinnut miettiä hetkeäkään. Toimintatapa oli ihan selvä ja päiväkodin työntekijä oli sen sanellut vanhemmalle. Hänen saamansa ohjeet menivät tähän tyyliin: ”kun lapsi on päiväkodissa vanhempi ei saa käydä harrastamassa, kuntosalilla, ostoksilla jne.” Tämän jälkeen tuttavallani oli aina syyllinen olo siitäkin, jos hänen piti käydä lapsen päiväkotiin viennin jälkeen ostamassa päiväkodin lähellä olevasta kaupasta eväät töihin. Joten hän ei todellakaan vienyt lastaan päiväkotiin vapaapäivänään, vaikka välillä siihen olisi ollut todellinen tarve esimerkiksi omien asioiden hoitamisen vuoksi.  

Päiväkodin jokaiseen hoitoaikapaperiin tuli tarkasti merkitä vanhempien työajat ja välillä hän sai ihmettelyä jopa siitä, että työmatkaan merkattu aika oli päiväkodin työntekijän mielestä liian pitkä. Vaikka todellisuudessa työmatkaan kului ilmoitettu aika eikä sitä suinkaan paperille liioiteltu. Tuttavani ihmetteli suuresti sitä, että samoihin aikoihin monella muulla perheellä oli ihan erilainen kokemus päiväkodeista. Monelle vanhemmalle sanottiin erikseen, että lapsi on tervetullut päiväkotiin vanhemman vapaapäivänä. Monelle myös sanottiin, että lapsi on parempi tuoda päiväkotiin heti aamulla, vaikka vanhempi menisikin töihin vasta myöhemmin. Miksi päiväkodit ovat niin erilaisia? Miksi kaikki hoitopaikat eivät voisi toimia samalla kaavalla, jotta jokainen vanhempi saisi tasapuolista kohtelua?

Mitä viralliset ohjeistukset sanovat?

Subjektiivinen päivähoito-oikeus tarkoittaa sitä, että kaikilla lapsilla on oikeus saada varhaiskasvatusta perheen asemasta riippumatta. Tätä oikeutta on muuteltu vuosien kuluessa ja välillä rajoitettu siten, että tietyillä lapsiryhmillä oli oikeus varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa. Nykyään tätä rajoitusta ei ole vaan kaikilla lapsilla on samanlainen oikeus saada varhaiskasvatusta, todetaan Valtioneuvoston tiedotteessa. Ei ole siis väliä, että onko lapsen vanhemmat töissä, työttömiä tai mitä he päivän aikana tekevät. Jokaiselle lapselle halutaan taata samanlainen oikeus saada varhaiskasvatusta eikä perheen asema saa vaikuttaa tuohon oikeuteen. ”Näin ollen kokopäiväinen varhaiskasvatus on jälleen mahdollista myös kotona olevien vanhempien lapsille”, todetaan Kansan Uutisissa.

Miksikäs ei lasta voisi viedä päiväkotiin vanhemman vapaapäivänä?

Joten vanhemman oikeutena on viedä halutessaan lapsensa päiväkotiin myös vapaapäivänään. Miksi se olisi väärin, jos työttömillä tai muusta syystä kotona olevilla vanhemmillakin on oikeus saada lapselleen varhaiskasvatusta ja viedä lapsi päiväkotiin?

Vanhemmilla on monesti erilaisia asioita hoidettavana silloin, jos kohdalle sattuu arkivapaa. Voi olla esimerkiksi omia lääkäri- tai hammaslääkärikäyntejä, joihin meneminen ei vilkkaan tai pienen lapsen kanssa ole järkevää. On myös erilaisia elämäntilanteita ja jotkut vanhemmat saattavat oikeasti tarvita pienen hengähdyshetken arjesta ja työstä omana vapaapäivänään. Lapsillekin on paljon parempi, että vanhempi saa välillä levähdettyä kiireiltään, koska silloin jaksaa enemmän touhuta lasten kanssa.

Kuva: Pixabay / Pexels

Lapsen kanssa yhteisen vapaapäivän viettäminen

Yhtä lailla on hyväksyttävää pitää lapsi poissa hoidosta vanhemman vapaapäivänä tai pitää päiväkodissa lyhyemmän päivän. On todella mukavaa, jos toisinaan voi pitää lapsen/lapset kokonaan vapaalla päiväkodista ja viettää lapsen kanssa yhteinen mukava vapaapäivä. Esimerkiksi yhteinen reissu uimahalliin arkivapaalla tai retkipäivä tuo todella kivoja muistoja myös lapselle! Eikä aina vapaapäivänä tarvitse tehdä mitään ihmeempää, yhdessä oleminen on lapselle kaikkein tärkeintä.

Moni ihminen on sitä mieltä, että myös lapsi tarvitsee lomaa omasta työstään eli päiväkodissa käymisestä. Tämäkin on hyvä näkökulma tähän asiaan ja todella hyvä huomio! Lapsikin nauttii, jos edes välillä saa arkivapaan päiväkodista!

Lähde:

Kansan Uutiset

Valtioneuvosto

Lue myös: Kyllä, vien lapseni päivähoitoon myös vapaapäivinäni

Mitä mieltä sinä olet – voiko lapsen viedä päiväkotiin vanhemman vapaapäivänä? Miten lastesi päiväkoti asiaan suhtautuu?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.