Hammastahna, pikkukivet ja meetvurstileipä mansikkahillolla – Näitä himoitaan raskausaikana

Hammastahna, pikkukivet ja meetvurstileipä mansikkahillolla – Näitä himoitaan raskausaikana
Kuva: cons8 Team

Ruuhkavuosien Instagram-tilillä tehty kysely raskaushimoista sai valtavan määrän vastauksia. Klassiset raskaushimot, kuten sitrushedelmät ja suolakurkut toistuivat kerta toisensa jälkeen. Joukkoon mahtui kuitenkin myös varsin erikoisia himoja ja makuyhdistelmiä. Millaisia asioita Ruuhkavuosien lukijat ovat himoinneet raskausaikana?

Kyselyyn vastasi yhteensä 2862 henkilöä, joista 68% oli tuntenut jonkinlaisia mielihaluja raskauden aikana. Millaisia mielitekoja Ruuhkavuosien lukijoilla on ollut?

Sitrushedelmät 

Sitrushedelmät niiden kaikissa muodoissa oli kyselyyn ilmotetuista mieliteoista yleisin. Satsumat, klementiinit, mandariinit, greippi, sitruuna ja appelsiinit maistuvat niin mehuna, hedelmänä, mehujäänä kuin virvoitusjuominakin. Sitrushedelmien happamuus auttaa usein raskauden aikaiseen pahoinvointiin, mikä voi osaltansa selittää niiden valtavan suosion. 

person holding orange fruit during daytime
Kuva: engin akyurt. Sitrushedelmät oli kyselyyn ilmotetuista mieliteoista yleisin.

Hedelmistä myös erityisesti kirpeät omenat, tuore ananas ja vesimelooni saivat veden kielelle.  

Suolakurkut 

Toiseksi yleisin himo oli myös varsinainen klassikko: suolakurkut. Suolakurkkuja oli napsittu suoraan purkista, mutta myös esimerkiksi lämpimien voileipien täytteenä. Myös muut happamat etikkasäilykkeet himottavat: oliivit, hillosipulit ja tuliset jalapenot ovat raskauden aikana monen suurta herkkua. Jotkut eivät kuitenkaan saa tarpeekseen etikasta ja joutuvat turvautumaan järeämpiin aseisiin: “Himoitsin etikkaa, jota käytin ensin liikaa ruokien joukossa ja lopulta join suoraan pullosta.”  

stainless steel fork on green labeled can
Kuva: SuckerPunch Gourmet. Suolakurkut ovat varsinainen klassikkohimo.

Kylmät ruoat

Lukuisat vastaajat kertoivat, että mieliteot kohdistuivat kylmiin ruokiin, kuten mehujäihin, jääpalojen rouskutteluun, jäätelöön, jäisiin marjoihin, jääkaappikylmiin hedelmiin -ja kasviksiin, jääveteen tai kylmään kuplaveteen. Myös lumen syömisen kerrottiin houkuttelevan. Myös kylmien ruokien on huomattu helpottavan pahoinvointia ja ne menevät usein helpommin alas, jos ruokahalu on kateissa.

Peruna

Keitettynä, ranskalaisina, sipsinä, muusina, mutta myös raakana!

Kielletyt hedelmät

Myönnä pois: kaikki kielletty himottaa kahta kauheammin. Ehkä tästä syystä salmiakki, homejuusto ja maksamakkara olivat myös hyvin yleisiä mielitekoja. Useampi mainitsi myös himonneensa olutta ja punaviiniä, vaikka ne eivät olisi ennen raskautta edes maistuneet. 

Erikoisimmat mieliteot

Useamman kyselyyn vastanneen henkilön himot kohdistuivat ruokiin, joita he eivät tavallisesti syö koskaan. Vegaanit huomasivat yhtäkkiä himoitsevansa nakkeja tai pekonia ja kalan makua inhoavat silakkapihvejä. Useamman teki mieli eläinten ruokaa ja hammastahnaa.

Kaikki eivät kuitenkaan kamppaile aivan tavallisten himojen kanssa. Listalta löytyy niin nakkien dippailua jogurtissa, maitoa yhdistettynä turkinpippureihin, kuin meetvurstileipiä mansikkahillollakin. Himoja on yhtä monta kuin lukijaakin. 

white casserole with gray spoon on black surface
Kuva: Gaelle Marcel. Saisiko olla hernekeittoa lakritsilla ja vaahtokarkeilla?

Hernekeittoa oli himoinnut useampi. Joku jopa niin paljon, että sitä oli saatava keskellä yötä. Mutta mitäs sanot hernekeitosta lakritsilla ja vaahtokarkeilla? Tai valkosipulidipistä hillosipuleihin yhdistettynä? Yksi himoitsi grillimakkaran rapeita kuoria toinen lihaliemikuutioita ja kolmannen teki mieli levittää nutellaa kaikkeen syömäänsä. Mielikuvituksellisimman yhdistelmän palkinnon saa kuitenkin grillileipä, jonka välissä oli oltava meetvurstia, leikkelettä ja paljon mansikkahilloa. Tai ehkä sittenkin suolakurkut ja suklaajäätelö samalta lautaselta?

Pica-himot

Kaikkien mieliteot eivät kuitenkaan rajoitu syötäväksi tarkoitettuihin asioihin. Ruuhkavuodet uutisoi aiemmin äidistä, joka söi raskauden aikana muun muassa 5.000 pesusientä ja säkeittäin hiekkaa. Ruoaksi luokittelemattomien aineiden tai esineiden himoa kutsutaan pica-himoiksi. Oireet johtuvat toisinaan mineraalien puutteesta, mutta joskus syy himolle jää tuntemattomaksi. 

Yleisimmät lukijoiden ilmoittamat pica-himot olivat betoni, savi, hiekka ja multa. Useassa vastauksessa mainittiin kellarin herkullinen tuoksu. Moni tyytyi ainoastaan haistelemaan himoitsemiaan aineita.

“Teki mieli nuolla varaston betonilattiaa.”

“Tiiliseinä tuoksui niin hyvälle, että olisin halunnut maistaa.” 

“Teki mieli imeskellä pikkukiviä.”

“Multaa ja hiekkaa. Keväällä loskainen hiekoitettu tie näytti niin herkulliselta.” 

“Teki mieli syödä nurmikkoa.”

Joidenkin kohdalla himo oli kuitenkin niin suuri, että se oli päätynyt muun muassa saumalaastin syömiseen tai kiviseinien nuolemiseen.

empty stairway inside building
Kuva: Emma Raphael. Betonin tuoksu voi saada kuolan valumaan.

Myös vahvat tuoksut, kuten erilaiset pesuaineet, sahanpuru, kumi, hitsauksesta tuleva käry ja bensa tuottivat nautintoa.

“Kaupassa kenkäosasto tuoksui niin herkulliselta. Varsinkin kumpparit.”

“Kuminauhat ja kumikengät ja kaikki mikä haisi kumille.” 

“Tuoreen sahatun puun tuoksu. Olisin voinut syödä sahanpurua.”

“Uudet renkaat. Tuoksu oli niin herkullinen.”

“Tuulilasinpesunestettä haistelin autossa. Suihkutin sitä vain hajun vuoksi.” 

“Klorite! Rakastin sen tuoksu ja pesin vessat joka päivä että kotona tuoksui siltä.”

Millaisia raskaushimoja sinulla on ollut?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.