Syöksysynnytys lisää matkasynnytyksen riskiä: voiko syöksysynnytystä ennustaa?

Syöksysynnytys lisää matkasynnytyksen riskiä: voiko syöksysynnytystä ennustaa?
Kuva: Jimmy Conover

Teksti: Anna-Leena

Jokainen raskaus ja synnytys on erilainen. Siinä missä yksi synnytys voi kestää jopa vuorokauden ja synnyttäjä voi joutua tekemään raskaan työn saadakseen vauvan ulos, toinen synnytys voi olla hetkessä ohi. Kun nainen synnyttää hyvin nopeasti, puhutaan syöksysynnytyksestä. Voiko nopeaa synnytystä jotenkin ennakoida? Mitä riskejä syöksysynnytykseen liittyy?

Nopea synnytys

Syöksysynnytyksestä puhutaan silloin, kun synnytys etenee ja on ohi hyvin nopeasti. Vaikka syöksysynnytykselle ei ole virallista aikarajaa, yleensä nopeasta synnytyksestä puhutaan, kun synnytys kestää kaikkineen alle kaksi tuntia. Vaikka syöksysynnytys nähdään usein helppona, voi nopeasti etenevä synnytys olla myös järkyttää synnyttäjää.

Osastonhoitaja Pirjo Härmä Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysosastolta vastaa terve-sivuston artikkelissa kysymyksiin syöksysynnytyksestä. Härmän mukaan syöksysynnytystä ei pysty ennakoimaan, mutta aiemmin synnyttäneen kannattaa olla tarkkana, jos synnytys alkaa napakoilla supistuksilla: kyse voi olla syöksysynnytyksestä ja tilanne voi edetä nopeasti. Myös aiemmat nopeat synnytykset voivat viitata siihen, että seuraava synnytys on mahdollisesti kestoltansa tavallista lyhyempi. Jokainen synnytys on kuitenkin omanlaisensa, eikä aiempi kokemus aina toistu seuraavassa synnytyksessä. Ensisynnyttäjillä syöksysynnytykset ovat harvinaisia.

shallow focus photo of person carrying topless baby
Kuva: Jonathan Borba.

Syöksysynnytys lisää matkasynnytyksen riskiä

Nopea synnytys tarkoittaa käytännössä sitä, että kohtu supistelee tehokkaasti. Syöksysynnytykseen ei siis itsessään liity erityisiä fyysisiä riskejä. Nopea synnytys nostaa kuitenkin matkasynnytyksen riskiä. Jos synnytys etenee hyvin nopeasti, synnyttäjä ei aina ehdi sairaalaan ja vauva syntyy matkalle. Hyvä terveys-sivustolla kerrotaan, että matkasynnytyksen riski alkaa tavallisesti kasvaa, kun sairaalaan on enemmän kuin 35 kilometriä. Viime vuosina lakkautettujen synnytysosastojen vuoksi matkasynnytysten määrä on yli kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvun aikana.

Syöksysynnytys voi tuntua kaoottiselta

Syöksysynnytys voi yllättää synnyttäjän henkisesti, vaikka äiti ehtisikin sairaalaan. Koska tilanne etenee nopeasti, voi äiti kokea menettävänsä kontrollin omasta kehostaan. Tilanne voi tuntua synnyttäjästä kaoottiselta ja pää ei aina pysy synnytyksessä mukana. Varsinkin ensisynnyttäjälle tilanne voi olla traumaattinen. Vauvan synnyttyä olo on epäuskoinen. Mitä juuri tapahtui?

Synnytys voi myös jäädä painamaan. Mitä jos en olisi kerennyt sairaalaan ja vauva olisi syntynyt matkalle? Olisiko vauvalle tai minulle käynyt jotain, jos vauva olisi syntynyt kotona? Tuleeko mahdollinen seuraava synnytys olemaan vielä nopeampi?Jos synnytys jää kaivertamaan pitkäksi aikaa, on se hyvä ottaa puheeksi ensimerkiksi neuvolassa.

baby covered with white blanket
Kuva: Luma Pimentel. Syöksysynnytys voi tuntua äidistä kaoottiselta.

Nämä tekijät voivat lisätä syöksysynnytyksen riskiä

Hola-lehdessä muistutetaan, että vaikka syöksysynnytystä on mahdotonta ennustaa, on muutamia tekijöitä, jotka voivat lisätä syöksysynnytyksen riskiä.

  • Synnyttäjällä on takanaan kaksi tai useampi synnytystä.
  • Edelliset synnytykset ovat edenneet nopeasti.
  • Ennenaikaiset synnytykset tai synnytykset, joissa lapsi on muusta syystä kooltansa tavallista pienempi.
  • Synnytys alkaa yllättäen paineen tunteella tai ponnistamisen tarpeella.

Syöksysynnytyksen ei tarvitse olla tavallista synnytystä vaaralllisempi, mutta se voi lisätä matkasynnytyksen riskiä. Koska syöksysynnytystä ei voida ennustaa, varsinkin aiemmin synnyttäneiden äitien tulisi tarkkailla supistusten etenemistä ja lähteä sairaalaan viivyttelemättä, jos supistukset ovat voimakkaita ja niitä tulee lyhyin väliajoin.

Oletko sinä kokenut syöksysynnytyksen tai mahdollisesti matkasynnytyksen?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *