Tiukentuneet turvaistuinsuositukset tähtäävät lapsen turvallisuuteen automatkoilla

Tiukentuneet turvaistuinsuositukset tähtäävät lapsen turvallisuuteen automatkoilla
Kuva: Tony Mucci

Teksti: Anna-Leena

Liikenneturva tiukensi lasten kuljettamista autossa koskevia suosituksia viime vuonna. Tiukentuneet suositukset tähtäävat lapsen turvallisuuteen automatkoilla.

Uudistuneet suositukset

Selkä menosuuntaan asennetuissa turvaistuimissa matkustamiseen liittyvää suositusta on tiukennettu ja sitä suositellaan vähintään neljävuotiaaksi saakka. Aiemmin selkä menosuuntaan matkustamista suositeltiin vähintään kolmevuotiaaksi. Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa ja plus-testin läpäissyttä turvaistuinta. Hankkimalla lapselle turvaistuimen, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, selkä menosuuntaan matkustamista voi venyttää mahdollisimman pitkään.

Myös turvavyöistuimeen liittyviä suosituksia tiukennettiin. Päivitetty suositus on, että lapsi matkustaa turvavyöistuimessa 150 cm asti, kun aiempi suositus oli 135cm asti. Tiukentuneet suositukset julkaistiin liikenneturva-sivustolta. 

Selkä menosuuntaan vähintään neljävuotiaaksi

ACM on espanjalainen selkä menosuuntaan matkustamisen hyödyistä tiedottava yhtiö. Sivuston tarkoituksena on levittää päivitettyä tietoa selkä menosuuntaan matkustamisesta. Sivuston mukaan selkä menosuuntaan matkustaminen on jopa 500 % turvallisempaa kuin naama menosuuntaan matkustaminen. Tästä syystä turvakaukalon jäätyä pieneksi lapsen tulisi matkustaa autossa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään neljävuotiaaksi asti.

toddler riding on red vehicle
Kuva: Tim Mossholder. Selkä menosuuntaan matkustaminen ei tarkoita tätä.

Ei kiirettä pois turvaistuimesta

Tiukentunut turvaistuinsuositus tähtää liikenneturvallisuuskulttuurin parantamiseen ja perustuu tutkittuun tietoon, muistuttaa liikenneturva. Kun selkä menosuuntaan asennetun turvaistuimen paino- tai pituusraja täyttyy, lapsi matkustaa turvallisimmin turvavyöistuimessa aina 150 cm asti. Turvavyöistuin eroaa korokkeesta takaamalla sen, että turvavyö asettuu oikein, sekä suojaamalla lasta sivuilta. Istuimen pääntuki suojaa ja lisää matkustusmukavuutta.

Suomen lain mukaan lapsen on käytettävä asianmukaista turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes lapsi on 135 cm pitkä. Se, miksi liikenneturvan suositus on lakia tiukempi, perustuu tutkimustietoon lasten turvallisesta matkustamisesta. Suosituksen tarkoituksena on myös ohjata vanhempia turvallisiin valintoihin turvaistuimia valitessa.

Etupenkillä vai takapenkillä?

Takapenkillä matkustaminen on lapselle turvallisin vaihtoehto. Joskus lapsi voi kuitenkin joutua istumaan etupenkillä. Myös tällaisissa tilanteissa ensisijainen ratkaisu on selkä menosuuntaan asennettava turvaistuin jos mahdollista. Etupenkin turvatyyny on tässä tapauksessa ehdottomasti kytkettävä pois päältä. Jos lapsi joutuu matkustamaan etupenkillä satunnaisia kertoja useammin, olisi hänen hyvä olla vähintään 140 senttiä pitkä.

Turvallinen matkustaminen autossa lyhyesti

ACM-sivusto muistuttaa, että kiinnittämällä huomiota muutamaan yksinkertaiseen asiaan, voit tehdä matkustamisesta turvallisempaa:

  • Turvallisinkin turvaistuin menettää tehonsa, jos sitä ei asenneta autoon oikein.
  • Olipa turvaistuin kuinka turvallinen hyvänsä, se ei hyödytä, jos turvavöitä ei kiristetä ja pueta oikein. Turvavyön pitää olla napakasti kiristetty ja kiinni lapsen vartalossa niin, että lapsen ja vyön väliin ei jää ylimääräistä tilaa.
  • Jotta turvaistuin toimisi ja suojelisi lasta, sen tulee olla oikean kokoinen (pituus ja/tai paino).
  • Lapsi matkustaa selkä menosuuntaan vähintään 4 vuoden ikään asti.
  • Suosi Plus-test hyväksyttyä turvaistuinta. Valitse mahdollisuuksien mukaan istuin, jonka painorajoitus on +25kg.
  • Lapsi matkustaa turvavyöistuimessa 150 cm asti.
  • Noudata turvalaitteen käyttöohjetta ja varmista istuimen turvallinen käyttöaika (yleensä korkeintaan 10 vuotta).
  • Lapsi matkustaa turvallisimmin takapenkillä.

Oliko tässä artikkelissa sinulle uutta tietoa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.