Äiti voi joutua sairauslomalle omasta perheestä! -Uskaltaako uupunut hakea ajoissa apua?

Äiti voi joutua sairauslomalle omasta perheestä! -Uskaltaako uupunut hakea ajoissa apua?
Kuva: Pixabay / Tobias C. Wahl

Teksti: Mami Mixtuura

Äidit voivat uupua. Aina sitä ei itse edes huomaa ennen kuin tulee jokin tilanne, jolloin silmät avautuvat. Ylen Uutiset kertoo äidistä, joka uupui ja sen seurauksena oli sairausloma omasta perheestä. Kodin Kuvalehti kertoo toisen uupuneen äidin koskettavan tarinan. Mikä uupumukseen voi johtaa? Uskaltaako uupuneet kertoa tilanteestaan ja saavatko he helposti apua?

Äitien kokema väsymys ja uupumus on yllättävän yleistä. Moni sinnittelee viimeisillä voimillaan ja jossain vaiheessa voi tulla vastaan stoppi, jolloin ei vaan enää kykene jatkamaan. Olotila voi purkautua esimerkiksi itkuna tai lamauttavana tunteena. Toimintakyky saattaa kadota kokonaan. Voi tuntua, että ainut asia mitä haluaa on vain levätä ja nukkua.

Uskaltaako äidit puhua uupuneesta olostaan?

Olisi äärimmäisen tärkeää, että väsymystä ja uupumusta kokevat äidit uskaltaisivat puhua tilanteestaan. Etenkin neuvolan tulisi olla paikka, jossa jokainen uskaltaisi kertoa tunteistaan ja olotilastaan ilman, että kokee pelkoa mitä sen jälkeen tapahtuu. Joku saattaa pelätä, että jos omasta olostaan avautuu, tapahtuu sen jälkeen jotain todella kamalaa esimerkiksi välittömästi lastensuojeluilmoitus tai lapsen huostaanotto. Uskaltaako äidit kertoa neuvolassa rehellisesti olotilastaan vai näyttelevätkö he mieluummin viimeisillä voimavaroillaan hyvinvoivaa äitiä sen hetken, kun ammattilaisen kanssa ollaan kasvokkain?

Mistä uupumus voi johtua?

Ruuhkavuosien julkaisussa: Tutkimustuloksilla kohti parempaa jaksamista on kerrottu tutkimuksista, joissa on selvitetty vanhempien uupumisen taustalla olevia syitä. Etenkin vanhemmuuteen liittyvät odotukset ja vaatimukset nousivat merkittäväksi tekijäksi. Vanhemman asettamat korkeat odotukset itseä kohtaan lisäsi riskiä uupua.

Kuva: Kat J / Unsplash

Äitien kokemuksia uupumisesta

Susannan tarina: sairausloma omasta perheestä

Ylen tekstissä kerrotaan porvoolaisen Susannan tarina. Hän joutui yllättäen ottamaan yksin vastuun perheen (vauva ja 2,5 v. lapsi) ja arjen pyörityksestä miehen lähdettyä viikoiksi muualle töihin. Auttavia apukäsiä ei ollut ja lisäksi oli paljon muuta ylimääräistä tekemistä. Susanna ajatteli uupuneen olotilansa normaaliksi, koska olihan väsynyt olo varmasti normaalia jokaiselle pienen lapsen äidille. Lopulta tuli pysäyttävä romahdus. Lääkäreiden mielestä hänen oli saatava lepoa keinolla millä hyvänsä, jonka seurauksena oli sairausloma omasta perheestä.

Riinan tarina: täydellisyyttä tavoitteleva äiti uupui ja ajatteli pahoja tekoja

Kodin Kuvalehdessä on kerrottu Riinan tarina. Hän kertoo halunneensa olla täydellinen äiti, joka tekee kaikkensa lastensa eteen. Riina erosi puolisostaan ja koki asian helpottavana. Nuoremman lapsen kanssa vauvavuoden yöt olivat katkonaisia ja täynnä huutoa. Riina ei käytännöllisesti ottaen nukkunut seitsemään kuukauteen öisin eikä päivisin. Hän kertoo kokeneensa syyllisyyttä ja häpeää, että ei jaksanut olla sellainen äiti kuin halusi. Hän tiesi järjellään rakastavansa lapsiaan valtavasti, mutta hänestä ei tuntunut enää siltä.

Lopulta Riina tajusi, että kaikki ei ollut kunnossa. Hän koki ymmärtävänsä ja jopa samaistuvansa niihin, jotka surmaavat omat lapsensa. Hän teki itsestään lastensuojeluilmoituksen, vaikka se ei ollut helppoa. Hän kokee, että hän ei saanut helpolla tarvitsemaansa apua, koska hänen ongelmansa oli vain väsymys. Riina kertoo sanoneensa ensikodin haastattelussa: “tapan nämä lapset, jos en saa apua”. Lopulta hän ja lapset viettivät neljä kuukautta ensikodissa. Hän on halunnut kertoa oman tarinanansa, jotta muut äidit uskaltaisivat hakea ajoissa apua.

Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää? Uskaltaako äidit puhua esimerkiksi neuvoloissa väsymyksestä ja uupumuksesta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.