1990-luvun kotien tietokoneet: Amiga, IBM, Commodore! -Kuulostaako tutulta?

1990-luvun kotien tietokoneet: Amiga, IBM, Commodore! -Kuulostaako tutulta?
Kuva: Pixabay / Andrzej Rembowski

Teksti: Mami Mixtuura

1990-luvulla eläneiden lasten ja nuorten tietokonemuistot ovat täynnä nostalgiaa. Aluksi tietokoneet olivat harvinaisuuksia, mutta yleistyivät koteihin melko nopeasti. Muistatko missä pääsit ensimmäistä kertaa näppäilemään tietokonetta -oliko se koulussa tai kaverilla? Muistatko millainen oli ensimmäinen kotiisi hankittu tietokone? Nykyään digilaitteet ovat yhteiskuntaa ja voimme vain arvailla millaisia tulevaisuuden tietokoneet ovat.

Viime vuosina erilaiset digilaitteet ovat yleistyneet ja niitä löytää lähes jokaisesta kodista. Tietokoneista ja muista digivempaimista on tullut olennainen osa yhteiskuntaa lyhyessä ajassa. Nykyään monet koulutyötkin tehdään digilaitteita apuna käyttäen. Muutamia vuosikymmeniä sitten koulussa saattoi olla vain yksi tietokoneluokka tai luokka, jossa oli yksi ainoa tietokone. Lapset saivat vuorotellen käyttää tietokonetta pienen hetken.

Nykyajan lasten voi olla vaikea kuvitella sitä aikaa, kun tietokoneet olivat harvinaisia. Muistatko missä pääsit ensimmäistä kertaa kokeilemaan tietokoneen käyttöä? Oliko se koulussa vai omassa kodissa? Monen kaupungin kirjastosta oli mahdollista varata lyhyehkö aika, jolloin oli mahdollista harjoitella tietokoneen käyttämistä. Moni sen ajan nuori käytti varatun ajan esimerkiksi irc-galleriassa chattailemalla. Vieläkö nykyajan lapset varaavat kirjastosta tietokoneaikoja?

Katsaus historiaan: Ensimmäiset kotitietokoneet

MTV uutisten tekstissä kerrotaan, että vuonna 1977 Apple julkaisi ensimmäisen kotikoneen: Apple II:n, joka oli Mac-tietokoneiden edeltäjä. Tästä alkoi pikkuhiljaa tietokoneiden tulo koteihin. Varsinainen läpimurto oli 1980-luvun lopulla, kun tietokoneiden hinnat hinnat laskivat.

IBM 5150

Ilta-Sanomissa kerrotaan, että IBM:n ensimmäinen henkilökohtainen tietokonemalli tuli markkinoille 1981 vuoden syksyllä. IBM 5150-tietokone sopi monenlaiseen käyttöön: pelaamiseen, tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan.

Tältä näytti IBM:n kannettava tietokone ennen vanhaan. Kuva: Pixabay / magocarlosyo

Commodore 64

Commodore 64 löytyi monesta suomalaisesta kodista 1990-luvulla. Se oli niin suosittu malli, että vuoteen 1993 mennessä sitä oli myyty miljoonittain, kertoo MTV uutisten teksti.

Commodore 64 -tietokoneen näppäimistö. Kuva: Pixabay / Andrzej Rembowsk

Amiga 500

Commodore 64:n ohella myös Amiga 500 oli tuttu näky suomalaisissa kodeissa 1990-luvulla. Silloin se oli vertaansa vailla oleva pelikone ja sen ajan nuoriso pelasi sillä innokkaana Lemmings-peliä.

Lue mitä pelejä tuon ajan lapset ja nuoret pelasivat: 6 suosittua videopeliä 80- ja 90-luvuilta! Onko mukana sinun lempipelisi?

Kuva: Pixabay / Andrzej Rembowski

Miltä tietokoneiden tulevaisuus näyttää?

Tietokoneiden kehittyminen on ollut huimaa kuluneina vuosikymmeninä. Nykyajan tekniset laitteet ovat ihan erilaisia kuin tässä tekstissä mainitut. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta todennäköisesti lyhyellä aikavälillä kehityksen huima vauhti sen kuin jatkuu.

Tiedossa on se, että tulevaisuuden tietokoneita kehitetään parhaillaan. Esimerkiksi kehitteillä on kvanttitietokoneita, jotka käyttävät hyväkseen “atomien kvanttitilojen superpositiota, eli “normaalien” tietokoneiden bittien – jotka voivat olla yksi tai nolla – sijaan kvanttilaskennassa käytetään ns. kubittejä”, kerrotaan Tekniikan Maailmassa. Tällaiset tietokoneet olisivat paljon tehokkaampia kuin nykytietokoneet, mutta niiden kehittäminen on vaikeaa. Joten nähtäväksi jää millaisia tietokoneita kodeissa on tulevaisuudessa.

Muistatko millainen oli sinun ensimmäinen tietokone? Oliko sinun kouluaikana käytössä tietokoneet vai ei?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.