Puhelin vai puoliso? -Kumpaa huomioit ja kosketat useammin?

Puhelin vai puoliso? -Kumpaa huomioit ja kosketat useammin?
Kuva: Pixabay / dpexcel

Yhteiskunta on muuttunut monella tavalla viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana. Yksi elämää monella tavalla mullistanut asia on älylaitteiden yleistyminen. Niihin voi helposti muodostua riippuvuussuhde ja ne voivat haitata esimerkiksi suhdetta lapsiin. Ne voivat myös etäännyttää puolisoita toisistaan ja joskus liiallinen puhelimella olo voi olla viimeinen niitti parisuhteelle.

Muutama vuosikymmen sitten saatettiin vain arvailla millaista elämä on tulevaisuudessa. Nyt elämme tuota tulevaisuutta eli meidän nykyaikaamme. Miten elämä on muuttunut noilta ajoilta? Moni asia on muuttunut ja esimerkiksi on tapahtunut melkoisen iso teknologiapyrähdys ja älylaitteet ovat tulleet osaksi arkeamme. Lapset osaavat käyttää laitteita välillä aikuisia näppärämmin. Puhelinten piippaukset kaikuvat kaikkialla missä kuljemme. Bussipysäkeillä olevat ihmiset ovat nenä kiinni puhelimella – Oikeastaan missä tahansa kuljemme, valtaosa kanssaihmisistä tuijottaa ruutujaan.

Puhelimet ja parisuhde

Hyvä kysymys -sivustolla pohditaan parisuhteita ja teknologiaa. Kirjoituksessa Väestöliiton psykologi Jaana Ojanen toteaa, että älylaitteet häiritsevät nykyään monien ihmisten parisuhteita. Moni ihminen tulee ehkä huomaamattaankin riippuvaiseksi kännykästään ja vilkuilee luuriaan vähän väliä. Kännykän liiallinen käyttäminen voi aiheuttaa esimerkiksi riitoja ja epäilyksiä siitä mitä puoliso puhelimen ääressä tekee.

Intiimi suhde kännykän kanssa

”Nykyihminen muodostaa intiimin suhteen kännykkänsä kanssa”, todetaan Hyvä kysymys -sivuston kirjoituksessa. Ihminen kantaa puhelintaan jatkuvasti mukana: se on yöllä vieressä ja kulkee mukana jopa vessaan. Puhelimen ruutua tuijottaessa kuluu helposti tunti, jos toinenkin. Ja tätä samaa se on monella ihmisellä päivästä ja viikosta toiseen.

Ihmisen suhde kännykkään muodostuu monesti todella tärkeäksi. Kuva: Pixabay / pixel2013

Puhelimesta tulee puolisoa tärkeämpi

Hyvä kysymys -sivuston kirjoituksessa pohditaan sitä, että puoliso tuntee itsensä ulkopuoliseksi, jos hän kokee kännykästä tulleen omalle kumppanille itseä tärkeämpi asia. Toinen osapuoli ei välttämättä huomaa tätä ellei toinen ota asiaa puheeksi. Puolisoiden välinen yhteyden tunne laimenee eikä toiselle enää osata olla aidosti läsnä ja yhdessä vietetystä ajasta voi tulla vierasta ja vaikeaa. Jonkun ajan päästä voi olla hankala keskustella yhdessä tai viettää aikaa muuten kuin omia puhelimia tutkien. Terve.fi-sivuston tekstissä todetaan, että some ja tiivis puhelimella olo voivat tuhota parisuhteen. Toinen osapuoli turhautuu, koska kokee kännykän olevan puolisolle itseään tärkeämpi. Tekstin mukaan monille ihmiselle tämä on arkipäivää.

Näillä vinkeillä voi tilannetta yrittää muuttaa

Perheneuvoja Nina Kauppinen antaa muutaman vinkin, joilla tilannetta voi yrittää muuttaa. On hyvä keksiä esimerkiksi yhteistä tekemistä -sellaista jossa puhelimet eivät ole mukana. Toinen keino on keksiä itselle jokin uusi tekeminen, johon uppoutuu kovasti. Tämä saattaa avata puolison silmät näkemään asioita eri tavalla ja huomaamaan, että puolison läsnäolo ei olekaan itsestäänselvyys.

Oletko aidosti läsnä puolisolle?

Onko ihminen aidosti läsnä toiselle, jos käsi tarttuu vähän väliä puhelimeen kesken juttelun? Onko kännykästä kuuluva piippaus tärkeämpi kuin yhteys puolison kanssa? Kumpaan kannattaa loppupeleissä enemmän panostaa: puhelimeen vai parisuhteeseen? Kumman sinä olet valmiimpi menettämään? Olisiko aika jo herätä todellisuuteen ja panostaa parisuhteeseen eikä havitella vain älylaitteiden tuomaa hetken mielihyvää. Kumpi oikeasti voi antaa enemmän: toinen ihminen vai tuo kiinnostava ja lähes kaiken mahdollistava metalli-muovihärpäke?

Kumman SINÄ valitset tänään: PUOLISON vai PUHELIMEN? Kummalle annat itsesi ja aikasi?  

Kuva: Pixabay / StarFlames

Kumpi on sinulle tärkeämpi: puoliso vai puhelin? Kumpaa kosketat useammin?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *